Qualcomm SnapDragon X Series
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Chipwars: ARM blokkeert nieuwe technologie voor Qualcomm

Qualcomm en CPU ontwerper ARM liggen al een tijdje met elkaar in conflict. Hoewel Qualcomm al jaren fantastische GPU’s ontwerpt, is het voor CPU’s not altijd afhankelijk van de ontwerpen van ARM. Net als de rest van de wereld overigens. Vrijwel ieder merk dat met RISC chips werkt, waaronder Apple Silicon, maakt gebruik van deze ARM ontwerpen.

In het huidige conflict overweegt ARM om Qualcomm te toegang tot haar Oryon cores te ontzeggen. Simpelweg door de productielicentie in te trekken. Deze CPU cores worden onder anderen gebruikt in de Qualcomm Snapdragon X (Elite) chipsets voor laptops, waar Qualcomm en Microsoft samen zwaar op hebben ingezet en de SnapDragon 8 Gen 4 voor smartphones en tablets. Ook die chipset staat op het punt van lanceren. Waarschijnlijk met OnePlus als de eerste drager van de chipset.

Dit probleem komt allemaal voor uit een overname. Qualcomm kocht drie jaar geleden het bedrijf Nuvia dat een interessante licentie had op de CPU technologie van ARM. ARM stelt echter dat de licentie niet overdraagbaar zou zijn en eist nu meer geld. Hoe dan ook, de productie van chipsets met Oryon cores zou weleens stopgezet moeten worden over twee maanden, maar de belangen zijn zo groot, dat de twee mogelijk voor die tijd al een oplossing gaan vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.