Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dremel DSM20 Zaag

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ligt lekker in de hand
  • Mooie zaagsnede in hout en metaal
  • Compact ontwerp
  • Maakt niet teveel lawaai
  • Bladen zijn snel te verwisselen

THE BAD

  • Zaaggeleider kan beter

Het is zondag en we staan aan het begin van het tuinseizoen. Een ideaal moment om een nieuwe schutting te bouwen, je oude houten Hartman tuinset van nieuwe planken te voorzien of… ach er ligt een zomer vol zaagwerk op je te wachten. Met dat in gedachte kijken we vandaag naar de nieuwe DSM20 zaag van Dremel.

Zoals Dremel in het persbericht al aangaf, spreekt het bedrijf meer dan snijden dan zagen en dat is terecht. Hoewel we bekend zijn met de handzaag, de decoupeerzaag en de cirkelzaag, combineert de DSM20 het idee van de cirkelzaag met de slijptol. De zaagbladen zien er dan ook niet zo uit als we gewend zijn en dat levert een bijzonder resultaat op.

Uitrusting

Maar eerst, wat krijg je wanneer je de Dremel DSM20 in huis haalt. De DSM20 zit standaard in een koffer met een eerste set accessoires. Zo bevat de koffer een geleider om rechte lijnen te zagen, een hulpstuk om een stofzuiger op de DSM20 aan te sluiten en een hulpstuk om balken door te snijden.

De koffer bevat ook een set van vier snijbladen. Drie keer de DSM510 voor metaal en één DSM500-blad voor hout. De DSM-510 bladen zijn vergelijkbaar met de bladen die je op een reguliere slijptol aan zal treffen. De DSM500 is een blad waar duidelijk meer werk in heeft gezeten. Voor de stevigheid en koeling bevat het blad een drietal gaten en zes inhammen. De buitenrand is grof gekarteld, maar ontbreekt zaagtanden, wat het zo uniek maakt.

Tot slot vinden we in de koffer een inbussleutel om de bladen mee te verwisselen, een handleiding en een CD met daarop verkoopinformatie en basale instructies van wat je allemaal met de DSM20 (en andere Dremel tools) kan doen.

Bediening

De DSM20 kent slechts drie knoppen. De belangrijkste is de grote, lange, blauwe knop onderop het apparaat. Deze zet de zaag aan. Een klein zwart palletje aan het einde van de knop voorkomt dat je hem per onderluk aanzet. Meteen achter de lange knop zit nog een blauwe knop. Dit is om de zaag in werkende toestand te vergrendelen. Ideaal als je veel en lang zaagt, maar voor de meesten iets dat niet snel gebruikt zal worden.

Aan de voorkant treffen we nog een knop, met een slot erop. Deze vergrendeld het blad zodat je hem met de bijgeleverde inbussleutel los kan draaien om het blad te verwisselen.

Zagen

Natuurlijk kan ik niks over de DSM20 vertellen zonder ook daadwerkelijk aan het zagen te slaan. Allereerst ben ik met het blad voor hout en gipsplaat (DSM500) aan de slag gegaan. Ik ben platen spaanplaat tot 2CM dik en MDF van 2CM dik ‘gesneden’. De DSM20 levert prachtig sherp zaagwerk af en het kleine blad geeft je de mogelijkheid om de zaagrichting iets te corrigeren (indien nodig). Dat is handig, want de geleider die erbij zit is meer een noodoplossing dan een echt hulpmiddel ;-). Ook handig is dat je het blad midden in een plank omlaag kan laten zakken. Hierdoor zou je uit een enkele plaat een raamwerk kunnen zagen. Hoewel de verf al snel van het zaagblad is verdwenen, lijkt het blad behoorlijk slijtvast. Wel presteerde het blad het om een aantal keer vast te lopen in het hout. Dat gebeurde echter alleen wanneer ik er teveel kracht op zette. Gebruik je hem zoals hij bedoelt is, is er niks aan de hand.

Voor metaal heb ik het DSM 510 blad gebruikt. Het blad snijdt moeiteloos door de stukken buis en rails die ik nog had liggen. Opvallend is dat de snelheid van het snijdwerk daarbij erg hoog ligt. Hoewel de aanwezigheid van drie bladen voor metaal suggereert dat ze slijtgevoelig zijn, valt dat in de praktijk mee. Je moet ze alleen even goed af laten koelen omdat ze anders gemakkelijk kapot stoten. Net als bij een slijptol dus.

Conclusie

Dremel kennen we van het fijne werk, maar met de DSM20 zet het bedrijf een stuk gereedschap voor de iets grotere klussen op de markt. De DSM combineert de kwaliteit van de klassieke cirkelzaag met het gemak van een compacte slijptol die ook nog eens lekker in de hand ligt. Doordat de bladen snel en gemakkelijk verwisseld kunnen worden, is dit een stuk gereedschap wat een leven mee kan.

5 reacties

  1. Ik heb deze nu alweer 3 jaar dacht ik zo uit mijn hoofd.
    De std zaagbladen die erbij zitten voor hout zijn waardeloos.
    Slijten erg snel worden snel bot,ik had er liever een set normale zaagbladen bij gezien.
    Gelukkig zijn er normale zaagbladen voor deze te koop. Ik zou die van dremel mooi laten liggen
    Verder een mooi compacte machine en uiterst wenbaar.

    1. Je kunt inderdaad voor hout prima alternatieven vinden. Het fijne van deze machine is wat mij betreft vooral de hanteerbaarheid. Ik heb er ook nog altijd veel plezier van. Dat de kleine bladen snel slijten is de prijs voor comfort.

      1. Ben erg nieuwsgierig naar de alternatieven die u gebruikt voor de zaagbladen. Ben druk op zoek geweest op het internet, maar een 77cm blad kan ik eigenlijk alleen van Dremel zelf vinden… Heeft u voorbeelden wat u gebruikt voor hout (want inderdaad, ben erg tevreden over het apparaat maar de dsm500 is snel bot).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.