Steam Deck Deck HQ
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Steam: Je koopt een licentie, niet een game

Gamestore Steam gaat meer duidelijkheid geven aan gamers die iets aanschaffen. Dit volgt op de problemen van Sony PlayStation toen gebruikers er achter kwamen dat ze films en series niet echt gekocht hadden. Sinds dat moment is er een bredere discussie over dat digitale aankopen geen aankopen van bezit zijn. Bovendien heeft de staat California net de wet AB2426 aangenomen die verkopers dwingt duidelijkheid te geven over beperkingen van bezit bij digitale aankopen.

Waar je vroeger een game, muziek of film kocht op een digitale drager en daarmee eigenaar was van het fysieke product, is dat anno 2024 al lang niet meer zo. Steeds meer gameconsoles komen zonder drive om fysieke media mee af te dragen en bedrijven als Game Mania vallen om, omdat het niet meer mogelijk is om nieuwe games met inkoopkorting in een sale te knallen. Alleen voor PC heeft de gamer nog keuze waar je een game online koopt. Nouja, een licentie.

Want daar gaat de verandering over die Steam deze week heeft doorgevoerd. Steam maakt duidelijk dat je niet meer koopt dan een licentie op het gebruik van een game, in plaats van dat je echt een game koopt. Dit stond al in de algemene voorwaarden verwerkt, maar Steam gaat nu gewoon duidelijkheid geven waar de gebruiker nog wel teksten leest, namelijk op de koopknop.

Hoewel het nu klinkt alsof je ‘minder’ koopt dan je voorheen deed, is er voor jouw positie als consument dus niks veranderd op Steam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.