Calex’ slimme LED-strip is een RGBCCT-ledstrip. We hebben wat ervaringen met de reguliere RGB en RGBW-strips, maar wilden toch eens kijken naar het verschil in ervaring met wat andere typen.
RGBCCT??
RGBWW en RGBCCT verwijzen naar verschillende soorten LED-strips met instelbare kleurtemperaturen en kleuropties. Een van de voornaamste indicatoren om de kwaliteit van een LED-strip in te schatten is de witweergave. Dit kan gaan om puur wit, maar ook in hoeverre verschillende varianten van wit weergegeven kunnen worden. Vaak is het toch net een beetje ‘off’, wanneer je wit met een specifieke kleurtemperatuur probeert in te stellen. De gegeven input resulteert dan bijvoorbeeld in een wat rozige kleur, terwijl de verschillende varianten in kleurtemperatuur ook lastig in te schatten zijn op basis van wat je via de software denkt in te stellen. Dit probleem wordt vaak opgelost door naast de RBG-LEDs één of zelfs twee extra LEDs toe te passen. Je hebt dan in plaats van RGB, een RGBW (warm witte led toegevoegd) of RGBWW (een extra led voor warm én voor koel wit) layout. RGBCCT gaat weer een stap verder en voegt natuurlijk wit toe. Met een breder scala aan kleurtemperaturen zou je dus nog dichter in de buurt van jouw ideale lichtnoden moeten kunnen komen. In theorie. We hebben ook gezien hoe simpele RGB-oplossingen al heel aardig presteerden, zelfs beter dan sommige RGBW-oplossingen.
Calex
Calex specialiseert zich in slimme en decoratieve verlichting, met een focus op stijlvolle oplossingen voor hoofdzakelijk huishoudelijk gebruik. Calex, onderdeel van het Nederlandse Electro Cirkel dat sinds 1970 actief is, verbreedde zich over echter over jaren en is zich steeds meer ook gaan toeleggen op smart home-oplossingen en zaken die daaruit voortvloeien als smarttags, smart-powerplugs en het nodige wat bij home security komt kijken. De focus blijft uiteraard verlichting en de doorontwikkeling van het hedendaags gebruik ervan.
Calex is niet bepaald een merk dat prominent aanwezig is wanneer gekeken wordt naar de namen die in de populaire techmedia besproken worden. Zo nu en dan lees je er wat over in vergelijkingsteststests van (verlichting-gerelateerde) producten waarin Calex-opties eveneens vertegenwoordigd zijn, en dat is het ook wel.
Ook voor GadgetGear.nl is dit de eerste keer dat we over het merk schrijven. Uw reviewer viel het echter op dat in zijn directe omgeving met regelmaat mensen die hun electronica-aankopen nog hoofdzakelijk in de ouderwetse fysieke winkel doen, met Calex-producten thuis komen. Voor uw reviewer reden om contact met het merk te zoeken.
Sleutelpunten
- Bedienbaar via de Calex Smart app (Android+iOS), Google Home, Amazon Alexa, Siri
- Zelfklevend
- Op maat te knippen
- Gewicht: 345 g
- Afmetingen strip: 5000 * 30 mm
- Afmetingen controller:
- Stroomverbruik: tot 24 W (opgegeven)
- Kleurtemperatuur: RGB + 2700k – 6500k
- Lichtopbrengst: 1200 lm
- Aantal branduren: 15.000 uur
- Wifi: 2,4 GHz
Uitpakken
We vinden in de verpakking uiteraard de ledstrip met controller en de adapter. We treffen tevens een afstandsbediening en een stukje dubbelzijdig 3M-tape voor het ergens plaatsen van de controller.
Ontwerp
De slimme LED-strip van Calex heeft het typische concept meegekregen van een LED-strip voor algemeen thuisgebruik (in tegenstelling tot opties die meer bedoeld zijn als onderdeel van je PC-setup). We hebben het over een controller met een aansluitpunt voor de adapter terwijl aan de andere zijde de ledstrip bevestigd is en de ontvanger voor de afstandsbediening eveneens met een verlenging toegepast is. De afstandsbediening is een membraamafstandsbediening, zo’n plastic plat ding die je wel vaker bij lager geprijsde apparaten krijgt (en eigenlijk zo nu en dan ook bij wat hoger geprijsde apparaten). Het is op zich prima functioneel, en een aardige oplossing voor de mensen die geen gebruik willen maken van de app. Zeker als je je bedenkt dat je het in de meeste gevallen het zonder een afstandsbediening moet doen in deze prijsklasse (40 euro op het moment van schrijven).
De strip is voorzien van zelf-klevend materiaal. Dit werkt best aardig voor hardere ondergronden als hout en metaal, maar in combinatie met stof of gipsplaat zul je wat extra’s moeten gebruiken om de strip aan te brengen.
Zoals andere strips is de strip naar wens op maat te knippen, waarvoor de plekken duidelijk op de strip aangegeven zijn. Het afgeknipte deel is feitelijk waardeloos, tenzij je deze nog ergens aan een andere controllerunit kan koppelen of een compatible stuk ledstrip kan verlengen met een koppelstuk mits de betreffende controller deze extra lengte ook kan aansturen.
Gebruik
Het voordeel van de afstandsbediening is dat je het gebruik kan beperken tot het simpelweg ergens aanbrengen van de strip, de adapter in het stopcontact te steken en de strip aan te zetten, waarop je vervolgens een kleur kiest. Helaas was de afstandsbediening die we in eerste instantie meegeleverd kregen defect. Iets dat uiteraard kan gebeuren en met een service-aanvraag bij de winkel op te lossen is. Voor ons is de afstandsbediening echter minder relevant omdat we kiezen voor bediening via het volledige ecosysteem; in het geval van de testlocatie, Google Home. Toch wilden we de afstandsbediening testen.
Het vervang-exemplaar was voorzien van de verkeerde overlay. Opvallend was dat de printplaat van een ander signatuur was inclusief een ander formaat. Dit betekende overigens ook dat de bovenzijde (de afstandsbediening met de grotere printplaat kregen we ter vervanging opgestuurd) constructief beter ondersteund werd en als geheel ons nieuwe membraamafstandsbedieninkje beter aanvoelde (de vorige kon je immers aan de rand van de boven- en onderzijde indrukken). We kunnen echter niet met zekerheid zeggen of de versie met de grotere printplaat is wat iedereen krijgt.
Nadat we de overlay met die van de originele afstandsbediening omgewisseld hadden, konden we aan de slag en kunnen we melden dat de afstandsbediening prima werkt. Het blijft echter een goedkope membraam-afstandsbediening, wat te verwachten is wanneer we kijken naar de adviesprijs van 40 euro van deze ledstrip. We hebben het dus over een beperkte feedback en qua bereik moet je niet meters van de ontvanger vandaan zitten. Verder is het nodig dat je echt zicht op de ontvanger hebt. In combinatie met de gebruikte bank in de foto’s moest de ontvanger er echt aan de zijkant uitsteken, waarop we alleen met het richten langs die zijde van de bank de afstandsbediening konden gebruiken om de strip te bedienen.
Deze beperkte flexibiliteit is overigens niets vreemds voor dit soort apparaten. We zien hetzelfde met bijvoorbeeld afstandsbedieningen van audioapparaten. De televisies die nog met IR-signalen werken zijn wat dit betreft echt een uitzondering dat ze een bereik hebben die minder kritisch is (en die vergen nog steeds dat je richt en hebben last van obstakels, je hoeft echter wat minder precies te richten).
Over signalen gesproken, het was wel nodig dat we onze 2,4 GHz-band weer inschakelden op de router, want dat is het enige waar de LED-strip mee werkt. In dit segment overigens eerder regel dan uitzondering.
Calex Smart App
Uiteraard hebben we het hier echter over een smartproduct en dus voegen we de strip toe aan de Calex-app die simpelweg ‘Calex Smart’ heet en een icoontje gebruikt dat tevens de naam bevat. Ja, het is misschien een beetje een reviewer-quirk, maar uw reviewer begint een grafhekel te hebben aan fabrikanten met een app met een naam en icoon waaruit je niet kan opmaken waar deze voor is en voor welk apparaat. Mensen hebben ook steeds meer apparaten in huis en kunnen er dus voor kiezen om steeds meer apps voor apparaten te installeren met een soortgelijk probleem als uw reviewer tot gevolg.
Hoe dan ook, in alle eerlijkheid hoef je de Calex-app niet perse te gebruiken aangezien eigenlijk alle algemene protocollen te gebruiken zijn, in welk ecosysteem je ook zit. Zelf testten we het gebruik met Google Home en gewoon via de Calex App. Toevoegen was een fluitje van een cent in beiden apps.
Qua functies valt er eigenlijk weinig interessants te melden. De strip biedt qua functionaliteit hetzelfde als soortgelijke strips. De lichtopbrengst lijkt conform de specificatie te zijn, terwijl de kleurweergave eveneens on-point is in de mate waarin deze overeenkomt met wat we in de app willen instellen. Specifiek rond het instellen van witweergave met verschillende temperaturen maakt de LED-strip indruk. Waar we in veel gevallen een bepaalde afwijking moeten accepteren, is dit in het geval van Calex’ slimme LED-strip niet zo. Zien we hier het voordeel van de RGBCCT-layout doorkomen?
Conclusie
De slimme LED-stip van Calex heeft een adviesprijs van 40 euro meegekregen. Daarvoor krijg je een LED-strip van 5 meter met een degelijke lichtopbrengst die te bedienen is via de afstandsbediening, de bekende smart-ecosystemen en Calex’ eigen app die we in gebruik als zeer prettig hebben ervaren. Dit is op zichzelf op het moment van schrijven al een zeer degelijk aanbod. Wel hadden hadden we graag gezien dat de toegepaste adhesive wat breder in te zetten was en dat we gebruik konden maken van minimaal 5 GHz als wifi-band. De adhesive zijn echter prima oplossingen voor te bedenken terwijl het op het moment waarschijnlijk niet realistisch is dat wat anders dan 2,4 GHz ondersteund wordt in dit segment. Al met al kunnen we op basis van de lichtprestaties en gebruiksvriendelijkheid de Calex Slimme LED-strip van harte aanraden.
Lees hier meer over de Calex Slimme LED-strip.