Stopcontact
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

We krijgen toch niet 264 Volt op onze stopcontacten

Iedereen weet onderhand wel dat je uit een Nederlands stopcontact 230 Volt krijgt. Maar door gebruik van zonnepanelen loopt die spanning veel verder op. En dat is de hoofdoorzaak waardoor apparaten sneller kapot gaan. De schuldige? De netbeheerder. En die probeerden onlangs toestemming te krijgen om de spanning nog verder op te voeren.

Nu mogen netbeheerders namelijk de spanning op laten lopen tot 253 volt, voor ze apparaten als zonnepanelen massaal moeten uitschakelen om overspanning op het net te voorkomen. In een nieuw voorstel vroegen de netbeheerders echter om tot 264 volt te mogen leveren aan huishoudens. Dit voorstel werd in 2022 al ingediend bij de ACM en werd deze week afgeketst. De meerwaarde van zonnepanelen ‘later’ uitschakelen dan nu het geval is, weegt niet op tegen de kosten die consumenten gaan krijgen omdat ze vroegtijdig apparaten moeten vervangen.

Overigens laten netbeheerders wel weten dat de kans niet heel groot is dat gebruikers nog vaker last krijgen van woningbranden door de hogere spanning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.