tesla robovan 1
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Tesla onthult Cybercab en Robovan tijdens We, Robot event

Temidden van journalisten op het terrein van Warner Bros. Studios in Los Angeles presenteerde Elon Musk vanmorgen al vroeg haar Cybercab en Robovan. Beide oplossingen zijn ontwikkeld om personen en goederen in stadsgebieden te verplaatsen zonder de noodzaak van personeel. Bovendien is de Cybercab zo ontwikkeld dat deze erg goedkoop te produceren is, waardoor Tesla een einde aan de taxi-markt zou kunnen maken. Sterker nog, het bedrijf is in staat om met haar eigen hardware, Uber-achtige diensten aan te bieden. Net als dat SpaceX een wereldwijde dienst is voor iedereen die op zoek is naar satelliet internet.

De Tesla Cybercab taxi

De beste demonstratie voor hoe ver Tesla is, is dat Elon Musk zich tijdens het We, Robot event met de Cybercab liet verplaatsen over het terrein van Warner Bros. De Tesla Cybercab is een compacte auto gemaakt voor twee inzittenden. De chauffeur is immers totaal overbodig geworden en in de praktijk zijn de meeste taxiritten voor 1 a 2 personen. Meer ruimte heb je dus ook niet nodig in de auto en dat levert een enorme kostenbesparing op in de productie. In het middel van het interieur plaatst Tesla een flink display voor infotainment. Dat is te koppelen aan de smartphone van de inzittende en die smartphone kan draadloos worden opgeladen. Qua exterieur valt op dat het ontwerp een beetje tussen de Cybertruck en de reguliere Tesla modellen in hangt. Het grote verschil met autonome taxi’s van bedrijven als Waymo is bovendien dat je aan de buitenkant geen sensoren meer ziet.

Tesla is van plan om de Robocab ergens in 2026 of 2027 in productie te nemen. Op dat moment heeft Tesla de eerste Model Y en Model 3’s in Amerikaanse steden als autonome taxi rijden. De data en ervaring van die wagens lijkt belangrijk te zijn voor de lancering van de Robocab.

De Tesla Robovan bus

Wie meer personen of goederen moet vervoeren (denk ook aan mensen in een rolstoel), moet ten tijden van de Cybercab ook gebruik kunnen maken van de Robovan. Deze ziet er veel futuristischer uit dan de Cybercab en biedt vooral heel veel meer ruimte aan haar passagiers. Het is echt een minibus met maximaal ruimte voor inzittenden en bagage. Er komen zowel personenvervoer uitvoeringen en voor vervoer van goederen, wat handig is voor de binnensteden. In tegenstelling tot de Cybercab is de Robovan echt nog in de conceptfase en bestaat het idee alleen nog op papier.

Update van de Tesla Optimus Robot

Tesla sloot af met een demo van haar Optimus Robot. De verwachte verkoopprijs ligt inmiddels een stuk hoger dan initieel verwacht. Waar Tesla de robot onder de $20.000 uit wilde brengen, zal de prijs nu ergens tussen de $20.000 en $30.000 komen te liggen. Wel belooft Elon nog meer mogelijkheden voor gebruik in het huishouden. Zo kan de robot onder anderen de hond uitlaten.

tesla optimus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.