Taiwan heeft een nogal bijzondere status. Het wordt door China gezien als een afvallige provincie waar het politiek grip op probeert te krijgen. Bedrijven in Taiwan zijn trots op de meer autonome status van de provincie in China en het resultaat is dan ook dat Taiwan chipproductiemachines van bijvoorbeeld ASML mag importeren en gebruiken van de VS. Daarmee weten ze in Taiwan geavanceerde halfgeleiders te produceren. Onder de toenemende geopolitieke spanningen, probeert de VS triviale technologie echter steeds meer terug naar Amerika te brengen. En daar lijkt de Taiwanese overheid nu een stokje voor te willen steken.
De belangrijkste halfgeleiderfabrikant van Taiwan is TSMC en die is wereldwijd met partners al halfgeleiderfabrieken in andere werelddelen aan het opbouwen. Daar is de Taiwanese overheid logischerwijs niet heel blij mee, want dat ziet daarmee ook een belangrijkste inkomstenbron voor de toekomst verdampen. Onder de nieuwe wetgeving mag TSMC echter haar belangrijkste productieprocessen niet meer in het buitenland, dus de VS en de EU, toepassen. Alleen de op één na nieuwste generaties van productieprocessen van TSMC mogen in het buitenland toegepast worden. Zo zullen de beste en snelste chips in theorie altijd uit Taiwan blijven komen.
Hoewel je zou denken dat we met het Nederlandse ASML in staat moeten zijn om de productie van chips hier vanuit de EU goed in te richten, is dat in de praktijk niet het geval. ASML bezit een de skills om waanzinnige machines te bouwen die nodig zijn om daar chips mee te maken. Maar TSMC bezit de skills om met die machines ook daadwerkelijk die fantastische chips te produceren. Er zijn relatief weinig andere producenten die zo handig zijn met de machines van ASML als de techneuten van TSMC. Dit is ook waarom TSMC de chips voor bedrijven als AMD, Nvidie en Apple produceert.
Waar Nederland overigens wel weer extreem sterk in is, is de productie van relatief goedkope chips, zoals die voor NFC die in iedere smartphone en waanzinnig veel andere producten terug te vinden zijn. Daar zijn ook niet de meest geavanceerde machines voor nodig. Een groot deel van die productie komt uit Nijmegen (waar wij zelf ook zitten), maar staat ook onder druk door toenemende concurrentie. Ook de eenvoudige chipproducent Nexperia heeft haar hoofdkantoor in Nijmegen. Dat is wel voortgekomen uit NXP en produceert dus nog eenvoudiger halfgeleiders dan NXP, maar is in bezit van het Chinese Wingtech, wat weer deels eigendom is van de Chinese staat, maar haar productie wel deels in Europa doet, namelijk Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Daarnaast introduceert de overheid een tweede wet die de overheid controle geeft over investeringen van Taiwanese bedrijven buiten de landsgrenzen. Nieuwe investeringen kunnen worden geweigerd vanuit de overheid en bestaande investeringen kunnen zelfs worden ingetrokken. Dit maakt TSMC en andere Taiwanese organisaties mogelijk een onbetrouwbare handelspartner. Een lastige postie omdat TSMC net een investering van $165 miljard heeft gedaan in Amerikaanse productielocaties. Deze nieuwe wetgeving kan die investeringen direct in gevaar brengen voor de regering Trump.
De Taiwanese regering heeft zo’n 6 maanden nodig om deze nieuwe wetten van kracht te maken. Het is nu aan Europa en de VS om te kijken hoe ze met deze maatregelen van Taiwan omgaan. Een belangrijke reden dat Taiwan afvallig kan zijn is omdat het onder anderen de bescherming van de VS geniet. Maar het is de vraag in hoeverre de VS interesse heeft om Taiwan echt nog te beschermen als handel op deze wijze lastiger gaat worden.
Eén reactie
Dit gaan ze nooit voor elkaar krijgen. Het zou de business van TSMC raken en politiek zou het de verhoudingen scheef trekken met de VS die nu juist een van de beschermers is van Taiwain vs China. Dat is geen gat waar iemand in kan springen. Ja, de EU, maar die liggen te ver weg waar de VS nog basis heeft over heel Azië. Japan en Korea zijn te klein om op te rekenen.
Verder is het ook zo dat ASML die machines leveren, maar ook ASML is afhankelijk van halffabrikaten uit de VS om die lithografiemachines te kunnen maken. Dus Taiwan dit blokkeert, bemoeilijkt de VS deze halffabrikaten of komt er een voorwaarde bij dat ze niet aan TSMC geleverd kunnen worden en dan kan alleen Samsung ze bijv. maken. Die hebben niet de capaciteit van TSMC, maar wel de vaardigheden. Die kunnen dan een lange-termijn contract afsluiten, zodat ze weten dat investeringen in capaciteitsuitbreiding zin heeft.