20241018 185436
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: JBL Tour Pro 3 – Topper, op hoofdpunten

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de JBL Tour Pro 3 met 4 sterren.

THE GOOD

  • Degelijke audio
  • Zeer goede ANC
  • Compleet geleverd
  • Goede connectiviteit
  • Transmitter functie
  • Makkelijk te bedienen
  • Gebruiksvriendelijke en complete JBL-app

THE BAD

  • Matige fit (met de siliconen eargels)
  • Scherm smartcase niet voor iedereen
  • Lag via bluetooth
  • Irritante luide voice-notificaties die niet zachter te zetten zijn
  • Matige microfoonimplementatie

Met de JBL Tour Pro 3 gaat JBL voor de voll.e ervaring die TWS-setjes kunnen bieden. Zo zien we een laadcase met een scherm, is deze voorzien van een transmitter-functie en leveren ze zowel siliconen als schuimen oordopjes. Je moet natuurlijk wat in deze volle industrie van TWS-in-ears. We waren benieuwd hoe het JBL’s troefkaart in de industrie presteert. Zelfs in het high-end segment waar de Tour Pro 3 in fungeert is de concurrentie immers niet gering.

asset mms 101545852

Sleutelpunten

Smart Charging Case

  • Voor via het scherm bedienen van instellingen, muziekcontrole, inzien van batterijcontrole, etc.,
  • Transmitterfunctie
  • Delen van content via auracast

Algemeen

  • Adaptive ANC voor gepaste onderdrukking omgevingsgeluid
  • Stemverbetering in het microfoonconstruct voor ruisonderdrukking en levelen van voice (in toon en volume)
  • IP55 (geen functionaliteitsverlies bij indringing van stof of besproeiing met 12,5 l water onder alle hoeken)
  • Gewicht: 5,6 g (per earbud), 71,8 (laadcase)
  • Speeltijd: 7 uur mét, 11 uur zonder ANC, 33 uur extra via de case (dus maximaal 44 uur zonder ANC).
  • Spreektijd: 5,5 uur
  • Snelladen van 0 naar 100% in 3 uur.

20240922 145642

 

Uitpakken

In de verpakking treffen we best compleet pakket aan. We krijgen naast de in-ears en laadcase, 5 extra sets eargels waarvan één setje van schuimrubber en vier setjes van silicon, en drie kabels. Een USB-C naar USB-C-kabel, een USB-A naar USB-A-kabel en een USB-A naar 3,5 mm jack-kabel.

20240922 150300

 

Ontwerp

De Tour Pro 3 is hoofdzakelijk vervaardigd van plastic. We zien wat glimmende elementen die van metaal lijken te zijn, maar ook deze elementen zijn gewoon plastic design deeltjes. Aan de ene kant willen we hier niet te kritisch over zijn; een lager gewicht is immers altijd beter. Aan de andere kant hebben we het hier over een setje in-ears van 300 euro, en dan zou je wellicht een iets luxer design verwachten. Dit, waar de Tour Pro 3’s misschien zelfs een beetje goedkoop aandoen.
Het plastic heeft ook een ribbelstructuur welke bijdraagt aan een wat makkelijkere grip wanneer je ze uitneemt. Al pakken de meesten die we kennen hun earbuds juist bij het uiteinde vast.
De Tour Pro 3 (TP3) is op zich een redelijk fijn zittende set TWS-in-ears. Wel hadden we wat moeite met het kiezen van de juiste eargels. De meegeleverde siliconen eargels zijn van een wat stroever materiaal, wat als voordeel heeft dat ze niet snel glad worden bij het zweten. Echter betekent het ook dat ze minder goed afsluiten versus wat gladdere, zachtere eargels en onder droge omstandigheden minder goed blijven zitten. Het is iets dat we bleven we merken tijdens ons gebruik; we moesten steeds onze earbud terug in ons oor drukken met de siliconen eargels/eartips.
20241012 152933

We hebben alle meegeleverde maten geprobeerd, de fit voelt gewoon niet zeker. Dit was een stuk beter met het setje schuimen eartips. We waren in eerste instantie sceptisch, omdat het concept een beetje hetzelfde is als de zeer matige eartips die eerder meegeleverd kregen bij de Sony WF-1000XM5, namelijk een siliconen eargel met een schuimen afwerking, anders dan een volledig schuimen afwerking. De met de TP3 meegeleverde met schuim-afgewerkte eartips werkten echter perfect voor uw reviewer. Ze zitten comfortabel en sluiten je goed af van de omgeving. Toevallig waren ze van de juiste maat, waar je dus net geluk mee moet hebben, want helaas krijg je geen grotere of kleinere maat meegeleverd. Dat we niet gewoon een volledige set van drie paar schuimen eartips in verschillende maten meegeleverd krijgen is naar onze mening een besparing die de gebruikservaring enorm raakt. We hebben drie mensen naast uw reviewer de fit laten testen met de siliconen eartips en geen van de in totaal vier subjecten was positief over de fit.

Bediening

De bediening gaat op zich prettig. We hebben zonder moeite alle inputs kunnen geven en de gevoeligheid van de touchcontrols is on-point. Wel is jammer dat je moet kiezen per oortje uit een set aan volume-controls, afspeel-controls en ambient sound-controls (ANC, transparantie, etc). Je kan dus niet per invoer (één, twee of drie keer tikken) zelf een keus maken. En het lang-inhouden is altijd voorbehouden aan de stemassistent voor zowel links als rechts.

Laadcase

De laadcase is uiteraard een flinke jongen, mede door het scherm. Op zich vinden we het formaat wel meevallen, maar ben je net iemand die van strakke broeken houdt of niets wil voelen in je binnenzak, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. De case voelt overigens prima aan. Het plastic is zacht afgewerkt en de klep is ‘gevoerd’ wat betekent dat deze een degelijke indruk maakt wanneer je deze opent en sluit.

Het scherm biedt je de mogelijkheid allerlei zaken te configureren. Eigenlijk heb je toegang tot zo goed als de meeste te maken instellingen die je ook in de app kan vinden, minus wat details die een trap verder gaan. Zo kan je de adaptieve ANC selecteren, maar hoe streng deze moet werken, daarvoor moet je echt in de app zijn. Dat je het meeste kan instellen betekent dat je een flinke hoeveelheid aan widgets/schermen hebt waar je doorheen kan swypen. Gelukkig kan je een selectie maken in de app uit welke zaken je precies wil zien. De taal voor je notificaties of het switchen tussen de 12 en 24-uurs-klok zal je bijvoorbeeld niet zo snel variëren.

20241012 152525

Een nadeel is dat de toegepaste digitizer resulteert in een niet erg responsieve touch screen ervaring. Toch denken we dat voor bepaalde gebruikers er best wat voordelen zitten aan deze optie en het daarmee te makkelijk is het een gimmick te noemen. Misschien hebben ze in deze ook rekening gehouden met mensen die sowieso de app niet willen installeren, of de in-ears niet eens gebruiken in combinatie met een telefoon. Tegelijkertijd moeten we in alle eerlijkheid zeggen dat wij toch ons toestel erbij namen op het moment dat we iets instellen dat niet op de buds zelf kon.

Een irritant gegeven is dat de stemnotificaties gewoon te luid zijn. Wanneer je op een rustig moment het geluid zacht hebt staat en vervolgens de bijvoorbeeld de ANC inschakelt komt de notificatie veel te luid door. Érg irritant en vreemd dat deze fout gemaakt is. Dit volume moet echt minder luid of in ieder geval te configureren zijn.

Draadloos laden wordt ondersteund en de case met oortjes laadt binnen 3 uur naar 100%. Ook draadloos laden wordt ondersteund.

 

Connectiviteit en batterij

screenshot 20240922 150943 google play services(1)Qua connectiviteit is de TP3 goed voorzien. We kunnen op de testlocatie overal heen lopen, op de maximale afstand. Interferentiebronnen en obstakels als de aanwezige muren lijken geen probleem te zijn voor de TP3. Fast Pair en Swift Pair worden eveneens ondersteund.

Transmitterfunctie met bluetooth en auracast-optie

De TP3 beschikt over de mogelijkheid de case als transmitter te gebruiken middels de meegeleverde jack-naar-USB-C-kabel of de USB-C-naar-USB-C-kabel. Handig wanneer je bijvoorbeeld in het vliegtuig zit of in stilte aan een systeem op locatie wil werken. Natuurlijk hebben steeds meer systemen geen open aansluitingen terwijl de jack-aansluiting al een paar jaar weggelaten wordt. Dan moet je natuurlijk geluk hebben met een USB-aansluiting op de monitor of een jack-aansluiting zoals onze AOC Q27G4X dit heeft. Hoe dan ook geldt dat je dus wel het kabeltje altijd bij moet hebben. Wat dit aangaat was het misschien ook handig geweest als er een pouch of case beschikbaar was (of zelfs werd meegeleverd). Maar goed, we hebben het over een optie welke natuurlijk niet draadloos geregeld kan worden, dus het zou altijd kabelwerk zijn.

sdsafdesdHoe dan ook, sluit je de case aan via USB op een PC, dan wordt deze als een aparte speaker herkend waar je naar kan switchen. Waar we van verschillende concurrenten in het verleden soortgelijke oplossingen zaken, doet JBL met de TP3 hier een schepje bovenop. Naast de optie om met met je case te connecten via bluetooth, ondersteunt de case namelijk ook Auracast. Een Auracast-zender zendt een signaal (gebaseerd op Bluetooth LE) uit waar een oneindig aantal ontvangers naar kunnen luisteren. Een beetje zoals een radiostation als het ware. De visie omtrent de praktische toepassing van deze techniek betreft om in de toekomst bijvoorbeeld het geluid van televisies op openbare plekken zoals luchthavens alleen audio uit te laten geven voor hen die ervoor kiezen de auracast-zender te beluisteren.

photo 2024 10 22 17 53 32s

In het geval van de TP3 is de case zelf de auracastzender waarbij je je muziek met anderen kan delen. De kwaliteit is prima en ook het volume is aanzienlijk luider dan we via bluetooth voor elkaar krijgen. Lag is via de transmitterfunctie zowel via bluetooth als Auracast geen probleem. Deze is dermate laag dat zelfs gamen gewoon mogelijk is; zelfs met vechtgames als Streets of Rage 4 of Street Fighter 6 waar we de TP3 mee getest hebben via auracast, merkten we geen lag.

Lag via bluetooth-connectie met losse apparaten

Lag is helaas wel een probleem voor TP3 via bluetooth als we direct verbinding maken met een ander apparaat dan de case. Je merk het zelfs bij video-implementaties die normaal gesproken zeer effectieve compensatie constructen toepassen zoals YouTube dit doet. Het is nog wel kijkbaar, maar ideaal is anders.

Kijk je een video via bijvoorbeeld de VLC-videospeler voor Android of Windows, dan is de lag zeer merkbaar omdat deze een dergelijk construct niet toepast.  Gamen zijn de TP3’s gewoon niet geschikt voor, tenzij je gebruik maakt van de case als transmitter, om de gameaudio door te geven.

Batterijduur

JBL geeft een batterijduur op met ANC van 7 uur met ANC. Wij haalden op ongeveer 50% met ANC ongeveer 8 uur, wat een aardige marge extra is. Maar we weten natuurlijk niet hoe goed de batterij dit na een bepaalde gebruiksduur volhoudt en of het verbruikt bij een hoger volume onevenredig hoger wordt.

 

Geluid

JBL past in de TP3 een flinke dynamische 11 mm driver toe, gecombineerd met een gebalanceerde armatuurdriver waarachter het idee is dat deze laatste zou zorgen voor meer detail, met name bij hoge tonen. We zetten wederom de testlijst van uw reviewer in een selectie van 80s New Wave muziek, 90s New Jack Swing en specifieke jazz-nummers en klassieke stukken. De JBL’s maken indruk. We horen veel detail in het laag, met een bas die lekker door komt (en waar het accent ook wel enigszins op gelegd is, maar niet in de mate dat we spreken van een bas-heavy signatuur), het midden dat zeer geordend blijft en het hoog dat niets aan detail lijkt te hoeven inleveren. Het lijkt erop dat de dual-driver setup dus succesvol is.

De middentonen maken het meeste indruk op ons door het effect van vocal-heavy nummers perfect te raken. JBL is voor de standaard instelling duidelijk gegaan voor het goed kunnen weergeven van een relatief neutraal signatuur met misschien een beetje extra effect in de bas en slaagt daar zeer goed in. Al is uw reviewer eigenlijk geen fan van dat extra bas-effect en heeft deze dit gecorrigeerd in de EQ.

20241018 143159

Natuurlijk zijn de meeste mensen voorstander van een dynamisch signatuur en levert men een wat gevoeligere weergave graag in voor een meer opzwepend effect. Wellicht dat dit kan betekenen dat wanneer je daarvan houdt, de JBL TP3 niet voor jou zijn. Echter denken wij dat goed geluid gewoon goed geluid is en je je oren kan laten wennen aan iets anders. Als we overigens wat spelen met de EQ presets of zelfs aan de gang gaan met een custom-instelling komen we tot een aardig dynamisch signatuur, maar buiten dat we dit zonde vinden van de primaire kwaliteiten van de TP3 om een goed gebalanceerd geluid uit te geven, denken we ook niet dat hier de voornaamste kwaliteiten van deze set liggen.

Microfoon

De microfoon is matig voor een setje TWS-inears in deze prijsklasse. Niet perse een uitzondering dat dit niet voor elkaar is, maar we hebben in verschillende prijsklassen opties meegemaakt die lieten zien dat er echt stappen gemaakt worden in deze industrie. Met de TP3 ben je prima verstaanbaar tijdens gesprekken, echter het is niets wat indruk maakt.

Vooral de ‘s’ en ‘p’ klanten gaan wat problematisch en het ruisonderdrukkingsconstruct werkt niet zoals je zou verwachten van een headset in deze prijsklasse.

Spatial sound en head-tracking

Spatial sound is een optie in de app die ervoor zorgt dat de ruimtelijke ervaring kunstmatig vergroot wordt. Vooral bij muziek dat flink aanwezig is in de hogere regionen van het bereik zoals orkestmuziek zou dit voor sommigen best lekker kunnen klinken. Het effect werkt best aardig maar het is gewoon niet wat het bedoelde effect is volgens hoe het nummer geschreven werd. Het kan echter dat het je ding is.

Head-tracking is interessanter. Dit effect zorgt ervoor dat het geluid van één richting blijft komen. Zodra je de muziek start, dan komt het geluid van voren en wanneer je wegdraait blijft het uit die eerste richting komen. Dit werkt best aardig en we kunnen het ons voorstellen dat dit bijdraagt aan een natuurlijke ervaring. Al zal dit vooral over content gaan waar je ook naar kijkt, en dan is de lag dus weer een probleem in het geval van een bluetooth connectie waar je in de meeste gevallen gebruik van zal maken.

20241018 144417

 

ANC

De ANC maakt indruk. Het komt in de buurt van de beste spelers in de industrie wanneer we het hebben over zowel constante als minder voorspelbare geluiden.

Silent now

De ‘silent-now’-functie gaat over de optie om de bluetooth uit te schakelen terwijl de ANC wel ingeschakeld blijft. Een erg prettige modus voor wanneer je je bijvoorbeeld moet concentreren of even een dutje wil doen, maar niet onnodig batterijduur wil verspillen aan de bluetoothverbinding die je op dat moment toch niet gebruikt, terwijl je ook niet lastig gevallen wordt door bijvoorbeeld notificaties en binnenkomende telefoongesprekken. De functie is ook voorzien van een timer die de functie kan laten ingaan en uitschakelen. Het configureren van deze tijd is wel zo’n tweede traps-instelling die je niet via de display van de case kan instellen.

Smart Talk feature

Smart-talk gaat over dat het geluid stopt met afspelen en de awareness-modus inschakelt wanneer je begint met praten. Het idee is uiteraard dat je dan een gesprek aan kan gaan met iemand en deze persoon ook kan horen zonder dat je de earbuds hoeft uit te nemen of zelf snel even awareness moet inschakelen en je afspelende content moet pauzeren. Dit werkt vrij ruk naar de ervaring van uw reviewer. Een van de zwaktes van dit soort features is dat deze ook reageren op iemand bent die bijvoorbeeld tijdens het werk wel eens tegen zichzelf praat of meezingt met een nummer. De TP3 verwart echter allerlei verschillende geluiden voor mensen die tegen uw reviewer praten. Dat is inclusief een zit-sta-bureau dat omhoog gezet wordt en het papieren doosje van een apparaat dat geopend werd.

 

JBL Headphones App

De JBL Headphones-app heeft ten eerste een zeer prettige naam meegekregen. Het is misschien een beetje een reviewer-ding, maar met zo veel apps voor verschillende apparaten is het gewoon fijn om in één oogopslag te kunnen zien waar een app voor bedoeld is. Het merk en het gebruik zit in de naam. Daarnaast bevat ook het icoontje de juiste naam en zien we daar een koptelefoon in. Perfect. Met de hoeveelheid apparaten met een app die ook normale mensen steeds vaker dienen te installeren, kan gesteld worden dat dit voor iedereen een positief punt is.

De app zelf ziet er goed uit, maakt duidelijk waar welke optie voor is, inclusief extra uitleg achter een ‘i’-icoontje. We hebben een volwaardige 10-traps EQ, een 6 tal geluidsprofielen en als extra een achtergrondruis-sectie. Ook kunnen we de pasvorm testen.

Personi-Fi

Personi-Fi is een optie om per oor op basis van gehoor het geluid te kunnen configureren. JBL kiest hiervoor een iets andere benadering dan andere merken met een dergelijke functie die we getest hebben. Waar je bij anderen moet aangeven wanneer je iets hoort, vraagt de JBL-app je een knop vast te houden en deze los te laten wanneer je iets niét meer hoort. Vooraf wordt getest of je wel in een stille omgeving zit en of de fit van je oordopjes correct is. Dit laatste was in het geval van uw reviewer eigenlijk nooit zo. Kennelijk sloten ook de meest comfortabel meegeleverde optie, die medium foam-eartips, niet goed af. Interessant genoeg was het ook het rechter oordopje dat niet goed zou zitten terwijl die daar gevoel juist beter zat. Hoe dan ook, we hebben deze fase maar ‘getruukt’ door de oordopjes in onze oren gedrukt te houden om toch naar de volgende fase te kunnen.

Het resultaat dat eruit komt resulteert in best een aardig signatuur, dat gewoon een heel mooie geluidservaring oplevert zoals de Tour 3 Pro daar, zoals we reeds vaststelden, toe in staat is. In het geval van uw reviewer was het zo dat delen van het hoog wat versterkt moest worden. Het verschil is merkbaar en ook wel een verbetering. Een ietwat gebrekkig gehoor in het hoog betekent ook dat je het laag eerder als overdreven ervaart (wanneer het gaat om de balans tussen verschillende tonen). Echter raakte de Tour Pro 3 de nuance voor uw reviewer alsnog beter wanneer we de bas ietje terugschaalden. Nogmaals, dit is een persoonlijke voorkeur.

 

Conclusie

Het is natuurlijk altijd lastig om een setje TWS-in-ears van 300 euro aan te raden. Natuurlijk heb je nooit de hoeveelheid waar voor je geld als die je krijgt bij in-ears die minder dan 100 of zelfs 50 euro kosten die al jaren in vrij veel gevallen zeer goed presteren voor hun prijs. Het is echter ook zo dat het pushen van de industrie als het om topprestaties gaat je product in de meeste gevallen in het hoogste prijssegment zet (in ieder geval in de consumentenelektronica is dit zo). De JBL Tour Pro 3 bieden een ANC die tot de besten hoort die beschikbaar zijn, en ook qua geluid doet het er niet veel voor onder. Daarnaast hebben we een case waar we een uitgebreide set van configuraties op kunnen  maken op een manier die het onnodig maakt om altijd de app erbij te nemen. De case beschikt verder over een transmitterfunctie waarbij gebruik gemaakt wordt van auracast. De app is zeer gebruiksvriendelijk en biedt een paar interessante extra opties die een meerwaarde vormen naast het reguliere gebruik van een koptelefoon.

Het comfort is minder goed voor elkaar. De schuimen eartips zitten prima, maar daar krijg je maar één setje van meegeleverd. Dit had gewoon een volledig setje schuimen eartips moeten zijn naast de siliconeneartips. De standaard siliconen eartips maakten zorgden ten allen tijde voor een slechte fit, bij alle drie de mensen die we het setje hebben laten proberen, naast de ondertekenende reviewer. Verder hadden we graag meer vrijheid gehad in het kiezen van onze ideale bediening. Hier hebben verschillende merken betere opties voor beschikbaar.

Natuurlijk overheerst het goede geluid en de goede ANC. De overige functies zijn leuk, maar of ze nu wel of niet goed werken, slechts details die voor ons niet bepalen of iets wel of geen goede headset is.  De vraag is dan wat we precies als hoofdpunten en wat als details zien. Zoals we al aangaven, het geluid en de ANC zijn hoofdpunten. En ook de zaken die eraan gerelateerd zijn. Zo nemen we de lag wel mee in de score en de matig werkende smarttalk-functie en de matige microfoon wat minder. Dus het gegeven dat de concurrentie op deze details beter scoort in de regel, wordt deels genegeerd. Het geluid en de ANC bepaalt het gros van de ervaring immers. En op basis daarvan is de JBL Tour Pro 3 een van de best presterende headsets beschikbaar. Ben je iemand die veel belt, ze tijdens het werk wil dragen en wil spreken zonder ze uit te doen, dan moet je wellicht verder kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.