Zedar, een Nederlands bedrijf dat floreert door haar slimme en innovatieve producten. Producten die het leven van de mens aanzienlijk gemakkelijker maken, met in achtneming dat er gedacht is aan duurzaamheid, gebruiksgemak, kwaliteit en een lange levensduur. Dat is een hele mond vol, en we gaan kijken of deze doelen óók bereikt worden bij de automatische Kattenbak van Zedar. De K1200 is de doorontwikkelde versie van zijn voorganger de K900 en is qua werking behoorlijk aangepast. Wat wij er van vinden lees je hier!!
Een slimme kattenbak dus, ja die hebben we nog niet eerder getest. Wel een uitvinding als je het mij vraagt, want het enige nadeel van het hebben van katten als huisdier is het legen van de kattenbak. En als nou juist dát wordt vergemakkelijkt, nou dat heb je mijn aandacht! We zijn dan ook zeer benieuwd naar dit product en de werking ervan. De doos is inmiddels binnen gekomen. Laten we ‘m uitpakken!!
Unboxing
We krijgen een fikse doos binnen! Hierop staat duidelijk al afgebeeld wat de inhoud is. Wanneer we de doos openen, zien we dat de K1200 zeer stevig is ingepakt. Er is niet bezuinigd op het verpakken en daarom is er dan ook geen mogelijkheid tot beschadigen. En dat is maar goed ook, want dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. Want zo op het eerste gezicht is het een mooi product!
De Automatische katten bak komt er in z´n geheel uit, en wordt compleet geleverd met 3 rollen afvalzakken, geurcapsules en een handige gritmat. Deze vangt het grit op wat onder de pootjes van de kat zit na het bezoek van de Automatische Kattenbak. Dit voorkomt dat je hele huis onder het grit komt te zitten. Erg fijn dus dat dit er al standaard bij zit.
Assemblage en installatie
Op de K1200 is een sticker zichtbaar waarop staat hoe het apparaat in elkaar moet worden gezet. En wanneer ik hier mee bezig ben voelt het allemaal erg voor de hand liggend en logisch. De overige stickers worden ook verwijdert, zodat alle draaiende onderdelen dat nu ook daadwerkelijk kúnnen gaan doen.
Het in elkaar zetten neemt weinig tijd in beslag en zoals gezegd is het zeker geen hogere wiskunde. Erg makkelijk. Zie hier de innovatieve achterzijde van de K1200. Hierin worden de uitwerpselen dus opgevangen en lucht het niet te stinken in de kattenbak zelf. De geurcapsule plaat je in de daarvoor bedoelde uitsparing en zorgt voor een aangename geur om de nare luchten te maskeren.
Het installeren van de App is ook niet moeilijk. Echter ben ik zelf altijd van het zoveel mogelijk zelf alles eerst uitproberen, en zodoende ging ik dus op zoek in de Playstore naar de Zedar app. Hetgeen mij een logische benaming leek. Echter draait de K1200 op Tuya. En wanneer je dan een apparaat toevoegt wordt de Zedar K1200 kattenbak duidelijk wél in beeld gebracht en kan je gelijk beginnen met het ontdekken van alle mogelijkheden die er zijn.
Want in de applicatie is er veel mogelijk en veel zichtbaar. De App houdt alles bij. Het aantal keer dat de kattenbak gebruikt is, hoelang dat gemiddeld geduurd heeft, en of dat afwijkend is ten opzichte van voorgaande dagen. Hierdoor wordt dus ook de gezondheid van je huisdier gemonitord. Het gewicht wordt ook nog geregistreerd en er zijn tal van opties om handmatig aan te passen naar eigen wensen.
Eerste gebruik
Ok, nou we hebben inmiddels de aandacht van beide katten behoorlijk te pakken. Gelukkig zijn katten van nature erg nieuwsgierig en dit geld helemaal voor jonge katten zoals die van mij. De Kattenbak is gevuld met fijn en klonterig grit, en er wordt aan snel op onderzoek uit gegaan door beide katten. Ze hebben instinctief door dat dit voor hen bedoeld is, want het duurt niet lang of de eerste kat gebruikt de K1200 waarvoor hij bedoeld is. Wél wordt er in eerste instantie wat schrikkerig gereageerd op het draaien van de behuizing. Dat is een hele belevenis en wanneer ze te dichtbij komen stopt hij direct met draaien. De Infrarood sensor doet zijn werk dus prima en zo voorkom je ongelukken.
Als snel krijgt de Automatische kattenbak dus zijn goedkeuring van onze katten. Waarna de kat zijn behoefte gedaan heeft gaat de ronde behuizing draaien. Het fijne katten grit wordt weg gezeefd, en de uitwerpselen die natuurlijk groter zijn dan het grit worden op dat moment van elkaar gescheiden en worden door gerold naar de afvoerbuis die het geheel naar de achterkant van de Kattenbalk laat glijden. Vervolgens draait de ton weer terug naar zijn originele positie en klaar ben je! Ik moet zeggen…. Best geniaal!
Specificaties
- Afmetingen: 51,3 x 58,2 x 53 cm
- Gewicht: 7,5 kg
- Connectiviteit: WiFi (2.4 GHz)
- Compatibiliteit: Android, iOS
- Geluidsniveau: <40 dB
Conclusie
De Zedar K1200 heeft mij zeer positief verrast. Ik had niet verwacht dat het apparaat zo gebruiksvriendelijk zou zijn en dat de katten het zo snel zouden accepteren. We hebben hun vorige kattenbak er een paar dagen naast laten staan om te kijken wat ze daar nog op zouden doen, maar die test is wel echt een goede geweest, want beide katten zijn daar dus niet meer op gegaan! Hetgeen nogal wat zegt over de K1200. Het heeft dus de grote voorkeur bij de katten, maar ook bij de baasjes.
We hoeven niet meer in de stank te zitten om de uitwerpselen eruit te scheppen. Dit klusje ervaarde ik altijd als het enige nadeel van katten als huisdier, en dat is nu dus weg. Over nadelen gesproken, ik heb de Zedar K1200 nu een maand in huis en kan geen nadeel ontdekken van deze kattenbak. Gewoon nul komma nul. Alles werkt en doet waarvoor het gemaakt is. Ge-ni-aal!
2 reacties
Leuk om een review te lezen van een compleet ander product. Ik heb geeneens katten en wilde er toch graag meer over weten. Fijn geschreven review. Had wel graag een video gezien van je katten die erop reageren voor de eerste keer en wat het realworld geluid van het ding in werking is.
Toffe gadget. Hier ga ik me eens in verdiepen… Ondanks dat ik ook geen katten heb, is dit altijd wel leuke innovatie…