Hij is lichter dan de OnePlus Watch 2, maar levert vergelijkbare prestaties. OnePlus heeft hard haar best gedaan om met de OnePlus Watch 2R een iets goedkopere smartwatch te presenteren, zonder teveel in te leveren. Missie geslaagd!
Unboxing
In de doos van de OnePlus Watch 2R vinden we naast het horloge ook een USB-C kabeltje en een bijzonder laadblokje. Draadloos laden is dus niet mogelijk.
Design
Wij kregen in Milaan de groene uitvoering mee van de OnePlus Watch en dat trekt overal waar we komen enorm de aandacht. De aluminium behuizing in combinatie met de groene band geven het horloge een vibe die de een vergelijkt met dat van een pilotenhorloge en de ander met een stuk design dat perfect past bij de golfsport. Hoe dan ook, het is de eerste smartwatch in jaren waar mensen me echt op aanspreken als ze hem zien en dat is leuk.
Wel ben ik heel snel van de standaard wijzerplaten van OnePlus afgestapt. Hoewel mooi, bevatten ze allemaal redelijk opvallende reclame voor het merk. Hoewel ik het prima vind om te vertellen dat ik een OnePlus draag, heb ik liever dat die ruimte voor het merk wordt gebruikt om nuttige informatie weer te geven, of minder af te leiden van een mooie analoge klok.
Ik benoemde al eerder de aluminium behuizing. Dit is een belangrijk punt waarop OnePlus het verschil maakt met de reguliere Watch 2. Die kwam namelijk met een stalen kast. Deze aluminium kast is wat lichter van kleur en in theorie wat krasgevoeliger. Het is wel zo dat OnePlus heeft gekozen voor een aluminiumlegering die echt stevig blijkt te zijn. Na twee maanden dragen zit er nog geen krasje op en dat is wel heel knap.
Ook het glas is minder zwaar. Saffier is omgeruild voor pandaglas. Pandaglas is lichter en minder sterk, maar vooral ook veel goedkoper. Daarom een prima keuze om de prijs van het klokje omlaag te knallen. Onder dat pandaglas zit wel gewoon hetzelfde mooie 47mm AMOLED display van de OnePlus Watch 2.
Een andere besparing zijn de knoppen van de Watch 2R. Kreeg je bij de 2 een kroon en een drukknop, nu krijg je twee drukknoppen. Met de kroon scrollen door berichten is er dus niet bij, maar functioneel behoud je verder alles dat je verwacht van een smartwatch als deze. Dus je kunt de tweede knop nog altijd gebruiken om direct een workout te starten, terwijl de eerste knop (boven) dienst doet als home knop.
Display
De OnePlus Watch 2R komt met een 47mm OLED display. Voor mensen met een smalle pols, is dat een relatief groot formaat. Het display is met een resolutie van 466×466 pixels lekker scherp. Opvallend is dat OnePlus een 60Hz AMOLED display heeft weten te scoren voor deze productierun. Alle animaties zijn dan ook waanzinnig vloeiend. Met een maximale helderheid van 1.000 nits is deze smartwatch ook heel goed in volle zon te gebruiken.
Chipset
Onder het display heeft OnePlus gebruik gemaakt van de Qualcomm SnapDrageon W5 Gen 1 chipset. Deze komt met 2GB RAM voor de apps en 32GB opslagruimte. Dezelfde chipset als in de Watch 2. Dat is ideaal voor Wear OS, maar het horloge draait ook nog steeds dat oudere RTOS van OnePlus dat we op de eerste smartwatch zagen. RTOS wordt gebruikt voor basistaken en de watchfaces om zo een veel energiezuinigere smartwatch neer te zetten. Voor RTOS zit zelfs een extra chipset in het klokje. Dat is de BES-2700 dat gebruik maakt van 4GB EMMC opslag. Inderdaad, het horloge schakelt tussen twee besturingssystemen die beiden in hun eigen hardware ecosysteem draaien. Een stuk innovatie dat we nergens anders nog zijn tegengekomen en waarmee OnePlus haar ultra batterijbesparingsmodus mogelijk maakt.
Wear OS 4 + RTOS
De OnePlus Watch 2R komt met Wear OS 4 op de markt. Technisch gezien voor de tweede keer omdat de 2 ook Wear OS 4 draaide, terwijl de OnePlus Watch op een eigen OS draaide. We vermoeden dan ook dat de sales op de Watch 2 series een stuk beter zullen zijn. In ieder geval hier in Europa. Het horloge laat je muziek downloaden en het is mogelijk om een Bleutooth headset zoals de OnePlus Buds Pro 3 te koppelen, om zo te kunnen sporten zonder een smartphone bij je te hebben.
RTOS is het eigen besturingssysteem van OnePlus dat is gemaakt om enkel de basistaken van de smartwatch te kunnen draaien, zonder dat Wear OS volledig hoeft te draaien. Zonder twijfel iets dat OnePlus een beetje heeft afgekeken van Huawei. Dat introduceerde voor haar Huawei Watch GT3 Pro een combinatie van besturingssystemen waarbij je basistaken met een eenvoudig OS deed, maar ook het grote HarmonyOS kon draaien als je gebruik wilde maken van apps. Op haar eigen OS kon je die smartwatch makkelijk drie weken gebruiken zonder op te laden, terwijl dat met HarmonyOS niet meer dan een week was. Maar, die smartwatch moest je compleet rebooten om tussen de besturingssystemen te schakelen. Bij OnePlus gaat het overschakelen vrijwel naadloos. Dat levert een veel betere gebruikservaring op. OnePlus noemt dit ook wel haar Dual-Engine. RTOS staat trouwens voor Real-Time Operating System).
Sport en gezondheid
WearOS bevat standaard enorm veel vormen van sport- en healthtracking. Dat heeft OnePlus gewoon overgenomen. De chipset bevat een eigen GPS tracker, waardoor hij ook hier niet afhankelijk is van jouw smartphone. OnePlus brengt al jouw data samen in haar eigen OHealth app. Dezelfde app die ook door Oppo wordt gebruikt. Handig, want dat scheelt een berg aan ontwikkelkosten tussen deze twee bedrijven. Op het gebied van golfsport vind ik persoonlijk de mogelijkheden echt nog tegenvallen ten opzichte van andere merken. Maar als ik mijn uurtjes op de crosstrainer maak, of lekker met HITT training bezig ben, lijkt de data goed te kloppen.
Batterijduur
Waar OnePlus logischerwijs opvalt door deze aanpak, is de batterijduur. OnePlus zet namelijk een 500mAh batterij in de smartwatch en dat niet niet uitzonderlijk groot. Hiermee claimt OnePlus een batterijduur van 100 uur, wat uitzonderlijk is voor horloges op WearOS. En dat haalt het klokje ook echt als je niet te wild doet. Sterker nog, laat je hem vooral in RTOS draaien, dan overleeft hij het 11 dagen in onze test.
Conclusie OnePlus Watch 2R
OnePlus heeft haar best gedaan de prijs van de OnePlus Watch 2R omlaag te drukken door goedkopere materialen te gebruiken en te snijden daar waar het geen verschil maakt voor de gebruiker. Met de prijsdaling van de originele Watch 2 zou je kunnen zeggen dat het interessant is om gewoon dat model te kopen voor de duurdere materialen. Maar… de OnePlus Watch 2R is door de aanpassingen verrassend comfortabel geworden door het lage gewicht van de smartwatch. En dat is echt super prettig! In combinatie met de enorme batterijduur is dit de lichtste en fijnste Wear OS ervaring tot nu toe. Daarmee heeft OnePlus nu ook op smartwatches een echte flagship killer in de markt gezet. Samsung en zelfs Google moeten nu echt hun best gaan doen!