Afgelopen jaar hebben AVID en M-Audio Torq 2.0 gelanceerd. Torq 2.0 is een softwarepakket voor mobiele DJ’s die de concurrentie met het populaire Virtual DJ aan gaat. Nu heb ik zalf al jaren lang goede ervaringen met Virtual DJ, dus de overstap was even wennen. Of Torq aan mijn wensen voldoet, dat lees je in deze review.
Interface
Torq 2 is een upgrade op Torq 1.5. DJ’s die deze software al gebruikten zullen zich daardoor snel thuis voelen in de interface van versie 2.0. Voor iedereen die van Virtual DJ afkomstig is, kan de interface van Torq er heftig uitzien. AVID heeft er in tegenstelling tot Virtual DJ niet voor gekozen om de interface echt een DJ look te geven, maar om zoveel mogelijk functies een plaats te geven. Zeker voor laptop gebruikers (die toch vaak een wat kleiner scherm gebruiken) kan dat even wennen zijn. Overigens is het ook voor Torq mogelijk om skins te downloaden. Je kan de interface dus naar smaak aanpassen.
Voor onze review kijken we naar de standaard interface van Torq 2.0. Torq schakelt op mijn laptop automatisch naar 2 decks weergave waardoor het geheel overzichtelijk blijft. Deze interface bevat nogal wat informatie en mogelijkheden. Één van de belangrijkste elementen is de ‘waveform’ ofwel de grafische weergave van de track die je in gaat zetten. Torq 2.0 kiest er voor om deze boven elkaar weer te geven. Door de beats weer te geven met witte verticale lijnen krijg je veel inzicht in de snelheid van de tracks waarmee je bezig bent.
Bestanden Zoeken
Snel bestanden kunnen zoeken is een must voor de digitale DJ. Torq 2.0 voorziet je dan ook van een full-screen fileborwser. Tijdens het browsen heb je aan de bovenkant zelfs nog een kleine preview van wat jouw decks doen. Ook is het mogelijk om bestanden rechtstreeks op de beschikbare decks te slepen.
Traq Morphing
Één van de meest opvallende features van Torq 2.0 is Traq Morphing. Dit is een soort van effectenverzameling die je in kan zetten op de Crossfader. Standaard kan je uit drie mogelijkheden voor de crossfader kiezen. Standaard low-pass/high-pass, Algorhithmic Duck waarbij de twee tracks worden gemixt op een manier die heel lastig te beschrijven is, maar wel heel goed klinkt. Mijn favoriet is echter de Algorithmic Cut. Daarbij krijg je een soort van strobe effect op de nieuwe track die je erin mixt. Zeker bij dance tracks is dit erg goed te gebruiken. Tot slot bevat Torq 2.0 ook nog de Morph functie. Hiermee gaat de software zelf opzoek naar de mooiste manier om de twee tracks in elkaar over te laten lopen.
Effecten
Torq 2.0 komt uit een zeer brede familie audio-tools. Dat merk je aan de zeer brede ondersteuning voor plugin’s. Na het starten van de software blijkt dat Torq 2.0 bijvoorbeeld onze FruityLoops VST’s heeft gevonden waardoor deze direct beschikbaar zijn om in Torq 2.0 te gebruiken. Gaat dit nog wat te ver voor je, dan heb je per kanaal 10 effecten die je in kan zetten.
Stabiliteit
Torq 2.0 vraagt veel meer van je computer dan Virtual DJ. Dat kon ik op de testlaptop goed merken. Toch is dat niet voor niets. Torq 2.0 doet namelijk veel meer met je muziek en geeft je veel meer creatieve mogelijkheden. Hoewel ik daardoor de nodige hick-ups ervaarde (de CPU van mijn laptop ligt net onder wat Torq 2.0 minimaal vraagt), crashte het programma geen moment. Het is daarmee stabieler dan Virtual DJ.
Turntableism
Ben je meer van de klassieke draaitafels of CD-Players, ook dan heeft Torq 2.0 zat te bieden. Torq 2.0 kan namelijk overweg met timecoded vinyl en CD’s. Hoewel ik dit niet zelf heb kunnen testen, lees ik in diverse fora dat je wel echt de Torq Timecode materialen moet gebruiken. Met die van Traktor, Serato of andere leveranciers heeft Torq 2.0 grote problemen.
Conclusie
Torq 2.0 voorzien in waanzinnig veel nieuwe, creatieve mogelijkheden om met muziek om te gaan. Hij vraagt wat meer van je systeem, maar dat zal voor moderne laptops echt geen probleem mogen zijn. De grote filebrowser is zeer comfortabel en de kwaliteit van de effecten is loepzuiver.