Tot in detail bij sportgegevens bijhouden, synchroniseren met Google Fit en Strava, onder alle condities een goed afleesbaar display, een kneiterharde behuizing en o ja, deze lichte smartwatch met Wear OS heeft een batterijduur tot 16 dagen. Say whut!? Inderdaad, de OnePlus Watch 3 zet dé nieuwe standaard voor smartwatches met WearOS.
Unboxing
Qua unboxing missen we opnieuw een rode USB-C kabel, maar krijgen we wel netjes een witte die ook nog eens mooi lang is. Je krijgt documentatie, de smartwatch zelf en een USB-C laadblokje… inderdaad. Draadloos laden zit er ook voor deze generatie nog niet in. Verder zit alles erg netjes verpakt en gebruikt OnePlus voornamelijk papier. Dus makkelijk te recyclen.
Design
Qua design is er niet heel veel veranderd ten opzichte van de 2 series van OnePlus Opnieuw een uitvoering met matzwarte behuizing en zwarte strap in combinatie met een lichte behuizing met groene strap. Waar we voor de OnePlus Watch 2R de groene variant hebben getest, stuurde OnePlus ditmaal de zwarte (Obsidian Titanium) op en ik moet toegeven, het is een beauty. Al merk ik wel dat mijn omgeving veel meer leuke reacties gaf op de groene (emerald Titanium). De zwarte lijkt dus minder op te vallen.
Overigens is er redelijk laat ook nog een Nordic Blue Edition verschenen met een wat luxere, lederen band… De verschijning van deze uitvoering is opvallend. Na de presentatie van de Oppo Reno13 Pro, had het moedermerk van OnePlus nog een One More Thing momentje. Het presenteerde de nieuwe Oppo Watch X in blauwe en bruine uitvoering. En precies die blauwe brengt OnePlus nu op de markt als de OnePlus Watch 3 Nordic Blue. Je merkt hier goed dat Oppo duidelijk nadenkt over welk product, onder welk merk, in welke markt wordt weggezet. Oppo heeft formeel deze smartwatch dan ook niet ingekocht voor de Nederlandse markt. Uiteraard hebben de twee merken wel unieke watchfaces.
Onderop zien we opnieuw een mooi, groot sensoreiland met ogenschijnlijk, iedere sensor die Wear OS zich maar kan wensen om jouw vitaliteit in kaart te brengen. Aan de rechterkant zitten twee knoppen. De onderste is een drukknop die ook dienst doet als Electrode. Net als bij de Huawei Watch Ultimate kun je deze gebruiken om ECG hartfilmpjes te maken. De bovenste knop is ook een draaibare kroon, zodat je gemakkelijk en snel langere teksten kunt lezen of kunt in- en uitzoomen in de interface. De behuizing is qua form organisch aangepast op de aanwezigheid van deze knoppen. Hiermee behoudt de OnePlus Watch 3 haar strakke vorm.
De behuizing van de smartwatch die wij hebben getest krijgt de naam Obsidiaan Titanium mee, maar OnePlus geeft zelf aan dat het een titanium legering betreft en niet het pure, vederlichte en oersterke materiaal. Maar… ik heb tegen redelijk wat objecten aangestoten met de behuizing en zie nog geen enkel krasje. Dus de behuizing is zeker made for life.
Het display wordt goed beschermd door een vlakke plaat saffierglas. Deze chemisch geproduceerde glasplaat heeft een hardheid dat 80% van diamant benaderd. De combinatie van behuizing en saffierglas maakt het mogelijk tot 50 meter onder water te zwemmen met de smartwatch. Deze is dan ook IP68 gecertificeerd. Hij voldoet ook aan de MIL-STD-810H. Die stelt dat je hem tot +70 graden en -40 graden Celsius kunt blijven gebruiken. Reden voor mij om hem ook gewoon om te houden in de sauna op mijn vakantieadres, want die gaat niet verder dan 65 graden.
Wil je een ander bandje op het horloge, dan kun je vrijwel ieder standaard 22mm bandje kopen. Bedenkt je wel dat alleen die van OnePlus zelf echt naadloos aansluiten op de ronding van de kast. Met het standaard bandje weegt het horloge 81 gram. Zonder het standaardbandje 49,7 gram. Het meegeleverde bandje is voor polsen van 140-210mm.
Nieuw display
Het display heeft een upgrade gekregen van OnePlus. Met een diameter van 1,5 inch en resolutie van 466×466 pixels komt deze overeen met vrijwel alle grote smartwatches. Groot genoeg om teksten te kunnen lezen en zelfs het mini toetsenbord te gebruiken om berichten te beantwoorden. Al ben ik dan stiekem toch snel voor gebruik van stemherkenning.

OnePlus kiest opnieuw wel voor LTPO technologie, al is het wel een nieuwere generatie. LTPO displays werken erg goed in volle zon en zijn toch energiezuinig. Dat is belangrijker dan kleurechtheid zoals we op smartphones eisen. In volle zon kan het scherm zichzelf tot 2.200nits boosten om goed leesbaar te blijven.
Dubbele chipset
Wat OnePlus met deze smartwatch doet is super uniek. het implementeert twee chipsets en dat deed het merk al eerder bij de vorige generatie. De snelle (en inmiddels standaard) Qualcomm Snapdragon W5 gen1 chipset is krachtig genoeg voor alle Google Wear OS eisen. Bijna iedere concurrent gebruikt deze.
Daarnaast plaatst OnePlus echter ook de BES 2800 chipset die ultrazuinig is. Dit is voor haar energiebesparingsmodus en dit geeft je tot 16 dagen gebruik.
In het horloge is OnePlus alles behalve zuinig met opslagruimte. Je krijgt 32GB om je apps en media op te slaan. Je kunt er dus een aardige playlist op zetten voor tijdens het hardlopen.
Android Wear OS & RTOS
Vanuit Wear OS kun je jouw smartphone aansturen. Of je nu wilt swipen in YouTube Shorts of een foto op afstand maken met de camera-app, het is allemaal redelijk standaard en vooral mogelijk. Toch drukt OnePlus ook functioneel haar stempel op Wear OS. Zo kun je bijvoorbeeld videowijzerplaten instellen. De eigen wijzerplaten zijn uiteraard ook volop aanwezig en flexibel in te stellen. In de ultra energiebesparingsmodus komt een heel ander besturingssysteem naar voren. RTOS. Dat kan gebruik maken van de instellingen van WearOS, maar gebruikt veel minder stroom.
60 seconden Healthcheck
Nieuw in deze smartwatch is de 60 seconden healthcheck van OnePlus. In de periode waarop ik de smartwatch aan het testen ben gegaan, begon mijn Withings weegschaal gelijk met dit horloge te klagen over mijn aderstijfheid. Het was een waanzinnig stressvolle periode in mijn leven en dat trok duidelijk haar tol op mijn gezondheid. Zou alleen mijn weegschaal klagen, dan zou ik dat nog afgeschoven hebben op het feit dat die al ruim 10 jaar oud is. Dat de 60 seconden healthcheck hetzelfde beeld laat zien, was voor mij voldoende bevestiging om toch maar eens met mijn huisarts om tafel te gaan en meer tijd te steken in een gezondere lifestyle. Ook een reden dat deze review een stuk later komt.
Maar hij test heel veel meer. Want er is niet alleen een ECG en pulse wave velocity test, maar ook je longen en een aantal andere zaken (o.a. temperatuur, bloedzuurstof etc) worden bekeken om te checken of er zaken zijn waarvoor je misschien beter even langs de huisarts kunt. Een gezondere lifestyle helpt hierbij en in de laatste week van de test van de OnePlus Watch 3 zag ik daar ook echt wel verbetering. Ook bij de resultaten die Withings mij meegaf.
Heel eerlijk gezegd, dit was wel echt even schokkend nieuws voor mij als reviewer en daarmee ben ik ook wel dankbaar dat deze test precies op het moment lijkt te zijn gekomen, dat ik deze resultaten ook echt nodig had. Maar dat is natuurlijk niet meer dan toeval
Lifestylehulp en snurkanalyse
Maar de impact gaat verder als het aan OnePlus ligt. De smartwatch helpt je namelijk ook mentaal op de rails te blijven. Ademhalingsoefeningen verminderen stress en zijn ideaal voor mensen die gevoelig kunnen zijn voor hyperventilatie. Ook daar heb ik ervaring mee en van daaruit kan ik onderschrijven dat dit gewoon een heel handige functie is op je smartwatch. Maar hij helpt je ook met mediteren om tot rust te komen.
Met zo’n lange batterijduur, kun je de smartwatch ook voldoende ruimte geven om jouw slaapgedrag goed in kaart te brengen. Met jouw smartphone op de lader in de buurt, kan zelfs jouw snurkgedrag geanalyseerd worden in de OHealth app. Iedere ochtend krijg je sowieso een overzicht van hoe goed of slecht jouw slaap was. Met meteen het weerbericht voor die dag.
Voor de sporter
Het bijhouden van sportgegevens gaat inmiddels echt tot in het extreme op deze smartwatch. Niet raar, want OnePlus mag natuurlijk heel hard leunen op de kennis en technologie van Google om dit goed in beeld te brengen. Er worden inmiddels meer dan 100 sporten ondersteunt.
Ga je hardlopen of een andere sport met routes doen, dan maakt het horloge bovendien gebruik van GPS over zowel de L1 als de L5 band met herkenning van de satellieten van GPS (VS), Beidou (CN), Galileo (EU) en QZSS (JP). Daarmee kan het horloge ook tussen wolkenkrabbers jouw route goed in kaart brengen. Nu hebben we dit vooral getest in Nijmegen, en daar zijn niet veel wolkenkrabbers te vinden. Het signaal was natuurlijk waanzinnig precies. En leuk detail is dat je deze gegevens dus ook naar Strava kunt sturen.
Voor alle sporten wordt jouw verbranding optimaal bijgehouden door OHealth. Daarbij wordt de verbranding netjes opgebroken in de verschillende vetverbrandingszones en wordt er verschil gemaakt tussen het verbranden van vetten en suikers op basis van jouw lichaam en leeftijd.
Interessant is dat het horloge ook jouw inspanning herkent. Ga jij flink fietsen of wandelen, vraagt hij je of dit bijgehouden moet worden. Let wel, dit vraagt hij pas na een 100 meter om te voorkomen dat iedere wandeling door kantoor deze vraag naar voren komt.
Een potje badminton op vakantie laat ook zien hoe enorm ver de sporttracking gaat qua diepgang. Waar bij hardlopen het vooral om routes, klim etc gaat, herkent hij bij badminton de verschillende slagen die je maakt en geeft daar inhoudelijke feedback op.
Nodeloos om te zetten is het bijhouden van sport, net als de healthchecks, een batterijslurper. Ben je net als mij veel aan het sporten, moet je echt wel vaker opladen.
Voor de beller
Geen telefoon bij de hand? Dan kun je gesprekken aannemen op het horloge. De speaker is sterk genoeg om in relatief rustige omgevingen een gesprek te kunnen voeren. De microfoon levert echt geen klachten op, dus dat is ook goed geregeld.
Batterijduur
Afhankelijk van de modus waarin je de smartwatch gebruikt, haal je hier 5 tot 16 dagen gebruiksduur uit. Er zijn voor mij heel wat momenten dat ik naar energiebesparing schakel. Ik haal er zelf 7 tot 10 dagen uit… maar dan ben ik hem wel heel actief aan het managen. In energiebesparingsmodus verlies je namelijk functies als betalen met je Google Wallet en het echt precies bijhouden van sportieve prestaties. Voor de batterij heeft OnePlus gebruik gemaakt van dezelfde NanoStack technologie die in haar smartphones zit.
Conclusie OnePlus Watch 3
Het contrast tussen de eerste en tweede smartwatch was op zowel design als techniek waanzinnig groot. De sprong van generatie 2 naar generatie 3 is heel wat kleiner. Het design is wat verfijnder, het voelt wat sneller, maar het is vooral slimmer. De 60 seconden healthcheck is echt een waanzinnig goede toevoeging van OnePlus aan WearOS en, hoewel RTOS nog niet subliem genoeg geïntegreerd is, laat OnePlus zien dat het toch echt de concurrentie het voor aan de schenen kan leggen en dat het merk een bepaalde drive heeft gevonden om te willen innoveren, daar waar anderen toch vooral voor de quick wins lijken te gaan. Het merk durft risico te nemen en zet daarmee misschien wel de beste Wear OS ervaring van 2025 neer.
Eén reactie
Echt een topding en heel goed dat ze de batterijduur zo goed hebben gekregen. Je wil gewoon een WearOS apparaat hebben als je verder niet in het Apple-ecosysteem zit omdat dit de meeste opties biedt. Ik heb nu een horloge van Huawei, wegens de batterijduur, maar als ik een mooie high-end band kan vinden voor deze OnePlus, kan het mijn volgende optie worden.