skil 1961da kruislijnlaser img20240819193157
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 360° kruislijnlaser groen 30m 1961DA

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Skil 1961DA met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sterke laser
  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Zeer stevige behuizing

THE BAD

  • Geen snelle manier om hem op en van het statief te halen
  • Micro-USB aansluiting

Een rode of een groene laser? Het lijkt maar om een kleurtje te gaan. Wil je echter een laser die je ook overdag kunt gebruiken, dan is een groene laser het enige waar je echt mee kunt werken en dus deze Skil 360° kruislijnlaser groen 30m 1961DA.

Unboxing

Waar Bosch een vol formaat videostatief meeleverde met haar PLL 360 set een volwaardig statief meeleverde, kiest Skil opvallend genoeg voor een middenformaatje. En heel eerlijk. Die kom je bijna nergens tegen. Dus is eigenlijk best wel heel fijn.

skil 1961da kruislijnlaser unboxing

Naast het statief, vinden we ook nog een mooi tasje, een USB-A naar micro-USB kabel om de laser op te laden en documentatie. Heel spannend is die niet, want het apparaat heeft maar twee knoppen.

Ontwerp

Waar Skil voorheen prima meekwam met het ontwerp van haar tools, zien we inmiddels dat Skil echt in staat is om mooie, stoere productontwerpen neer te zetten. Dat zien we ook terug in deze kruislijnlaser. Een nette combinatie van rode en zwarte plastics en rubbers beschermen de laser tegen onverwacht stoten en de knop en schuif voelen zeer stevig aan.

skil 1961da kruislijnlaser img20240819193147

Waar de laser zelf superstevig is, is de rits van het tasje dat niet zo. Daar moet je dus een beetje voorzichtig mee doen. Maar het is wel lekker dat het tasje erbij zit. Overigens is deze met een lus om hem aan je riem te hangen. Handig!

skil 1961da kruislijnlaser img20240819193204

Het statief bevat geen Skil logo, maar de kleuren van de onderdelen zijn wel helemaal in de Skil huisstijl.

De kruislijnlaser

De laser heeft een grote schuif waarmee je deze aanzet, maar ook de laser, die in het midden van het kastje zweeft, vast te zetten voor transport. Dat is wanneer hij uitstaat.  Een slimme combinatie in een schakelaar.

Bovenop zit nog een knopje. De modus knop. Daarmee kun je hem instellen om alleen de horizontale laser te laten zien, alleen de verticale of beiden. Supersimpel.

skil 1961da kruislijnlaser img20240819202039

Wanneer jouw kruislijnlaser niet recht genoeg staat, merkt deze het zelf. Hij zal je verwittigen van dat de laser niet recht staat, door het laserlicht te laten knipperen. Handig en duidelijk. Eigenlijk valt er niet zo heel veel over te zeggen.

Het statief

Dat is anders voor het statief. Het formaat is redelijk uniek en eigenlijk best fijn. Al heb ik de laser tijdens het klussen ook op een hoger statief gezet. Eigenlijk is het formaat voor iedereen heel persoonlijk. Maar er is wel iets dat ik mis.

skil 1961da kruislijnlaser skil 1961da kruislijnlaser img20240819193217

Net als bij Bosch, kiest Skil voor een videostatief. Je hebt echt wel even tijd nodig om hem iedere keer vast- en los te draaien van het statief. In de fotografiewereld heb je hier quick release plates voor. Die zijn een extreem waardevolle upgrade voor jouw kruislijnlaser… en ik hoop dat een volgende generatie hier al standaard mee gaat komen.

montage pixowall

Conclusie Skil 1961DA Kruislijnlaser

Je kunt niet veel fout doen in de productie van een kruislijnlaser, behalve een te zwakke laser plaatsen. Dat is hier zeker niet het geval. Het is zelfs een voorbeeld van hoe je heel veel goed kunt doen. Een mooie, stevige behuizing. Felle, stabiele lijnen en een handig statief. Wensen? Zeker! USB-C en een snellere manier om hem op een statief te zetten. Maar dat is het dan ook wel. In de basis is de Skil 1961DA Kruislijnlaser precies wat je verwacht. Een dijk van een tool!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.