20250306 161401
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sandberg Survivor Radio All-in-1 2000 & 5000 – Met een handdynamo (slinger)

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Sandberg Survivor Radio All-in-1 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede batterijduur
  • Dynamofunctie levert snel functionaliteit
  • Compact
  • Zeer gebruiksvriendelijk (2000)
  • Prijs

THE BAD

  • Geen water- of stofdichtheid

Het Rode Kruis stelt dat als onderdeel van je basisnoodpakket je een radio op batterijen zou moeten hebben en ook een zaklamp en eventueel een powerbank. Prima idee. Maar er zijn meer wegen naar Rome. Wij dachten dat het misschien een beter idee zou zijn om een dynamoradio te hebben. Op die manier kan je batterijen besparen of voor wat anders inzetten. Daarnaast bieden ze vaak een combinatie van functionaliteit waarmee andere apparaten vervangen kunnen worden of je een extra alternatief hebt.

 

421 03 lg 0w

 

De Sandberg 2000 en 5000 zijn beiden apparaten die de functionaliteit van een radio, zaklamp en powerbank combineren. Daarnaast beschikken ze over een dynamofunctie, wat betekent dat we deze met een slinger kunnen opladen, en zonnecellen zodat ze ook via zonne-energie kunnen laden.

 

Sleutelpunten

Survivor Radio All-In-1 2000

  • AM en FM-radio
  • Speeltijd: ongeveer 20 uur wanneer alleen de radio gebruikt wordt
  • Opladen via USB, zon en slinger
  • Zaklamp met SOS-signaal (met geluidsalarm)
  • Lichtsterkte: 90 Lumens
  • 2000 mAh-powerbank
  • Laadtijd:
    • 3 uur van 0-100% op 1,5A
    • Via zonnecel naar 0-25% in 20 uur
    • Via slinger naar 0-25% in 5 uur
  • Dimensies: ~151 x 67 x 40 x  mm (l x b x d)

Survivor Radio All-In-1 5000

  • AM en FM-radio, bluetooth speaker
  • Koptelefoonaansluiting
  • Speeltijd: ongeveer 20 uur speeltijd wanneer alleen de radio gebruikt wordt
  • Opladen via USB, zon en slinger
  • Zaklamp met SOS-signaal (met geluidsalarm)
  • Lichtintensiteit: 64 of 250 lumens (resp. beperkte vs volledige lichtinstelling)
  • 5000 mAh-powerbank
  • Laadtijd:
    • 4 uur van 0-100% op 1,5A
    • Via zonnecel naar 0-25% in 20 uur
    • Via slinger naar 0-25% in 5 uur
  • Dimensies: ~146 x 78 x 47 x  mm (l x b x d)

 

20241231 095943

 

Uitpakken

In de verpakkingen treffen we de apparaten aan met een USBA-naar-USB-C-kabel. De verpakking van de 5000 bevat nog wat plastic, die van de 2000 niet. De verpakking van de 2000 is wel iets groter. In principe prefereren we de optie met zo min mogelijk plastic, maar afhankelijk van hoe de apparaten vervoerd worden zou er een footprint-gerelateerd argument kunnen zijn voor een kleinere verpakking als gevolg van transportvoordelen die hierbij komen. De 5000 heet echter ook een robuust apparaat te zijn. Dus welke schademoet het bubbeltjesplastic de 5000 precies tegen beschermen waar de robuuste casing niet afdoende voor zou zijn?

 

Bouw

Zowel de 2000 als de 5000 hebben een plastic bouw, maar zitten alsnog stevig in elkaar. Bij de samenstelling van de 5000 is Sandberg in deze wat verder gegaan om tot een robuuste samenstelling te komen. Beide radio’s kunnen kunnen zich opladen via zonne-energie, maar hier moet je je niet te veel van voorstellen. Het is puur een noodoplossing. Hoe effectief de slinger is gaan we verderop in de review op in.

Op beide radio’s vinden we knoppen voor de zaklamp, het SOS-signaal (audio en lichtsignaal via de zaklamp) en bediening van de radio en het volume. Deze hebben allen een prettige feedback op de 2000, terwijl op de 5000 buiten de zaklamp en SOS-knop, de overige knoppen o.a. de volume en scanknoppen) nog steeds een duidelijke ‘klik’ hebben, maar wel wat lastiger in te drukken zijn.

Op de 2000 vinden we een USB-C-aansluiting voor het opladen en een USB-A-poort voor de powerbank-functie. Op de 5000 vinden we naast deze twee poorten ook een koptelefoonaansluiting. Opvallend is dat de rubberen flap bij het openen niet dusdanig ontworpen is dat deze weg te draaien is. Je bent deze dus altijd aan het forceren, wanneer je een van de betreffende aansluitingen gebruikt, en we hopen dat het materiaal degelijk genoeg is om bij veelvuldig gebruik heel te blijven.

20250306 101747

Beide apparaten hebben ook een lanyard/draagkoord meegekregen. Interessant is dat er gekozen voor verschillende oplossingen qua verstelling. Waar de 5000 een meer simpele oplossing heeft die je bijvoorbeeld ook op koptelefoons tegen komt, heeft de 2000 er een die vast te zetten is met een gesp-construct.

De bediening van de 2000 spreekt voor zich, waar voor de 5000 er wat zaken toegepast zijn waarvoor je de handleiding wil lezen. Dit gaat dan over zaken als de bediening van de extra zaklampopties en het gebruiken van de scanfunctie. Heel ingewikkeld is het niet, omdat het gaat over lang en kort indrukken van de knoppen. Dus als je de tijd neemt er zelf wat mee te klooien kom je er zelf ook wel uit als je een beetje tech-savy bent. Op het moment van noodsituaties heb je hier echter geen tijd voor. Beide radio’s hebben de mogelijkheid een SOS signaal uitgeven of snel even wat kunnen zien via de zaklamp kan immers essentieel zijn.

Een beetje teleurstellend is het feit dat geen van beiden apparaten beschikken over een certificaat voor stof- of waterresistentie. Mar dat

 

Radio-functie

De 2000 en 5000 hebben verschillende benaderingen als het gaat om het zoeken van zenders. Waar de 5000 automatisch kan scannen werkt dit met de 2000 handmatig met een draaiknop. In beide gevallen werkt dit prima, hoewel je in sommige gevallen een beetje moet klooien op de 2000 om een zender in te klemmen, waar de 5000 alles wel lijkt te vinden via het scannen.

20250305 132505

De antenne op de 5000 kun je uit de casing trekken. Het scharnier kan wat verwarrend werken doordat het niet meteen duidelijk is welke kant deze op draait. Gelukkig kan dit wel twee kanten op, maar we kunnen het ons voorstellen dat iemand per ongeluk de antenne breekt in de snelheid deze uit te willen klappen.

Beiden apparaten ontvangen zowel AM als FM, terwijl de 5000 ook ondersteuning heeft voor WB (weather broadcast), wat in Europa alleen beschikbaar is in Duitsland en daarbuiten in Noord-Amerika en delen van de Cariben. De 5000 kan verder ook functioneren als bluetooth speaker.

De ontvangst is getest tot op 1 meter onder de grond. We waren hier wel afhankelijk van de testlocatie, welke wellicht radiozenders wat makkelijker doorlaat. We hadden met geen van beiden apparaten een probleem iets te ontvangen. De 5000 is makkelijker met het inklemmen van het juiste signaal door de scanfunctie. Op de 2000 zul je in bepaalde gevallen wat ruis moeten accepteren, hoewel na een tijdje dit lijkt te verdwijnen.

20250305 132337

De geluidskwaliteit van beide radio’s ontloopt elkaar niet enorm en zoals te verwachten is, is het verder niets om over naar huis te schrijven. Het is echter prima om naar nieuwsberichten te luisteren. De tuning van de speakers lijkt specifiek daarop gericht te zijn, wat uiteraard een goede keus is. Stemmen komen helder door en op geen enkel moment heb je last van een modderige weergave van een zware stem die hierdoor onduidelijk wordt of vervelend is om naar te luisteren.

Het maximale volume van de 5000 is ongeveer 68 dB (gemeten op 10 cm van het apparaat). De 2000 blijft niet ver achter met ongeveer dezelfde meting. Wel hoor je op de 2000 meer distorsie voorbij ongeveer 85% van het volume en heeft het geluid wat minder definitie; de 5000 laat wat meer detail horen en het laag komt ook iets beter door.

 

Zaklamp

De zaklamp van de 2000 is functioneel maar heeft wel echt een gefocuste straal. De 5000 biedt meer opties met een bredere straling waarbij deze ook in verschillende standen gebruikt kan worden.

 

Laden

Via adapter

Een snellaadfunctie hebben de radio’s niet. De 2000 doet er drie uur over om via de adapter opgeladen te worden en de 5000, vier uur. De grotere capaciteit staat kennelijk een snellere laadtijd toe zonder dat de batterij te veel belast wordt. Het effect van snelladen is nog altijd een hoop discussie over wanneer het gaat om de batterijbelasting en de degradatie over de tijd. Gekeken naar de kosten van de apparaten, het feit dat het ook als noodoplossing ingezet wordt en deze jaren mee moeten gaan is de keus voor degelijkheid hoe dan ook te legitimeren.

Via dynamo-functie

De 2000 vanuit leegstand brengt bij 10 keer slingeren ongeveer 15 seconden aan radio (FM, 20% volume ongeveer, genoeg om aan een bureau comfortabel naar nieuws te luisteren), terwijl we de zaklamp meer dan 20 minuten aangehad hebben. Omdat we dachten dat er wellicht meer rest-energie was dan we dachten, hebben we bij 20 minuten de radio weer aangezet, waarop de 2000 na een paar seconden weer leeg was. Kortom, de zaklamp blijft zeer lang werken en als je om de zoveel tijd slingert, heb je zonder al te veel moeite een werkende zaklamp voor langere tijd. Bij 60 keer slingeren komen we tot net geen 3 minuten werktijd voor de radio (via FM) op hetzelfde volume.

De 5000 gedraagt zich iets anders. Nadat deze door een 0% batterij uitvalt, kun je deze nog een paar keer aanzetten en een paar seconden aanzetten. Eerst rond de 16 seconden en daarna steeds iets minder lang. De zaklamp werkt op dit moment nog volledig zoals te verwachten viel.

We besluiten derhalve te kijken naar hoeveel extra batterijduur we krijgen in plaats van het uiterste te doen om de batterij van de 5000 echt volledig leeg te krijgen.

Voor de 5000 kregen we als resultaat na 10 keer slingeren eigenlijk geen extra batterijduur. De laatste keer dat we de 5000 aangezet hadden voor het slingeren ging deze 14 seconden mee, en na deze 10 keer slingeren ging deze 12 seconden mee. Na 60 keer slingeren zagen we eerst 1 seconde verbetering waarna de 5000 zich uitschakelde. Omdat we wisten dat de 5000 niet perse volledig leeg is als deze zich uitschakelt wegens een lage batterij, hebben we gekeken of we nog wat extra werktijd uit het apparaat konden persen. We hebben na het opnieuw inschakelen nog rond de 9 minuten lang het apparaat aangehad terwijl we wat scanden op AM en daarna teruggingen naar FM, maar bij herhaling van deze test kwamen we weer uit op de situatie dat de 5000 zich na 60 keer slingeren toch weer uitschakelde na een paar seconden.

Het lijkt erop dat de 2000 dus wat consistenter is in het laten werken van de radio wanneer er amper batterijcapaciteit is. We verbaasden ons een beetje over het feit dat de 5000 slechts 10 euro duurder is, maar als het gaat om puur de praktische toepasbaarheid, buiten de totale batterijcapaciteit, merken we hier toch een voordeel dat de simpelheid van de 2000 heeft boven de 5000.

Zonne-energie

Wanneer we de 2000 5 minuten in de zon leggen hebben we nog altijd niet genoeg lading om de radio of de zaklamp te kunnen activeren. Met de 5000 hadden we eenzelfde resultaat ondanks de meer nadrukkelijke toepassing van zonnecellen. De zonnecellen zijn dus echt alleen een extra waar je misschien gebruik van maakt om je mogelijkheden te maximaliseren, bijvoorbeeld door het apparaat in de zon te bewaren of op je rugzak te houden terwijl je wandelt.

Powerbank-functie

Wanneer we onze S23 met een lading van 20% aansluiten op de 5000, komen we tot een laadsnelheid van 760 mAh met de meegeleverde kabel. Gebruiken we een andere kabel dan komen we tot de 1570 mAh, waarbij de laadstroom zich vervolgens lijkt te stabiliseren rond de 1350 mAh.

De 2000 laadt iets minder snel; deze komt tot de 1150 en blijft rond die snelheid hangen. Ook de 2000 laadt trager met de meegeleverde kabel en blijft rond de 950 steken.

20250305 141522

 

Conclusie

Zowel de Sandberg Survivor All-in-1 2000 als 5000 hebben zich bewezen als zeer capabele radio’s met een flinke batterijduur. De 2000 heeft een simpele rechttoe-rechtaan werking en met weinig inzet kun je met de slingerfunctie vrij snel de nodige functionaliteit uit het apparaat krijgen. Hiermee lijkt het een betrouwbare opties te zijn voor noodsituaties of tijdens bijvoorbeeld een kampeertrip. De 5000 biedt wat meer opties met o.a. scan-functie waarmee zenders makkelijker te vinden zijn, bluetoothspeaker functie en een breder schijnende zaklamp. Wel zul je even moeten kijken hoe alle functies precies werken als je het maximale uit het apparaat wil halen. De 5000 is fysiek wat robuster uitgevoerd en beschikt over een aanzienlijk grotere batterij en dat voor op het moment van schrijven nog geen 10 euro meer. Is de 5000 daarmee ook de betere koop? Niet perse. We denken dat een hoop mensen wel het voordeel zien van een ouderwets werkend apparaat waar iedereen mee overweg kan en dus liever de 2000 kiezen.

 

 

Eén reactie

  1. Leuk om een review te lezen over een wat meer basic-apparaat. Na de woorden van Rutte en wat andere partijen was ik ook aan het kijken naar wat techoplossingen. Ik had al zo’n schud-zaklamp gehad die opmerkelijk goed werkt en paar flinke powerbanks. Nu nog iets van gereedschap, zoals een goede multitool of een mes. Misschien moeten we ook al nadenken over wapens, maar ik hoop dat we als samenleving nog niet zo ver zijn. Maar een goede multitool zou ik nog ergens graag besproken zien worden.

    Die AI1 2000 ziet er wel goed uit. Werkt simpel, zodat iedereen het snapt en heeft dus ook een zaklamp in zich zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.