Luchtkwaliteit is belangrijker dan ooit. We zitten meer binnen en zijn bewuster geworden van de impact van slechte luchtkwaliteit. Diverse merken komen met een oplossing. Leitz introduceert de TruSens luchtreiniger met SensorPod. Wij hebben m een paar maanden getest.
Wie had er een dik jaar geleden gehoord over aerosolen? Pollen, geurtjes en haren van huisdieren zijn al jaren een bekende oorzaak van onprettige lucht in huis. Fijnstof is ook meer en meer onder de aandacht. Diverse trends zorgen dat de consument meer bewust is , maar ook dat het probleem van matige huis/kantoor lucht aandacht krijgt. In huizen die energieneutraal zijn is een deel van de oorzaak dat het meer gesloten systemen zijn geworden. Wij van GadgetGear pretenderen geen luchtspecialisten te zijn, maar het explosieve aanbod van luchtreinigers vraagt om een test.
Kantoorspecialist Leitz
Leitz is bekend van de diverse oplossingen voor kantoor. Van opbergen tot papierversnipperaars en van universele laders tot laptoptassen. Leitz specialiseert zich in accessoires voor kantoor en kantooromgevingen. Nu we meer thuis werken is het logisch dat die omgeving ook in beeld is gekomen. De vormgeving van Leitz producten is modern. De TruSens luchtreiniger met SensorPod is een voorbeeld van hoe je een fraaie luchtreiniger kan ontwerpen. Zoals de meeste producten in deze categorie is het een staande zuil die onderaan lucht aanzuigt, deze intern filtert en reinigt en bovenaan uitblaast. Zo wordt de lucht in een ruimte verbetert.
Eerste indruk TruSens luchtreiniger
Bij het uitpakken is het duidelijk dat je niets hoeft te knutselen. De luchtreiniger in gebruik nemen is een kwestie van uitpakken en klaar voor gebruik. Stekker in het stopcontact en de remote sensor ergens anders in de kamer plaatsen en ook in het stopcontact steken voor gebruik. De TruSens luchtreiniger heeft namelijk een externe sensor, de SensorPod, die communiceert met de luchtreiniger om geheel automatisch de ventilator en programma’s aan te sturen. Super eenvoudig. Je moet wel zorgen dat de twee producten in elkaars gezichtveld staan. Wanneer de luchtreiniger geen signaal ontvangt van de sensorpod, dan knippert het antenne icoon op het display. Waarom de handleiding benadrukt dat de twee producten in elkaars gezichtsveld moeten staan, is ons een raadsel. Het icoon doet vermoeden dat het draadloos en niet optisch informatie met elkaar uitwisselt. Waarschijnlijk komt het niet zo erg nauw, maar is het om te voorkomen dat gebruikers de sensor ergens achter wegmoffelen en je zo geen goede meting krijgt. Die sensor unit meet namelijk de luchtkwaliteit en op basis van die meting stuurt de sensor pod de luchtreiniger aan. Op het display van de luchtreiniger kan je dan zien wat de luchtkwaliteit is en welk programma draait. Eerlijk gezegd gaat het geheel zo automatisch dat we er nauwelijks naar om hebben gekeken. De informatie op het display is een cijfer. De ring licht op in een kleur die duidelijker aangeeft wat de kwaliteit is. Blauw is goed; oranje is twijfelachtig en je raadt het al; rood voor een slechte luchtkwaliteit.
Schone lucht, overal in de kamer
De TruSens luchtreiniger filtert de lucht. Haartjes, stofdeeltjes, huidschilfers van huisdieren etc worden door het filter uit de lucht gehaald. Maar vergeet ook niet pollen, fijnstof van kaarsen en koken of vuile lucht die door het raam naar binnenkomt. Leitz werkt voor de filtratie samen met filterspecialist Dupont. In de TruSens luchtreiniger kan je, naast de reguliere filters die bij de luchtreiniger zijn inbegrepen, nog kiezen voor drie soorten speciale filters. Zo is er een filter dat niet alleen de meeste kook- en schoonmaakgeurtjes reduceert, maar ook VOS neutraliseert; er is ook een filter specifiek voor de geur en allergie opwekkende deeltjes van huisdieren en ten slotte is er een allergie- en griepfilter dat volgens Leitz en Dupont tot 99% van de allergenen filtert. Alle gefilterde lucht gaat langs een UV-C lamp. Daarmee worden alle bacterieen en de meeste virussen gedood of onschadelijk gemaakt. Tevens vermindert het de groei van geurveroorzakende microben. Let wel dat je als mens of dier nooit direct UV-C licht op je huid wilt hebben. Leitz heeft dit licht dan ook perfect uit het zicht gehaald. Chinese rommelproducten die wild UV-C licht in de ruimte gooien, moet je volgens de experts dan ook echt mijden.
De TruSens luchtreinigers hebben een uitstoot van gereinigde lucht die omhoog en schuin naar voren gaat. Door deze dubbele luchtstroom voel je dat de lucht echt goed verdeeld wordt in een kamer. De grootte van de ruimte bepaald welke versie je van de TruSens luchtreiniger het beste kan inzetten.
Na een paar maanden gebruik in een woonkamer en slaapkamer is het duidelijk dat de lucht schoner lijkt en prettiger voelt. Minder klachten van geirriteerde luchtwegen en minder vaak een verstopte neus duiden op een goede werking. Bij GadgetGear hebben we geen meetlab tot onze beschikking en moeten we het het bij dit subjectieve positieve oordeel van de luchtkwaliteit laten. Het 360 graden HEPA-filter vangt bijna 100% fijnstof op van 0,3 micron en een koolstoflaag verwijdert vluchtige organische gassen/geuren vanuit alle richtingen. UV licht vernietigt ziektekiemen en bacteriën die gevangen worden in de filter. Let wel dat een luchtreiniger vaak geen CO2, koolmonoxide of andere zaken meet. Het zou eigenlijk goed zijn als dit wel in de unit ook gemeten zou worden. De gefilterde lucht kan immers wel degelijke gevaarlijk qua samenstelling zijn. We hopen bij volgende reviews ook de luchtkwaliteit objectief te kunnen meten.
Verbeterpuntjes
De Leitz Z-3000 is super gemakkelijk in gebruik en de filters zijn goed beschikbaar. Na 3 maanden hebben we nog geen filter hoeven te vervangen. De vraag is hoe vaak dit moet en wat het stroomverbruik is, om de kosten van gebruik goed in te schatten. Leitz gaf ons deze informatie: Het wasbare voorfilter moet bij elke filterwisseling worden gecheckt en indien nodig gereinigd. De koolstoffilters moeten ongeveer elke 3 maanden worden vervangen en de HEPA of fijnstoffilters gaan ongeveer 1 jaar mee. Dit is op basis van 12 uur gebruik per dag. De UV-C lamp gaat gemiddeld 4,5 jaar mee. Dus jaarlijks verbruik je gemiddeld 4 koolstoffilters en 1 HEPA of fijnstoffilter. Als je bijvoorbeeld een Z-2000 koopt, dan ben je jaarlijks ongeveer €50,- kwijt aan vervanging van filters al naar gelang het gebruik. Het indicatielampje op de luchtreiniger geeft aan wanneer een filter toe is aan vervanging.
Het licht van het display dimt goed ‘s nachts. Je moet dan wel steeds de nachtmodus zelf aanzetten. Het geluid is overigens fluiterstil en geen enkel probleem. Het enige probleem was het felle blauwe ledje op de sensorpod die aangeeft dat deze verbonden is met de luchtreiniger. Wij hebben er uiteindelijk een sticker overheen geplakt om niet in een blauw verlichte slaapkamer het product te kunnen testen. En raar maar waar; er is GEEN app voor dit moderne product. Geen grafieken en geen adviezen op basis van de data dus. Voor sommigen een zege, wij als gadgetfreaks misten een app.
Conclusie
De Leitz Z-300 TruSens luchtreiniger met SensorPod lijkt zijn werk super goed te doen. In een fraai ontworpen product wat niet voor niets een design prijs heeft gewonnen. Het apparaat maakt geen herrie, is gemakkelijk in gebruik en wanneer je een ledje afplakt is hij prima in een donkere slaapkamer te gebruiken. De beschikbaarheid van speciale filters voor geur, allergie of huisdieren zijn een extra plus.