20241009 152906
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Cage Pro – De All-Rounder

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Teufel Cage Pro met 4 sterren.

THE GOOD

  • Algemene geluidsweergave
  • Goed werkend directioneel geluid
  • Comfort
  • Batterijduur
  • Verwijderbare microfoon

THE BAD

  • Matige microfoon
  • RGB doet niet veel
  • Niet plat te vouwen

Teufel is nu al een paar jaar bezig met gaming-headsets en met de nieuwe Cage Pro waagt het Duitse merk zich voor het eerst aan een draadloze gaming-headset. Met een prijs van rond de €200 wordt de Cage Pro in een zeer competitieve prijsklasse geplaatst wat betekent dat de headset echt iets te bieden moet hebben om potentiële kopers voor zich te winnen.

cage pro black angled left

Sleutelpunten

  • Ondersteuning van DTS Headphone v2 voor 7.1 virtual surround sound
  • Speeltijd (opgegeven): tot 68 uur speeltijd via dongle, tot 88 uur via Bluetooth AAC
  • Condensatormicrofoon met een flexibele en afneembare microfoonarm
  • Instelbare multifunctionele knop, mute-knop, volume-wiel
  • Teufel Audio Center softwaresuite
  • Compatibel met PC, Mac en PlayStation via USB-adapter
  • Afmetingen: 17,1 x 19,2 x 9 cm (b x h x d)
  • Gewicht: 345 g

.

Uitpakken

De Cage Pro wordt geleverd met de ontvanger, een 3,5 mm jack-kabel (~1 m), een korte USB-C-naar-USB-A-kabel (~30 cm) en de magnetisch te bevestigen en verwijderen boommicrofoon. Een redelijk standaard pakket. Jammer dat we niet bijvoorbeeld een draagtasje meegeleverd krijgen of misschien zelfs een koffer. Gezien de bouw van de Cage Pro en het feit dat deze niet plat kan, is dat niet perse een overbodige accessoire voor hen die hun headset graag mee op pad nemen.

20240920 192131

.

Ontwerp en bouw

De Cage Pro is hoofdzakelijk opgetrokken uit plastic. Het materiaal voelt op zich prima aan, maar ten opzicht van de Cage 2020 denken we toch dat er een stapje teruggezet in bouwkwaliteit. Die beschikte over wat robuustere metalen elementen in de bouw. Alsnog zouden we de bouwkwaliteit van de Cage Pro als prima beschouwen. We horen geen kraakjes en de boel rammelt ook niet echt. Wel enigszins, omdat we bij bepaalde bewegingen de wireless/bluetooth-switch horen rammelen.

20240920 192544

Waar de voorganger een verlicht Teufellogo had, in statisch rood, is het logo op de Cage Pro soberder gehouden met het traditionele hexagon-profiel. Wel koos men ervoor RGB toe te passen, en wel aan de achterkant van de headset waar niemand het ziet behalve de mensen achter je. We begrijpen niet helemaal wat hier het idee achter was. Aan de voorkant of zijkant zien mensen op je stream het en degenen die naast je zetten eveneens. Maar aan de achterkant zien hooguit mensen die achter je staan het, bijvoorbeeld tijdens een evenement waar je bezig bent. En het is ook niet zo dat de RGB echt indruk maakt op de manier waarop deze geïmplementeerd is. We denken dat Teufel de verlichting net zo goed weg had kunnen laten. Scheelt weer op de kosten en de batterijduur.

20241009 152336

Teufel paste een afneembare microfoon toe. Deze wordt met een glad, magnetisch metalen stuk in de koptelefoon geplaatst. De arm is op basis van flexibiliteit van het onderliggende materiaal in verschillende standen te stellen. Ondanks dat door de gekozen implementatie de microfoonarm niet omhoog te klappen is, is deze wel makkelijk weg te buigen zodat je bijvoorbeeld even een slok van je drinken kan nemen,

20240920 192230

Voor de hoofdband is gekozen voor een wat dunner exemplaar. Ondanks dat uw reviewer liever wat bredere hoofdbanden ziet, was de draagervaring met de Cage Pro gewoon positief te noemen. De stoffen afwerking van de binnenzijde van de oorkussens voelt comfortabel aan en je zal niet snel last krijgen van warme oren. De headset weegt met 324 g niet bepaald zwaar en de gewichtsverdeling in combinatie met de hoe strak de headset om het hoofd van uw reviewer klemt, is ook goed voor elkaar. Het resulteert allemaal in een headset die we makkelijk een hele werkdag op konden houden. De passieve isolatie is eveneens goed te noemen. Dermate dat we eigenlijk het gebrek aan ANC niet missen. Al zal dit voor mensen die in een rumoerige omgeving zitten dit wel anders zijn.

Wat enigszins opvalt is dat de Teufel niet plat te vouwen is. Voor hen die hun headset graag meenemen op pad zou dit een nadeel kunnen zijn.

.

Batterijduur

De batterijduur van de Cage Pro zou gaan over tot 68 uur speeltijd via dongle en tot 88 uur via Bluetooth AAC. We hebben dit niet specifiek getest en sowieso is het een en ander afhankelijk van bijvoorbeeld hoe luid je de audio zet en of je wel of geen gebruik maakt van de RGB. We denken niet dat we daadwerkelijk die 68 uur gehaald hebben. Wel hebben we meerdere werkdagen met de Cage Pro op gewerkt en dus stellen we dat de batterijduur hoe dan ook gewoon dik voor elkaar is. We schatten als we terugkijken dat de werktijd op rond de 50 uur lag in ons geval (RGB aan, volume rond de 70%) . Flink minder dan de opgave, maar nog steeds prima.

.

Connectiviteit

We kunnen de headset gebruiken via de 3,5 audiokabel photo 2024 10 09 16 44 50(waarbij de headset niet aan hoeft te staan), en daarnaast draadloos via bluetooth en via de dongle. Helaas kan dit allemaal niet tegelijkertijd, iets dat verschillende andere opties in deze prijsklasse wel kunnen. Het bereik hebben we op zich niets over te klagen, maar de Teufel lijkt wel iets minder bereik te hebben dan andere opties die we getest hebben, waarbij we niet verder konden weglopen dan op de huidige testlocatie überhaupt mogelijk is. De Teufel verliest een paar meter daarvoor zijn signaal. Google Fast Pair en Microsoft Swiftpair worden ondersteund.

Een vervelend eigenschap van de Teufel Cage Pro is, is dat bij het omschakelen van audiobron in Windows, de headset steeds even nodig lijkt te hebben om te begrijpen dat deze het geluid nu moet weergeven. We hebben steeds de neiging om even een ander apparaat te selecteren en vervolgens weer de Cage Pro.

.

Geluid

De Cage Pro is uiteraard een gamingheadset en daar is de tuning dan ook in eerste instantie op gericht. De headset beschikt over een DTS Audio Effects-licentie wat door Windows herkend wordt. Dit gaat over hoe bas, de helderheid van stemgeluiden en directionele audiocues worden weergegeven. Ook algemene surround-ervaring zou gesimuleerd kunnen worden. Dit laatste gaat uiteraard over een virtuele variant waarbij nog steeds twee drivers gebruikt worden.

Er zijn maar weinig opties waarin virtuele surround naar de mening van uw reviewer goed werkt. Een fijnere ruimtelijke ervaring is tot een bepaalde prijsklasse zo ongeveer het maximale dat te bereiken is. De tuning die aan de Cage Pro meegegeven is wanneer je DTS:X aanzet, is duidelijk gericht op het benadrukken van bepaalde elementen in het geluid. Je hoort bepaalde elementen beter. Denk aan bijvoorbeeld voetstappen van je tegenstander. Dit is feitelijk een bekend effect van gaming-headsets. Als bijeffect heeft dit dat ook andere elementen uitgelicht worden, waardoor wanneer je gewoon een singleplayer game speelt de ervaring niet bepaald klinkt zoals deze bedoeld is. Gelukkig kun je het DTS-surround-effect uitzetten en blijft er een heel degelijk klinkende koptelefoon over. Zeker via Windows Sonic of Dolby Atmos for Headphones.

20241009 153718

We hebben de headset getest in verschillende games waarbij het zwaartepunt lag bij Star Wars Outlaws; een game waar flink wat kritiek over te geven valt, maar de audio een van de positieve uitstekers in vormde. De ervaring met DTX:X was precies zoals we het verwachtten. Je merkt allerlei omgevingsgeluiden die eruit gelicht worden. Dialogen van NPC’s die je alleen vaag of amper moet horen omdat ze meters van je vandaan staan hoor je alsof ze direct naast je staan. Niet de ervaring die je wil hebben. Hoeveel anders is het tijdens een potje Doom Eternal. Nog steeds niet het cinematische effect zoals het bedoeld is, maar de directionele kwaliteiten en het uitlichten van bepaalde geluiden helpen om te horen waar bepaalde tegenstanders bezig zijn of vandaan komen. Speel je echter in single player modus, dan wil je waarschijnlijk de game op een normale manier spelen, al is het in deze high-octane omgeving nog steeds handig om de singleplayer campaign makkelijker door te spelen.

Hoe dan ook, gebruiken we de Cage Pro in combinatie met Windows Sonic of Dolby Atmos, dan blijft er een zeer degelijke ervaring over. Het een en andere is natuurlijk afhankelijk van de instellingen die je kiest. Maar uitgaande van de neutrale instellingen, zouden we zeggen dat we een zeer prettig ruimtelijk geluid uit de Cage Pro krijgen tijdens het afspelen van content die een meer cinematische ervaring moet bieden. Explosies en blasters in Star Wars Outlaws, impacts van aanvallen in Street Fighter 6 en ook de meer genuanceerde geluiden zoals de het luchtafweergeschut van Nod in C&C3 Kane’s Wrath (ja, dat speelt uw reviewer nog) komen precies over zoals je het wil, waarbij de audio op een juiste manier geraakt wordt.

20240920 192458

Muziekweergave

Ook als het gaat om het luisteren van muziek kunnen we positief over de Cage Pro zijn. Anders dan in veel andere gameheadsets wordt de bas niet te veel benadrukt, maar er is wel wat warmte in het geluid getuned.

De hoge tonen van de komen wat warmer over maar lijken verder conservatief gehouden te zijn en wat eerder te worden afgekapt. Dit houdt dit deel van het spectrum weliswaar schoon maar ook ietwat onopvallend, met weinig scherpte en weinig pieken. Zeker rond orkestmuziek merk je dat een bepaalde sprankeling mist.

20240920 192425De middentonen van de Cage Pro maken indruk. Stemmen komen natuurlijk over; vol en gedetailleerd. Alle bedoelde vocale dynamieken menen we terug te horen. Dit viel ons overigens ook op tijdens het gamen. Niet helemaal toevallig is dit ook het deel van het spectrum waar verschillende details als voetstappen en wapengeluid voor een groot deel in zitten. Het is niet perse zo dat ze enorm benadrukt worden (wel als je DTSX inschakelt).

De bas is redelijk genuanceerd gehouden. Richting de middentonen menen we wat extra benadrukking te horen waardoor bijvoorbeeld kickdrums duidelijk te horen zijn. Maar over het algemeen lijkt de bas getuned te zijn voor wat een redelijk neutrale ervaring moet weergeven. We horen voldoende detail en in nummers als Michael Jackson’s ‘Who is it’ kunnen we het detail in de diverse bas-elementen in de riff duidelijk onderscheiden. Dit is wel een deel van het spectrum waar gamingheadsets de laatste jaren enorme stappen hebben gezet. Waar de bas vaak enorm overdreven werd en gewoon het hele laag benadrukt werd waardoor alle nuance verdween, is dat gelukkig tegenwoordig anders.

We denken dat al met al de Teufel Cage Pro een tuning meegekregen heeft die de headset een redelijk allrounder maakt voor multimedia-consumptie. Zowel games, films als muziek vormt de headset een goede optie voor.

Over bluetooth

Er is wat verschil tussen de geluidskwaliteit tussen bluetooth en via de dongle op te merken. Niet dat het slecht klinkt (en ook lag is geen probleem wanneer je gewoon naar content kijkt), maar het geluid over de dongle heeft duidelijk meer dimensie.

20241009 151800

Microfoon

De microfoon is de grote teleurstelling van de Cage Pro. Je bent zeker verstaanbaar en praktisch heeft deze zijn nut, maar in games klinkt het geluid blikkerig en gemoffeld. Teleurstellend, want in deze prijsklasse en eigenlijk ook daaronder hebben we veel beter klinkende microfoons gehoord. Het een en ander lijkt het gevolg te zijn van ruisonderdrukking welke standaard geactiveerd lijkt te zijn. Zaken als toetsenbordgeluid en het rommelen op ons bureau horen mensen niet, maar soms worden ook dingen die we zeggen niet meegenomen, zeker als je begint met spreken. Deze ruisonderdrukking kan niet uitgeschakeld worden voor zover we kunnen zien.

We testen de microfoon via Android omdat op Windows de recorder het geluid steeds verbetert, wat geen realistische weergave is van hoe de microfoon klinkt. Je merkt dat rond de ‘v’ en ‘s’ wat ruis en ‘p’ een apart effect dat een deel van het geluid lijkt weg te nemen (onduidelijk of dit door ruisonderdrukking komt). Tijdens een game, waarin er tegelijkertijd ingaande en uitgaande audio speelt, klinkt de microfoon zelfs nog een stuk minder.

.

Software

In de software kun je uiteraard de headset configureren. Naast de genoemde zaken rond DTSX en het kiezen van een functie voor de multifunctionele knop is er ook een degelijke EQ-functieaanwezig en zijn er verschillende geluidsprofielen. Het is verder mogelijk macro’s op te nemen die je kan toewijzen aan specifieke functies van de koptelefoon. Zoals eerder opgemerkt hadden we ook graag wat meer opties gezien voor de microfoon-instellingen.

Wat vervelend is dat je de software niet gewoon kan laten starten (met Windows in ieder geval) op de achtergrond. En als je je headset niet ingeschakeld hebt, krijg je meteen een melding dat je headset niet aangesloten is. Onnodig vervelend. De meesten gaan immers niet altijd met hun headset achter hun computer zitten.

bij opstarten

We merken verder dat de opties qua functionaliteit wat soberder gehouden zijn dan wat Teufel’s Audio Center was toen we de Cage 2020 testten. Zaken als het configureren van de surround voor een specifieke omgeving, sample rate van zowel de microfoon als de koptelefoon, het kunnen in-/uitschakelen van de ruisonderdrukking van de microfoon en zelfs wat grappige zaken als stemmanipulatie zaten er destijds allemaal in en nu niet meer.
We denken verder dat de labels per optie beter kan. Misschien met een uitleg-ballon? Een optie als ‘Sound Icons’ die aan of uit kan, zegt de meesten niet veel (gaat over of je wel of geen audioprompts wil voor wanneer je bijvoorbeeld de microfoon in- en uitschakelt).

.

Conclusie

De Teufel Cage Pro is uiteindelijk een heel nette gamingheadset geworden. De tuning is goed gekozen en maakt de headset een goede allrounder. De directionele effecten zorgen ervoor dat je in competitieve games daadwerkelijk beter hoort waar je tegenstanders vandaan komen.

De surround-effecten zijn we wat minder kapot van en eigenlijk heeft de Cage Pro hetzelfde probleem als de meeste headsets in deze prijsklasse (en flink hierboven) die stellen dit te kunnen realiseren. Gelukkig kun je middels andere oplossingen als Window Sonic en Dolby Atmos alsnog een aardig ruimtelijk effect creëren wat door de Cage Pro heel lekker weergegeven wordt.

De bouw is ondanks dat de headset bijna volledig uit plastic opgetrokken is, best prima. We horen af-en-toe een rammeltje van een switch, maar dat is niets waar we ons aan storen. Ook het algemene comfort is zeer goed voor elkaar. De headset is qua gewicht goed in balans en we droegen de Teufel dan ook meermaals gedurende hele werkdagen.

Qua batterijduur vonden we de Cage Pro eveneens goed presteren, ondanks dat de opgegeven 68 uur niet gehaald werd.

Aan de keerzijde moeten we echter kritisch zijn over de microfoonkwaliteit, en dat is helaas geen gering nadeel voor een game-headset. Sommigen zouden wellicht zelfs stellen dat we de headset hierdoor geen goede allrounder meer mogen noemen. Onze norm voor een microfoon-oplossing is echter een losse microfoon. Al moet ook gezegd worden dat we headsets hebben meegemaakt met zeer indrukwekkende boom-mics. En ja, dat zijn headsets die in dezelfde of zelfs een lagere prijsklasse (doordat ze over de tijd gezakt zijn in prijs) zitten dan deze Teufel. Ook de connectieproblemen bij omschakelen van audiobron is iets wat we als vervelend hebben ervaren, maar we denken dat je daar als vaste gebruiker wel redelijk op kan anticiperen.

20241009 154055

Waar we een beetje mee worstelden is de vraag of de Teufel zijn prijs waard is. Ten opzichte van de directe concurrentie, die in deze prijsklasse erg sterk is, is de Teufel een van de beteren op het gebied van algemeen geluid. Tenminste, als allrounder. Qua directioneel geluid en surround ontstijgt deze weinig van de concurrenten, aangezien ook die deze zaken goed voor elkaar hebben, terwijl voor een specifiek cinematische ervaring we wat opties zouden kunnen noemen die eveneens zaken beter voor elkaar hebben, alsmede de microfoon.

Heb je een losse microfoon en wil je de Cage Pro als je standaard headset gebruiken voor naast gaming ook muziek en films kijken plus algemene content (YouTube-filmpjes en dergelijke), dan is de Cage Pro een aanrader. Heb je wel verschillende koptelefoonopties die je voor verschillende gebruik gebruikt, of zoek je naar een headset die een goede microfoon heeft, dan moet je wellicht verder kijken. Hetzelfde geldt voor als je van RGB houdt.

Toch willen we het punt dat de Cage Pro als allrounder (qua binnenkomende audio dus) zo goed presteert en eigenlijk een vrij veilige ‘koptelefoon voor bij de computer’-keus is leidend laten zijn in ons oordeel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.