Een middensegment smartphone reviewen is doorgaans niet het meest spannende om te doen. Hoe lekker is het dat OnePlus met de nieuwe Nord 4 voor een compleet metalen behuizing kiest. Iets dat andere merken sinds HTC proberen te voorkomen. De positieve eigenschappen zijn namelijk dat de smartphone haar warmte prima kwijt kan en dat de achterkant flinterdun kan zijn, maar toch stevig. Daar staat tegenover dat antenneontwerpen extreem lastig zijn. Voor je het weet ben je jouw signaal kwijt. Gelukkig is OnePlus erg slim geweest in het ontwerp van deze OnePlus Nord 4. Maar daar komen we zo op terug.
Unboxing
Door Europese regelgeving is de lader uit de doos verdwenen. Maar OnePlus levert helaas ook geen backcover meer mee met het toestel. Wel krijg je nog een USB-laadkabel, documentatie, een SIM tool en een screenprotector.
Ontwerp
En dan gaan we meteen weer terug naar dat metalen ontwerp. Of drie ontwerpen. Want OnePlus is duidelijk iets verder gegaan dan alleen maar drie kleuren leveren. Zo kost het echt veel tijd en energie om op de zilveren uitvoering van de smartphone, het ribbelpatroon te laseren. Ook het borstelen van de zwarte uitvoering neemt echt wel wat tijd in beslag. Iets dat bijzonder is wanneer je een smartphone in het middensegment uitbrengt. Doorgaans wil je dan gewoon zo snel mogelijk het toestel in het doosje kunnen dumpen.
Wie goed kijkt, ziet dat er op de achterkant een verschil is tussen de bovenste 1/3 van het ontwerp en de onderste 2/3. Daar zit het geheim van de antenneontwerpers van OnePlus. Het bovenste deel van de achterkant ziet er wel metallic uit, maar is van plastic. Dit geeft de ontwerpers de ruimte om antennes te plaatsen rondom de camera. Bijvoorbeeld voor NFC gebruik. Er zijn ook antennes in de randen van de telefoon weggewerkt. Daarom zie je kleine onderbrekingen met stukjes plastic er tussen ter isolatie van het metaal dat een antennefunctie heeft en het metaal dat gewoon de achterkant van het toestel vormt. Al met al minutieus werk van het designteam.
Hoe zit het met de krasbestendigheid? We hebben het toestel een paar weken in gebruik genomen. En inderdaad. Hier en daar ontstaan kleine krasjes. Maar de kleur zit door en door in het metaal. Of zo lijkt het in ieder geval bij deze groene uitvoering. Hierdoor ‘leeft’ het metaal wel, maar storen kleine krasjes zeker niet.
Het toestel meet 162,6x75x8mm. Dat het toestel zo dun is, komt zonder twijfel door de keuze voor een metalen achterkant. Plastic en glas zijn al snel veel dikker om stevig genoeg te zijn.
Display
Het display is met 6,74” redelijk normaal van formaat. We hadden besparingen verwacht, maar je krijgt een Fluid AMOLED met een snelheid van 120Hz. Wil je hem in volle zon gebruiken, dan zit er een piekhelderheid in van 2.150 nits. Met andere woorden; ook in de Milanese zon konden we de smartphone probleemloos gebruiken.
Zelfs de resolutie van het display is allesbehalve slecht. 1.240×2.771 pixels leveren een scherpte van 450 pixels per inch. Lekker scherp dus. Het display is geschikt voor de weergave van HDR10+ kleuren.
Rekenkracht
Onder de motorkap zien we wat dit een middensegment smartphone maakt, die stiekem toch wel naar het hogere segment lonkt. Met de Qualcomm Snapdragon 7+ Gen3 SM7675 koos OnePlus een middensegment chipset, maar wel van het topmerk en op 4nm. Dit wil zeggen dat hij prima prestaties neerzet en redelijk energiezuinig is. De Adreno 732 kan de meeste 3D games ook echt prima op het scherm zetten. Dus ook Fortnite is prima te spelen.
Afhankelijk van de uitvoering, krijg je 128GB tot 512GB opslagruimte en 8GB tot 16GB opslag. Ons toestel was redelijk maxed out. Heb je niet genoeg aan het geheugen, kun je dit kunstmatig gebruiken door opslagruimte in te leveren als werkgeheugen. Deze RAM Boost activeer je in de instellingen. De opslag is UFS 4.0, dus enorm snel.
Heb je lekker veel grote 4K bestanden opgeslagen op het toestel? Dan kom je wel weer met je voetjes op de grond. De chipset is dan lekker snel voor een middenklasser, de USB-C poort beschikt alleen over USB 2.0. Die data transfers gaan dus niet heel vlot als ze via USB plaatsvinden.
Android 14
De OnePlus Nord 4 draait op Android 14 met OxygenOS 14.1. je krijgt van OnePlus 4 software updates. Hij gaat dus mee tot en met Android 18. Lekker!
Voor de audiofiel
Hi-res audio is natuurlijik geen probleem voor de OnePlus Nord 4. Er zit al Bluetooth 5.4 in met A2DP, LE, aptX HD en LHCD ondersteuning. Je kunt met iedere high-end headset optimaal genieten van jouw tunes. Gebruik je geen headset, dan zitten er stereo speakers in.
Voor de fotograaf
Het camera-eiland bevat drie camera’s. Een 50 megapixel primaire camera schiet plaatjes op f/1.8 met een 25mm lens. Volledig optisch gestabiliseerd en dat merkten we meteen al aan de kwaliteit. Dit is het type main camera dat ook in premium smartphones terug te vinden is.
De tweede is een 8 megapixel groothoek. Schiet ook mooie plaatjes, maar hier is wel op de kosten gelet.
De selfiecamera is wel weer lekker groot. 16 megapixels. De lichtgevoeligheid is met f/2.4 niet heel best, maar in lijn met deze prijsklasse.
Voor de videograaf
Maak je liever video? Dan kun je met dit toestel prima in 4K filmen. Gestabiliseerd filmt hij alleen op FullHD. Met de selfiecamera kun je alleen in FullHD filmen.
Voor de sporter
Ga je liever op avontuur? Deze smartphone haalt haar locatie op via GPS, GALILEO, GLONASS, BDS en QZSS.
Voor de streamer
Kijk je graag films en series? Afhankelijk van de streamingdienst, krijg je HDR beelden op jouw display te zien. Daar is de Fluid AMOLED echt prima voor. De stereospeakers zijn ook een fijne toevoeging wanneer je geen headset op hebt. De kwaliteit van die speakers is ook echt prima.
Voor de gamer
De Adreno 732 is een redelijk krachtige GPU. Daarmee kun je prima de dikkere games spelen op het toestel. Niet altijd met de hoogste details, maar dat maakt voor hardcore gamers vaak niet heel veel uit. Heel lekker is dat je op 120Hz speelt en het display echt lekker reactief is.
Uithoudingsvermogen
Hoelang blijft het toestel bruikbaar op een enkele lading? Als we hem bij het slapengaan in energie saving zetten, dan halen we eigenlijk prima het einde van de tweede dag. De 5.500mAh batterij in combinatie met de 4nm chipset werkt gewoon heel erg goed. Opladen kun je met een lader van max 100W en dan kun je opladen in 28 minuten. Draadloos opladen kan niet, maar dat is ook niet raar.
Conclusie OnePlus Nord 4
Ik ben echt wel onder de indruk van de OnePlus Nord 4. In het middensegment heb ik denk ik niet eerder smartphones gezien met een dusdanig hoge afwerking van metaal. En dan denk ik ook echt wel terug aan de tijd van HTC. Lang, lang geleden. Er zijn zeker besparingen in het toestel. Dat heb je kunnen lezen. Maar dat zijn doorgaans niet de zaken die echt ‘problematisch’ zijn. Denk aan een lagere resolutie op de groothoekcamera of de relatief langzame USB-poort. Allemaal zaken die er in het dagelijks leven waarschijnlijk niet zo toe doen. Wel zien we dat OnePlus een beetje probeert te cashen op de uitstekende reputatie van de Nord lijn. Ja, je kunt voor dit geld dikkere specificaties in de markt vinden. Maar dat verschil is niet groot genoeg om moeite voor te doen. Dit toestel gaat je gewoon gelukkig maken.