lego 76437 het nest img20240929133756
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LEGO 76437 Het Nest Verzameleditie (Harry Potter)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de LEGO 76437 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker lang bouwplezier
  • Goede handleiding
  • Veel extra informatie over de films en het ontwerpen van deze bijzondere set
  • Eindelijk de hele familie Wemel als minifig

THE BAD

  • De constructie om te reizen via de open haard slips snel waardoor die niet zo soepel draait.

In totaal is het de vierde keer dat LEGO haar best heeft gedaan om het huis van de familie Wemel in een bouwset te vertalen. En hoe! Dit enorme bouwwerk van 2.405 stenen heeft heel wat meer te verbergen dan je zelf denkt.

Unboxing

De LEGO set is verpakt met drie instructieboekjes en twee stickervellen. Ja, helaas is het bij deze collectors edition nog gewoon plaatjes plakken. Iets dat we best snappen als we de prijs en het aantal stenen tegen elkaar afzetten. Bovendien zou er anders ook echt wel heel veel bedrukt moeten worden.

lego 76437 het nest handleiding img20240929124455

Mooi detail is dat bijna alle stenen in papieren zakjes verpakt zijn. LEGO is echt al plastics aan het minimaliseren in deze doos.

Kosten per steen

We gaan even rekenen voor iedereen die dozen graag uit elkaar trekt voor de handel. Of gewoon een goed gevoel wilt hebben over de prijs/kwaliteitverhouding. Let wel, op deze doos betaal je natuurlijk een stukje Harry Potter-taks. Daarmee komen we op 10,8 cent per steen. Redelijk gemiddeld voor LEGO, dus best goed. De stickers hebben we niet meegeteld.

De karakters van 76437 Het Nest

Deze doos is serieus goed nieuws voor de verzamelaars. Natuurlijk krijg je de zoveelste Harry Potter, maar je krijgt eindelijk ook echt de hele familie Wemel. Dit zijn de tien karakters van deze set;

  • Arthur Wemel
  • Molly Wemel
  • Bill Wemel
  • Charlie Wemel
  • Parcy Wemel
  • Fred Wemel
  • George Wemel
  • Ron Wemel
  • Ginny Wemel
  • Harry Potter
  • En Egidius de uil (soort van bonus)

 

lego 76437 het nest familie wemel minifigs img20240929134127

Voor de echte verzamelaars zijn nog twee unieke ‘gouden’ schilden in het ontwerp opgenomen. Wie de spoiler zoekt, kan ze vinden in onze video.

De opbouw

Boekjes 1 en 3 kun je met je koters redelijk gelijktijdig opbouwen. Boekje twee is echter helemaal afhankelijk van de bouw van boekje 1. Ik heb vooral mijn zoontje van 11 aan het werk gezet. Die had vooral wat moeite bij boekje 2 door het scheve bouwen. Toch vond hij dit wel echt heel leuk.

lego 76437 het nest toilet img20240929133930

Als vader en LEGO-fanatic ben ik echt wel onder de indruk van de opmerkelijke bouwtechnieken die hier zijn gebruikt. Zeker het schots en scheef bouwen met LEGO is iets waar het bedrijf zich niet veel mee bezighoudt. Het geheel moet immers niet alleen mooi, maar ook stevig blijven. Wat mij betreft is LEGO hier erg goed in geslaagd.

lego 76437 het nest img20240929133922

In de handleiding vertelt LEGO ook veel over het huis in de film en hoe het was om hier een LEGO doos van te maken. Helaas wel in het Engels. Voor mijn zoontje geen probleem, maar voor jonge fans van Harry Potter is dat misschien net jammer. De doos is echter wel gericht op 18+.

Lekker interactief

Het is mogelijk om in deze set Harry Potter en anderen te laten reizen via de open haard in het huis van de Wemels. Daarin zit namelijk een groene spiraal die moet lijken op de groene vlammen die we kennen uit het haardreizen in de films. Met een soort liftje laat je minifigs komen en verdwijnen uit het huis.

Opvallend is wel de constructie die LEGO heeft gekozen. Door gebruik te maken van een blauw stiftje, kan de lift gemakkelijk ‘slippen’ en daarmee net niet soepel bewegen. Met een zwart stiftje uit mijn LEGO Technic collectie heb ik dit zelf opgelost in deze doos, maar het is niet helemaal de kwaliteit die ik van LEGO ontwerpers gewend ben.

lego 76437 het nest haardvuur img20240929133916

Leuk tweede element is dat de afwasborstels in het huis zelf kunnen bewegen. Net als in de film waar magie wordt gebruikt om de afwas te doen. Superleuke toepassing van technic elementen in deze set!

lego 76437 het nest glas in loodimg20240929133810

Tenslotte kun je nog de klok laten draaien, maar dit is niet meer dan een ronde sticker.

Hoe groot is LEGO 76437?

Geen zorgen. Deze doos is lang niet zo groot als de Eifeltoren die LEGO afgelopen jaar in haar adult lijn uitbracht. Toch is hij zeker niet klein. Eenmaal af, meet het huis 46 centimeter hoog. Met een breedte van 23CM bij 25CM is hij verder redelijk te vergelijken met de modular serie.

Conclusie LEGO 76437 Het Nest

Het klinkt misschien raar, maar ook als je geen fan van Harry Potter bent, moet je deze set eigenlijk wel een keer ervaren. LEGO heeft zich echt op unieke wijze uitgeleefd om hier een bijzonder bouwwerk neer te zetten. Voor mij is het inspiratie om te kijken hoe ik deze enorm (scheve) constructie kan ombouwen naar een modulair gebouw. Want ook dat is belangrijk. Deze set heeft mijn creativiteit enorm geprikkeld.

Oja, het is ene LEGO Exclusive, dus alleen in de LEGO Webshop te vinden en op een beperkt aantal verkooppunten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.