Lekker sporten of werken en vol in contact blijven met je omgeving. Dat is absoluut een voordeel van open-ear headsets zoals de nieuwe Shokz OpenRun Pro 2. We mochten de opvallende, oranje versie van deze nieuwe headset testen.
Unboxing
In de verpakking van de Shokz OpenRun Pro 2 vinden we niet alleen de headset, maar ook een korte USB-A naar USB-C laadkabel en een hardcover om jouw headset te beschermen. De documentatie maakt het af, maar heb je waarschijnlijk niet superhard nodig. Het gebruik wijst zichzelf.
Design
Qua design wijkt de Shokz OpenRun Pro 2 nauwelijks af van eedere releases, en dat snappen we. met de dunne titanium beugel die achter het hoofd langs loopt, blijft het draagcomfort geweldig goed. Nog steeds ligt er nauwelijks druk op de oren. En al is deze uitvoering net iets zwaarder dan de vorige, ook daar hebben we weinig hinder van bij het dragen en het sporten. De audiodrivers blijven netjes op hun plek zitten. De headset is IP55 stof- en waterdicht. Ook op de USB-C poort. De headset is in twee formaten beschikbaar. Het standaard volwassenen formaat en in miniformaat voor kinderen of mensen met een relatief klein hoofd.
Gebruik in de sportschool
Vroeger stopte Shokz weleens oorproppen in de verpakking van haar open ear headsets. Waarom? Omdat deze headset niet heel veel toevoegt wanneer je vooral sport in de sportschool. Daar staan bij de meeste organisaties de eigen speakers al flink te pompen. Dan wil je gewoon worden afgesloten. Natuurlijk kun je bij deze headset zelf oorproppen gebruiken in de sportschool. Dat heb ik ook gedaan. Echter gaat de audiokwaliteit wel een stuk achteruit omdat je dan eigenlijk alleen nog gebruik maakt van de audiodrivers die op het kaakbeen rusten. Die kwaliteit is prima, maar wel heel veel minder dan wat je gewend bent zonder oorproppen in. Met andere woorden, deze headset draag je niet richting de sportschool.
Gebruik tijdens het fietsen/hardlopen
De Shokz OpenRun Pro 2 blijft tijdens het sporten goed op haar plek. Ik ben nogal zwaar, waardoor mijn knieën flinke klappen kunnen maken die doordreunen richting mijn hoofd. In combinatie met zweet, vallen oordopjes nogal snel uit. Daar heb ik zeker geen last van bij deze OpenRun Pro 2. De grip is voor mijn gevoel zelfs beter dan bij de Shokz Openfit.
Daarnaast is het bij buitensporten als hardlopen en fietsen erg belangrijk om in contact te blijven met je omgeving. Zeker nu auto’s bijvoorbeeld steeds stiller worden. Dan zijn dit soort headsets nog altijd mijn go-to oplossing om veilig te sporten met muziek.
Gebruik op de golfbaan
Jawel, we hebben de Shokz OpenRun Pro 2 nog snel even meegenomen naar de golfbaan. Ook daar sluiten sporters zich soms graag af van de buitenwereld als ze alleen een Par 3 lopen of iets dergelijks. Levensgevaarlijk, omdat niemand je kan waarschuwen voor een golfbal die per ongeluk jouw kant op komt. Net als bij het hardlopen en fietsen, levert deze headset dus een veel veiliger audiobeleving op!
Shokz Openrun Pro vs Shokz Openrun Pro 2
Is er veel veranderd tussen de twee headsets? Dat niet echt. De batterijduur is met 12 uur nog steeds mooi lang en qua design lijken ze sterk op elkaar. Het opladen gaat wel een heel stuk sneller. Het is vooral de audiokwaliteit in de drivers die een flinke upgrade lijkt te hebben gehad. Shokz noemt dit DualPitch en plaatst daarvoor dubbele drivers aan beide kanten. Zo kunnen de lage tonen en hoge beter uit elkaar gehouden worden. Hierdoor is het geluid dat je hoort veel zuiverder dan voorheen.
Tijdens het voeren van gesprekken krijg ik ook complimenten over de helderheid, zolang het niet waait. Waar ik bijvoorbeeld met de OnePlus Buds Pro 3 prima een gesprek op de fiets kan voeren, moet ik met deze headset echt afstappen. Dus de nieuwe dubbele microfoon is een hele verbetering, maar Shokz heeft nog wel een stukje ontwikkeling te gaan.
Gebruik op kantoor
En dan waar deze headset de meeste uren maakt in mijn leven. Gewoon op kantoor. Ik luister heel graag naar muziek, maar ik wil ook graag dat collega’s me gewoon durven aan te spreken. Dat is met de Shokz Openrun Pro 2 geen enkel probleem. Want ik hoor ze altijd en meteen. Door de actieknop op de linker driver kan ik de muziek ook gewoon lekker snel uitzetten. Ander voordeel is dat ik inkomende gesprekken gemakkelijk en snel kan opnemen met diezelfde actieknop.
Fijn is ook dat dit een multipoint headset is. Ik heb dus niet alleen mijn OnePlus Open verbonden met de headset, maar ook mijn MacBook Air. Ik kan gemakkelijk tussen de twee schakelen om telefoongesprekken op te nemen en tegelijkertijd via Microsoft Teams met m’n collega’s buiten kantoor te kunnen overleggen.
Conclusie Shokz OpenRun Pro 2
De Shokz OpenRun Pro 2 klonk in eerste instantie als een wel heel kleine upgrade. Maar wie de luxe heeft om beide headsets op te zetten, zal het verschil in audiokwaliteit zeker merken. Daar heeft Shokz de grootste stappen gemaakt door de audio niet langer alleen via kaakbeengeleiding naar jouw gehoorkanaal te brengen. Eigenlijk combineren ze de technologie van de Shokz Openfit met dat van de OpenRun en dat maakt de kwaliteit fantastisch. ANC is er niet, maar dat is logisch. Het is juist belangrijk dat je jouw omgeving hoort, dus daar verliest de headset ook echt geen punten op 😉
5 reacties
Ik heb er eentje. Grootste ergernis: de actieknop aan de LINKER kant. 🙁
Op aanraden van een collega gekocht, is echt geweldig een super geluid !
Oortjes in het oor vallen eruit worden vies omgevingsgeluid valt weg
Shokz openrun is een echte aanrader
Alleen jammer dat de hard cover er niet bij zit
Misschien zijn er dan meerdere verpakkingen. Bij ons zat die er wel standaard bij.
Ik moet nog ff wennen. Nadat mijn pup de Openrun Pro te grazen heeft genomen nu een Openrun Pro 2 aangeschaft. Het geluid klinkt wel voller, al zette ik de oude nooit voluit open en deze alleen maar. Maar misschien is dat omdat deze niet meer trilt op het hoofd….
Het is nu inderdaad een andere constructie. Daarmee ook een ander volume.