Naast DisplayPort kent HDMI sinds afgelopen week een nieuwe concurrent uit China. Diverse Chinese organisaties hebben samengewerkt om de GPMI standaard te realiseren. Een rivaliserende standaard met een eigen, groot uitgevallen, USB-C achtige connector die tot 480W aan aangesloten apparaten kan leveren en tot 192 Gb per seconde aan data kan verplaatsen.
Hoewel de HDMI standaard zich al jaren blijft ontwikkelen, zorgt backward compatibility ervoor dat alle nieuwe features compatible moeten blijven met de bestaande connector. Wel kan de dikte van draden in de kabel worden aangepast. Bovendien is het een vergaarbak van standaarden. Zo is de weergavestandaard nog altijd op basis van DVI, wat vroeder ook een eigen kabel had, is de aansturing van randapparatuur op basis van CEC, is er ondersteuning voor data via ethernet, beveiliging via HDCP en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bovendien heeft HDMI sterke wereldwijde roots. Het is bedacht door een samenwerkingsverband tussen Philips, Sony, Thomson, Toshiba, Hitachi, Silicon Image en Panasonic.
Op dit moment is de HDMI standaard in staat om 48Gb data per seconde te transporteren tussen apparaten. Op basis van de MHL standaard kan de HDMI kabel ook gebruikt worden om apparaten op te laden. Met SuperMHL ondersteuning zelfs tot 40 Watt op basis van 20 volt op 2 ampère. Met de komst van USB-C en HDMI Alt Mode in de USB-C standaard wordt veel van die functionaliteit al door de USB-C kabel overgenomen. De USB-C standaard gaat tot 240 Watt stroom en 80 Gb per seconde aan datasnelheid op basis van de Thunderbolt 5 standaard die in ontwikkeling is.
Maar beiden worden nu dus weggeblazen door de Chinese standaard GPMI, dat is bedacht door de Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance, welke uit 50 lokale Chinese bedrijven bestaat en dus snelle implementatie zal betekenen. Ze hebben twee type pluggen bedacht. Een relatief groot type B met veel ruimte voor uitbereiding van de standaard, maar ook een ALT Mode dat werkt over een USB-C connector. Het is wel zo dat bij gebruik van USB-C power delivery beperkt zal zijn tot 240 Watt en data tot 96Gb per seconde. Qua stroomverwerking heeft de USB-C standaard te maken met fysieke beperkingen terwijl de databeperking mogelijk komt door minder beschikbaarheid van aderparen om data overheen te sturen op een USB-C connector.
Hoe snel we de eerste GPMI hardware in Nederland gaan zien is nog onbekend, maar we zijn erg nieuwsschierig naar wat deze nieuwe communicatiekabel gaat betekenen voor AV producten.