Toen Samsung de Galaxy Buds3 Pro aankondigden was het eerste dat opviel dat ze voor een zogenaamde stem gegaan zijn. Niet iets waar uw reviewer erg positief over kan zijn om redenen waar we verderop in de review nader op in gaan. Het is echter niet de enige conceptuele verandering waar Samsung voor koos.
Sleutelpunten
- SSC UHQ: ‘Samsung Seamless Codec Ultra High Quality’-audio (op high-end-toestellen vanaf de S23)
- Adaptive EQ/Adaptive ANC op basis van Galaxy AI: Afstemming geluid op basis van de oorvorm en het gebruikspatroon van de gebruiker
- Input door veeg en knijpbewegingen op de stem
- Realtime gespreksvertaling
- IP57 (geen werkingsvermindering door indringing van stof, geen waterindringing (getest bij 30 minuten op 1 meter diepte)
- Afspeeltijd: tot 7 uur zonder en tot 6 uur mét ANC. Inclusief case-lading 26 mét en 30 uur zónder ANC.
- Gewicht: 5,4 g (earbuds), 46,5 g (case)
-
Formaat: 18,1 mm x 19,8 mm x 33,2 mm (earbud), 58,9 mm x 48,7 mm x 24,4mm (case) (W x H x D)
Uitpakken
We vinden naast de earbuds en laadcase twee extra maten eargels en USB-C-naar-USB-C-laadkabel in een normale lengte. De norm is om van die korte kabels mee te leveren die het praktische gebruik ernstig beperken, dus dat Samsung gewoon een langere laadkabel meelevert is een positief punt.
Ontwerp
De Galaxy Buds3 Pro (GB3P) zijn volledig uit glossy plastic opgetrokken. We zouden zeggen dat de bouwkwaliteit prima is en ook de feel weinig mis mee is. We hebben het over een setje met een adviesprijs van 250 euro en die op het moment van schrijven rond de 190 kosten. Zeker voor dat laatste bedrag past de bouw prima bij de prijs.
Qua uiterlijk zijn we niet kapot van de GB3P. Het doet wat generiek aan en ze lijken erg op het alternatief van Apple. De ‘stem’ (het steeltje) vond uw reviewer altijd lelijk en daar is Samsung juist heen gegaan. Ze proberen met de langwerpige verlichting nog wat anders te doen, maar als gebruiker merk je daar alleen wat van als je ze in de laadcase doet. Zowel de buds als de case zijn groter en lomper dan de voorganger en doen tegelijkertijd meer generiek aan.
Comfort/Fit
Net als verschillende andere fabrikanten kiest ook Samsung voor wat plattere eargels die meer tegen je oorkanaal moeten zitten dan dat ze er in schuiven. Misschien iets meer een tussenvorm versus de bijna conisch gevormde eargels. Dit komt met bepaalde nadelen wanneer het om de oorvorm van veel mensen gaat. De fit is minder goed, waardoor ze eerder uit je oren vallen, en hierdoor ben je steeds geneigd ze steeds in je oren de drukken, waardoor je dus een onprettig gevoel in je oren krijgt. Het is gelukkig niet zo erg als het was geweest wanneer ze werkelijk voor de platte eargel-stijl waren gegaan, maar we hadden liever gewoon traditionele eargels gehad die in je oorkanaal gaan. Ook op het geluid en de ANC heeft deze beperkende keus qua fit zijn invloed, dus het is vreemd dat verschillende fabrikanten voor dit idee kozen voor recente iteraties. Wellicht dat we iets niet zien wat al deze fabrikanten wel zien. Uw reviewer heeft een groep van drie mensen door wie hij earbuds laat testen om een uitspraak te doen over het comfort en in de meeste gevallen is het oordeel unaniem, zo ook in dit geval.
Nogmaals, het is niet zo erg als bij wat andere opties die voor de meer conische eargelvorm gaan. Al was een van die setje de Sony LinkBuds Fit die tenminste nog oorhaken toepast en dus vast in je oren zitten, waar je de GB3P snel ergens van de grond kan pakken (als je geluk hebt en deze niet ergens in het water gevallen zijn of op een andere onbereikbare plek) als de fit niet goed is. Voor uw reviewer betekende het dat eigenlijk iedere keer wanneer deze naar voren moest bukken er een goede kans was dat de GB3P uit zijn oren vielen. We moeten constateren dat dus ook op het gebied van de fit en het comfort, dit nieuwe designconcept een flinke stap achteruit was.
Wanneer je niet al te veel beweegt, bijvoorbeeld achter een werkplek, zitten de GB3P redelijk. Het is geen set die je uren in kan houden, maar een uur of twee is te doen, zonder dat ze irritant worden.
Bediening
Bediening werkt via veeg en knijpbewegingen. Samsung staat slechts deels toe zelf te kiezen hoe de inputcontrols werken. We denken echter dat de voorgestelde opties een duidelijk overzicht bieden rond hoe de bediening werkt en dat daar gewoon goede keuzes rond gemaakt zijn. De inputcontrols zelf werken best aardig en je krijg een feedback met een zacht tik-geluid. We hebben echter de nodige responsievere ervaringen gehad met andere earbuds waaronder verschillende van Samsung. Er zijn ook voicecontrols die prima werken naar onze ervaring.
Case
De case heeft een redelijk standaard-design meegekregen minus de transparante klep wat op zich een leuke touch is. Als de GB3P bijzonder of mooi waren om naar te kijken had dat nog een effect gehad, maar in dit geval kijk je naar generiek ontworpen earbuds. De case voelt verder prima aan en in lijn met het ontwerp van de earbuds. Goede keus is dat ze gebruik hebben gemaakt van dat dikker materiaal voor de klep, waardoor deze meer solide aanvoelt en het geluid bij het dichtklappen eveneens beter is.
Pairen kan middels de knop aan de onderzijde waar we ook de USB-C-aansluiting zien. De case mist de elegantie en eigenheid van de het ‘juwelendoosje’-concept dat verschillende andere Buds van Samsung meekregen in de recentere jaren. Ook het gegeven dat verschillende accessoires hierdoor niet meer gebruikt kunnen worden is jammer.
Connectiviteit
We hebben geen problemen met het bereik kunnen opmerken op de testlocatie. De GB3P laten zich niet storen door interferentiebronnen en op de maximale afstand werken ze nog steeds prima. Auracast wordt ondersteund. Helaas hebben de GB3P niet de beschikking over multipoint, tenzij je gebruik maakt van Samsung-apparaten. Het is ons niet duidelijk waarom deze beperking ingebouwd is. We weten dat Apple dit ook doet, maar die hebben een wat trouwere klantenbasis die vaker in het verlengde van hun aankopen andere Apple-producten kopen. Dit is niet perse zo met Samsung. Zeker wanneer je met een desktop-PC werkt, waar je Samsung software niet eens als optie hebt. Als je dan wel met koptelefoons van een ander merk deze functionaliteit hebt, waarom zou je dan voor Galaxy Buds kiezen bij je Galaxy smartphone? De hogere kwaliteit codec waarmee je kan luisteren? Dat is een leuke extra feature, maar als geluidskwaliteit echt belangrijk voor je is luister je met een draad.
De GB3P ondersteunen wel force-connect: je kan andere apparaten waar je eerder connectie mee gemaakt hebt de verbinding laten overnemen zonder dat je de pairing met het huidige apparaat ongedaan moet maaken.
Fast- en SwiftPair (resp. Android en Windows) worden ondersteund.
Lag
De GB3P heeft wel wat last van lag wanneer we deze concreet testen. Het zal rond de 300 ms liggen. Bij tragere games vormt het geen enorm probleem en video’s die je afspeelt via een medium dat geen lag-compensatie heeft zijn nog steeds te kijken. Opties als Youtube en MX Player hebben sowieso geen last van de lag doordat de compensatie daar wel goed geregeld is. Op de PC lijkt de lag wat minder te zijn dan op onze S23 om onduidelijke reden. De Wear-app heeft een game-stand, maar wanneer we deze aanzetten, merken we geen verschil.
Batterijduur
Op 50% volume via AAC deden konden we ergens tussen de 6 en 6,5 uur muziek luisteren met de GB3P met ANC ingeschakeld (op 100%). Zónder AANC kwamen we op rond de 7 uur en een kwartier. Dit is dus in de buurt van wat opgegeven is. Ook de lading van de case kwam in onze praktijktest in de buurt van de opgegeven tijden.
Geluid
Samsung heeft de GB3P uitgerust met een dubbele driver-configuratie (planar voor de hoge frequenties en dynamisch voor de mids en lows) waar een dubbele versterking op toegepast is.
We spelen een set af van de jazzband van een bevriende muzikant. Het geluid maakt vanaf het begin best indruk. Het signatuur is als redelijk neutraal te omschrijven over maar er lijkt ook nagedacht te zijn om het niet te rationeel te laten klinken. Er zit wat levendigheid in, of ‘sprankeling’ zoals we in recente tijden het vaak noemen. De audio voelt gelaagd en gedetailleerd. Vooral de imaging maakt indruk. Textuur en verschillende overgangen van de band komen naar voren met een duidelijke afwisseling.
Een van de exclusieve eigenschappen van de GB3P functie is de toepassing van de eigen SSC UHQ hi-res codec (Samsung Seamless Codec Ultra High Quality). Dit is een upgrade van het reeds bekende SSC waar we al jaren positieve ervaringen mee hebben. SSC UHQ maakt het mogelijk om tot 24-bit/96kHz muziekbestanden te luisteren via Bluetooth. Het is echter wel enkel beschikbaar op recente high-end toestellen: S24 en S23, de laatste twee generaties van de Z Flip/Fold en de Tab S9.
Wanneer we gebruik maken van deze codec maakt het geluid dat we uit de GB3P krijgen nog meer indruk. We gebruiken als test een selectie van de ‘Best Audiophile Voices Selection’ en gebruiken hiervoor een S23 als afspeelapparaat. Het detailniveau lijkt merkbaar beter naar voren te komen. Vocals komen met alle dimensie naar voren terwijl begeleidende instrumenten erg gecontroleerd klinken en nooit te zwaar door komen. Het open karakter van de livesets krijgen alle ruimte om te ademen.
Is het dan allemaal fantastisch met de GB3P? Nee. We missen wat power en wellicht wat extra dynamiek bij wat hardere en krachtigere metal en rock-nummers en meer ritmische muziek. Hoewel het detail er altijd is, mis je een effect wanneer we een snijpende gitaarset moten horen tijdens Nirvana’s Lithium of wanneer de lick van Michael Jackson’s Billie Jean ingezet wordt. Het mist substantie en daarmee een deel van het plezier die bepaalde nummers moeten bieden. De weergave van de Buds 3 Pro is nog steeds plezierig, maar kan niet helemaal tippen aan de power met precisie die je van sommige alternatieven krijgt (die overigens wel wat hoger in de prijs liggen wanneer we naar de huidige prijs van de GB3P kijken).
Toch zijn we onderaan de streep zeer positief over het geluid van de Buds 3 Pro. Het niveau van detail en breedte, zorgen voor een indrukwekkende luisterervaring wanneer je de juiste genres ervoor uitzoekt.
Microfoon
Samsung stelt dat de microfoon een bandbreedte van 15 kHz zou kunnen bedienen en ze allerlei voice-trackingalgoritmes toegepast hebben om de prestaties te maximaliseren. En we moeten zeggen dat de microfoon inderdaad goed presteert. Stemgeluid klinkt duidelijk en natuurlijk.
Je merkt dat de ruisonderdrukking zijn effect heeft met de airco op de achtergrond, maar de boel blijft verstaanbaar. Onder stille omstandigheden zijn de GB3P een heel capabele oplossing voor je beeldbel-sessies.
ANC
De Buds 3 Pro ondersteunen adaptieve ANC (ruisonderdrukking) waarmee constant de omgeving gemonitord wordt en de ANC en transparantiemodus tussen elkaar schakelen met een bepaalde ratio wanneer wanneer bepaalde geluiden worden gedetecteerd. Deze aanpassing werkt op zich best goed. Hetzelfde geldt voor gespreksdetectie (dat de ANC uitschakelt wanneer je een gesprek begint met iemand in je directe omgeving en op het moment dat jij begint te praten de ANC uitschakelt en weer inschakelt als de in-ears geen gesprek meer detecteren).
De ANC-prestatie is solide, maar niet klasse leidend. Zowel in de originele prijsklasse van rond de 250 als daaronder zoals in de huidige 200 euro-categorie hebben we beter presterende opties getest. Er is echter meer dan alleen het hard afstoppen van omgevingsruis; het moet ook op een prettige manier gebeuren zonder een drukkend gevoel op te leveren. Al met al kan gesteld worden dat de GB3P prima presteren rond het dempen van constante geluiden en algemene omgevingsruis. Zaken als verkeer en caféruis worden op een prettige en effectieve manier verzacht en we durven de stelling wel aan dat de Samsungs een van de beter presterende opties zijn als je alle factoren samen neemt. Hadden ze maar betere eargels, dan waren ze nóg beter geweest (maar de directe concurrentie maakt zoals gezegd dezelfde fout of zelfs erger).
Ruimtelijk geluid en hoofdtracking
Samsung past ook de optie voor ruimtelijk geluid toe met hoofdtracking in de GB3P. Het protocol voor ruimtelijk geluid werkt prima in de zin van dat er een merkbaar verschil is waarmee muziek meer ruimte en openheid krijgt. We denken echter wel dat Samsung achter loopt op de opties van een Sony of Apple terwijl ook het inmiddels met in-ears gestopte Jabra een van de betere bewerkingen had.
Hoofdtracking moeten we wat kritischer over zijn. We merken bij het draaien van ons hoofd zelfs een beetje vertraging. Uw reviewer wist niet eens dat dit een ding kon zijn en daarmee is het duidelijk dat Samsung in deze het nodige werk te verzetten heeft om bij de concurrentie in de buurt te komen.
Hoe dan ook, dit soort ruimtelijke bewerkingen zijn leuk, maar tenzij je een goede live-set hebt is het gewoon niet hoe de productie van muziek bedoeld is door de artiest.
Wear-app
Samsung gebruikt voor haar wearables de Wear-app. Een heel prettige app waarin alle opties die je wil wel te vinden zijn zonder onduidelijke zaken die lijken te overlappen. Verschillende fabrikanten (*kuch*, Sony, *kuch*) kunnen heel wat leren van hoe je gestructureerd een menu aan je gebruiker voorschotelt zonder deze te overrompelen met een overvloed aan opties die ook nog eens niet goed uitgelegd worden en verwarrende labels hebben. De audioprofielen die gekozen zijn, komen goed over en houden rekening met de beperkingen van de in-ears, en je hebt de mogelijkheid je eigen EQ-setting te maken en op te slaan. Helaas kun je wel slechts één custom audioprofiel opslaan.
Er is ook een vertaal/interpreter-optie. Dat is aardig bedacht, maar als we kijken naar welk resultaat we in het Engels naar het Nederlands krijgen, is dat niet erg indrukwekkend. Maar het is wel iets waarvan we graag zien dat Samsung ermee doorgaat. Misschien in combinatie met de toepassing van betere taalopties. We zien uit de leidende AI-opties en iets als Deepl immers erg indrukwekkende vertalingen komen die zelfs zaken als beeldspraak en gezegdes goed vertalen. Zo duidelijk is wat Samsung gebruikt als basis in ieder geval nog niet.
Daarnaast zijn de betreffende taalpakketten die je hiervoor moet downloaden niet klein van formaat. Nederlands was al meer dan 344 MB en Japanse was rond de 550 MB. Aan de andere kant, heb je deze ruimte waarschijnlijk wel beschikbaar. En je hoeft natuurlijk ook niet tal van talen te hebben, zeker niet als de functie in deze staat verkeert.
Conclusie
Het is jammer dat Samsung ervoor koos om voor hun nieuwe Galaxy Buds 3 Pro een designconcept te kiezen dat dichter bij Apple in de buurt ligt, terwijl het rond de toepassing ervan vervolgens minder goed in slaagt in eigenlijk ieder relevant opzicht. Dit terwijl Samsung’s eigen vorige ontwerp in ieder opzicht superieur was naar de mening van uw reviewer. De fit en het comfort van de GB3P is matig, de bediening is wel ok, maar niet zo responsief als die we in vorige iteraties Galaxy Buds hebben ervaren, terwijl het uiterlijk weinig uitsteekt.
Het geluid is echter zeer indrukwekkend hoewel het niet de optie is voor de mensen die lekker hard willen gaan op hun favoriete muziek. Het is eerder voor de meer kritische luisteraar en de meer passieve genieter is die houdt van algemeen detail en directionaliteit. Dat Samsung dit heeft weten te presteren is prijzenswaardig en mensen die een TWS in-ear zoeken voor thuis, maken met de GB3P dan ook zeker geen verkeerde kies. Ook de app-ervaring is positief; gebruiksvriendelijk met makkelijk te vinden instellingen met duidelijk gelabelde opties.
Al met al denken we dat zeker voor de huidige prijs de GB3P hun geld waard zijn. Al hopen we dat Samsung leert van de fout (als je niets positiefs bewerkstelligt met een keus is het gewoon een fout) om een optie met een stem/steel toe te passen en gewoon weer teruggaat naar het reeds bewezen concept.