kobo clara colour img20240715143101
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kobo Clara Colour uitgelezen op een Italiaanse wijngaard

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Kobo Clara Colour met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker compact
  • Reageert mooi snel
  • Erg goede verlichting
  • Leuk gebruik van het kleurendisplay

THE BAD

  • Het stripaanbod is beperkt en eigenlijk is het display gewoon te klein om strips op te lezen

Sommige reviews blijven even liggen omdat ik niet altijd direct de meerwaarde van een product ervaar. Zo ook bij de Kobo Clara Colour. De goedkoopste Kobo e-reader met een eInk kleurendisplay. Deze nazomer streek ik al even met deze ereader neer op een prachtige wijngaard nabij Milaan. Duidelijk was dat het scherm daar, ook in volle zon, fantastisch moi is. Maar wat heb je er nou echt aan?

Unboxing

In de verpakking van de Kobo Clara Colour vinden we de ereader in combinatie met documentatie en een USB-C laadkabel. Wil je een leuke cover om hem te beschermen, moet je die er zelf nog even bij aanschaffen. Prima, want er is daardoor lekker veel te kiezen aan zowel officiële als non-officiële covers.

Ontwerp

De Kobo Clara Colour is echt een instap e-Reader met als luxe dat je dus dat kleurendisplay krijgt ten opzichte van de Kobo Clara BW dat het met een klassiek zwart-wit display moet doen. De enige knop op het apparaat is de powerknop achterop en de enige opening is een USB-C aansluiting op de onderrand. Het display ligt wat lager dan de rand, waardoor deze wel wat stof kan vangen en vies worden. Toch is dit een keuze die al jaren door Kobo wordt gemaakt, waar andere merken steeds vaker voor een display kiezen dat vlak op de rand ligt. Maar… we hebben het over een budget e-reader. Tegen het prijskaartje dat Kobo hiervoor vraagt hebben we zeker niks te klagen over het relatief eenvoudige ontwerp. Zeker wanneer je bedenkt dat het hele apparaat wel gewoon waterdicht is, zodat je in bad kunt lezen.

Kobo denkt in het ontwerp van de Kobo Clara Colour ook aan het milieu. Daarom zijn er vooral veel gerecyclede plastics uit de oceaan gebruikt en steekt het ontwerp zo in elkaar, dat je dit zelf zou moeten kunnen repareren. Via iFixit biedt Kobo zowel onderdelen als handleidingen voor reparaties aan. De 2x 2.0GHz chipset van de Kobo Clara Colour is voorzien van 16Gb aan interne opslag. Dat klinkt enorm voor eBooks, maar je kunt ook audiofiles op het appraat opslaan. Via bluetooth kun je een headset koppelen om bijvoorbeeld naar luisterboeken te luisteren. Deze kun je ook weer via de store van Kobo en Bol.com aankopen.

kobo clara colour img20240715143026

Display

Het display is alles in een e-reader en dat is waar de Kobo Clara Colour echt opvalt. Er ligt een zes inch eInk Kaleideo 3 touchscreen in en dan natuurlijk een versie dat kleuren kan weergeven. De kleuren spatten er niet vanaf, maar dat verwachten we ook niet bij een display met deze technologie. We verwachten een kwaliteit die in de buurt ligt bij wat je krijgt als je met kleur een paperback boek zou drukken. En daar slaagt het Kaleido 3 display echt prima in. Met een resolutie van 1.448×1.072 pixels hou je een scherpte over van 300 pixels per inch voor zwart-wit content of 150 pixels per inch voor kleurenweergave.

kobo clara colour img20240715143114

Maar hier gaat het ook een beetje wringen. Want waarvoor gebruik je het kleurendisplay nou echt tijdens het lezen? Voor kinderboeken is het geweldig. De grotere teksten op gekleurde achtergronden zien er heel leuk uit. Maar voor comics is het zes inch scherm gewoon veel te klein. De tekstballonnen zijn nauwelijks te lezen. Bovendien is het aanbod comics van Kobo en Bol.com ook nog eens erg klein. Dus waar kom je dan op uit als volwassen lezer?

Eigenlijk toch bij het lezen van gewone boeken op deze e-reader. En dan gebruik je de kleuren vooral om aantekeningen te maken in boeken en die met behulp van het display in verschillende kleuren kunnen categoriseren. Als je al aantekeningen maakt. Hoewel ik gek ben op informatieve boeken, past dat namelijk totaal niet in mijn leesstijl. En dan zorgt het compacte display er dus voor dat de meerwaarde van kleur toch wel wat beperkt is. In mijn geval. Bij de Kobo Libra Colour krijg je immers een wat groter scherm en digitizer voor een stylus. En dan heb je ineens een wereld aan toffe mogelijkheden. Even doorsparen is voor mij persoonlijk dan echt meer dan de moeite waard.

kobo clara colour img20240715143031

Leeslicht

Dus terug naar lekker lezen, want dat kan heel goed met de Kobo Clara Colour. Dit komen door de ComfortLight Pro verlichting achter het eInk display. Dat kleurt lekker met het moment van de dag mee. Dus overdag is er een redelijk koel0witte verlichting die je helpt met lezen. Hoe later het op de dag is, hoe geler die verlichting wordt. Op die manier voorkomt Kobo dat het blauwe lichtspectrum dat in wit licht zit, je wakker houdt. Ik ben vooral iemand die graag leest voor het slapen gaan, dus dat is echt een enorm welkome functie waar ik al jaren van geniet op de verschillende Kobo modellen.

Waar haal je jouw boeken vandaan?

Je kunt de Kobo Clara Colour activeren met je Bol.com account om bij Bol zowel ebooks als luisterboeken te shoppen voor jouw e-reader. Daarnaast kun je gebruik maken van de app Pocket om online artikelen op te slaan en later te lezen op jouw Kobo. Ook is het mogelijk om via de computer elders gekochte eBooks op te slaan op jouw e-reader.

Conclusie Kobo Clara Colour

De Kobo Clara Colour is een basis e-reader van topniveau. Het kleurendisplay voelt voor mij persoonlijk wel een beetje aan als overbodige luxe, doordat het scherm eigenlijk te klein is om van comics te genieten. Wie kinderboeken of boeken met rijke illustraties leest, zal daar anders over denken. Buiten het persoonlijk gebruik van het kleurendisplay om, is dit een basis e-reader waar je geen enkele functie op zal missen. Bovendien is hij lekker stevig gebouwd. Dus ik ben er echt niet bang voor om deze in een iets te volle tas te steken wanneer ik op reis ga.

Kobo Clara Colour kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.