act ac7013 img20241012164714
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: ACT AC7013 USB-C 4K Dual Monitor MST is overpowered voor Apple Silicon

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de ACT AC7013 met 5 sterren.

THE GOOD

  • 2x HDMI uit met max 4K
  • HDCP 2.2 ondersteuning
  • Extra USB 3.2 Gen 1 poort

THE BAD

Met haar Apple Silicon heeft het bedrijf laten zien dat het in staat is om heel goede chipsets te ontwikkelen. Maar met een Intel of AMD chipsets zijn er nog steeds dingen die Windows gebruikers kunnen, waar Apple niet eens meer een speler is. Bijvoorbeeld bij het aansturen van verschillende schermen. Apple Silicon komt nog steeds niet verder dan een enkel scherm, maar PC gebruikers kunnen deze nieuwe MST adapter van het Nederlandse ACT gebruiken om moeiteloos twee 4K monitoren aan hun laptops te hangen.

Unboxing

In het kartonnen doosje is, op de stickers na, geen plastic meer te vinden. Zelfs geen onnodige documentatie. We vinden alleen de USB-C hub in het compacte doosje. Perfect!

act ac7013 img20241012164738

Design

De aluminium hub met zwart plastic en rubber past eigenlijk bij iedere moderne laptop. HDMI pluggen kunnen redelijk fors zijn, dus ACT neemt de ruimte door de twee HDMI poorten op verschillende kanten van de hub te zetten. Kan de hub dan kleiner? Waarschijnlijk niet. Er is immers nogal wat elektronica voor nodig om twee schermen aan te sturen vanaf dit kastje. Als bonus krijg je nog een extra USB-A poort erop.

Aansluiten van de monitoren

Je gebruikt de ACT AC7013 vooral als hub voor Windows Extended Monitor View. Over HDMI kun je dan twee 4K monitoren aansturen in DisplayPort Alternate Mode (DP Alt Mode) over het Multi-Stream Transport protocol. Die twee schermen stuur je dan aan met een maximale snelheid van 30Hz. Hang je er slechts een monitor aan, kun je 4K op 60Hz uitsturen voor nog vloeiendere beelden. Handig voor gamers!

act ac7013 img20241012164752

Beelden mogen over deze hub voorzien zijn van HDCP 2.2 beveiliging. Je kunt dus ook beveiligde content van streamers kijken via deze hub. Iets dat we op goedkopere oplossingen vaak missen.

Verborgen USB-A kracht

Hoewel ACT voor zwart plastic heeft gekozen, is de USB -A poort sneller dan je denkt. Dit is namelijk gewoon een USB 3.2 Gen1 poort. De moderne naam voor USB 3.0. Je krijgt daar dus nog een datasnelheid van maximaal 5 Gpbs. Een leuke bonus.

Conclusie ACT AC7013 USB-C 4K Dual Monitor MST

Hoewel een macOS gebruiker tegenwoordig geen hardware meer heeft die krachtig genoeg is voor deze ACT AC7013 USB-C 4K Dual Monitor MST, zal menig Windows gebruiker toch wel heel veel plezier hebben van deze hub. Hoewel het aansturen van twee schermen vanaf een hub niet super bijzonder is, is twee keer 4K met HDCP 2.2 ondersteuning echt wel lastig te vinden. ACT neemt dus echt geen halve maatregelen en zet een bijzonder nette hub neer waar je jarenlang mee vooruit kunt zonder gezeur.

AC7013 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.