HexClad is een merk dat bekendstaat om zijn innovatieve hybride technologie, waarin roestvrij staal gecombineerd wordt met een antiaanbaklaag. Wij kregen de kans de 35 cm HexClad Hybridepan met deksel en de 6,6 Liter HexClad Hybride diepe hapjespan met deksel te testen. We hebben het over pannen die in het hogere segment zitten qua prijs dus we waren benieuwd in hoeverre ze bijdragen aan onze kookervaring en waar de waarde van de hybridetechnologie echt naar voren komt.
Uitpakken
Bij het uitpakken wordt duidelijk dat HexClad zorg besteed aan de verpakking van hun producten. In ons geval zat er bij de verstuurde pannen eerst een omdoos om de werkelijke verpakking.
Als we de werkelijke verpakking bekijken valt het verschil in designtaal op tussen de verpakking van de twee pannen. De hybride pan is een wat recenter model, dus wellicht dat het verschil hier vandaan komt.
De pannen worden verpakt in stevige dozen met een handvat. De deksels hebben een eigen kartonnen verpakking met sleeve terwijl de pannen zelf alleen met een sleeve omhuld zijn.
We denken dat al met al de manier waarop de pannen geleverd worden goed voor elkaar is. We zijn geen onnodig gebruik van plastic tegengekomen terwijl de pannen gewoon goed beschermd worden. De zakken kan je gebruiken om de pannen in te bewaren, maar indien je daar een andere goede oplossing voor hebt kan je ze desnoods voor wat anders gebruiken.
Garantie-informatie wordt uiteraard bij zoveel producten meegeleverd. In dit geval gaat het over een levenslange garantie (met uiteraard voorwaarden die van toepassing zijn), wat natuurlijk een extra interessant gegeven is. Verder krijgen we instructies over het inbranden van de pannen.
HexClad Tri-ply Construction Hybridetechnologie
Het idee achter de hybride-technologie van HexClad is om de beste eigenschappen van verschillende panmaterialen te combineren. Het resultaat zou een basis zijn die de prestaties van zowel gietijzer (duurzaamheid), roestvrij staal (vermogen tot schroeien) als de anti-aanbaklaag van teflon zou benutten, zonder de nadelen van deze materialen.
Deze gepatenteerde hybride technologie maakt gebruik van zogenaamde ‘tri-ply construction’; een aluminium laag tussen twee lagen roestvrij staal, geëtst met het hexagonale patroon met een beschermd anti-aanbakoppervlak in de diepere delen. De aluminium laag zou zorgen voor een gelijkmatige verwarming van de hele panbodem, de roestvrijstalen zeshoeken versterken de anti-aanbaklaag (die overigens PFOA-vrij is), terwijl het zeshoekige patroon op zich ervoor zou zorgen dat de toepassing van olie of boter efficiënter werkt waardoor er minder van nodig zou zijn.
De pannen zouden verder zeer robuust zijn in gebruik. Zo zijn ze ovenbestendig tot 260 ºC, kunnen ze gebruikt worden in combinatie met metalen kookgerei en zijn ze geschikt voor alle typen fornuizen. Het zou verder zelfs mogelijk zijn om voor hardnekkige vlekken een schuurspons zoals zoals staalwol te gebruiken. We hebben dit geprobeerd, in inderdaad hebben de pannen dit zonder zichtbare krassen overleefd. Maar het voelt toch erg vreemd om na zo lang weer een pan met een antiaanbaklaag te gebruiken met metalen kookgerei te gebruiken en schoon te maken met een schuurspons. Maar goed, de levenslange garantie (niet onvoorwaardelijk) geeft in deze wat zekerheid.
Deksels
De deksels zijn in beide gevallen gemaakt van roestvrij staal. Die van de hapjespan is voorzien van een een siliconen rand en sluit daarmee de pan goed af. Het gewicht van 2,2 kg helpt hier uiteraard ook bij en geeft de deksel een lekker kwalitatieve indruk.
De deksel van de hybride pan is niet voorzien van de siliconenrand, maar we kunnen het ons voorstellen dat dit door de toepassing gewoon niet te doen is. Tijdens het gebruik was duidelijk dat de hoge vorm van de hybridepandeksel stoom en warmte prima binnenhoudt.
Handvatten
De handvatten van zowel de deksels als de pannen zijn vervaardigd van roestvrij staal en blijven koel tijdens het koken. De afgeronde vorm voelt zeer comfortabel aan en doen dus nooit pijn aan je handen terwijl je wel altijd een goede grip hebt.
6,6 Liter Hybride Diepe Hapjespan
Het diepe ontwerp (9 cm, diameter 31,75 cm) van de pan is perfect voor het bereiden van soepen, stoofschotels en sauzen. De hoge randen voorkomen dat voedsel al te snel overkookt en maken het gemakkelijk om grotere hoeveelheden vocht te verwerken.
De algemene prestaties van een pan als dit zullen natuurlijk geen verrassing zijn. Wat wij ons echter ook afvroegen was hoe de pan zou presteren wanneer je deze voor meer voor meer allround-prestaties inzet. Soms heb je de pan staan en wil je hem niet opbergen of wisselen voor een andere omdat je het overgebleven vet wil hergebruiken of omdat je daar gewoon geen zin in hebt. In ons geval hadden we net wat stukken vlees voorbereid voor later en hadden we wat olie over.
We proberen een omelet omdat dit ook test in hoeverre de bodem vervormt en hoe gelijkmatig en snel de hitte zich verdeelt. Wat de vervorming van de bodem betreft valt dit alleszins mee. Qua gelijkmatige verdeling van de hitte is presteert de hapjespan redelijk. Voor de goede orde, de pan was nog warm van een vorig gerecht, maar het is duidelijk dat de buitenste zijde sneller afkoelt maar ook weer opwarmt. Uiteraard is dit vrij normaal en we hebben het natuurlijk over een flinke jongen met een oppervlak van bijna 32 cm, maar we hebben pannen van soortgelijk formaat getest die hitte langer vasthouden en sneller de hitte naar de uiterste zijden verspreiden. Toch zouden we de hitteverspreiding en de mate waarin de pan hitte vasthoudt als prima beoordelen.
Alle gebruikers bij wie de pan geweest is hebben aangegeven dat ze een prettige ervaring hebben gehad met de hapjespan en mensen met een wat groter kookoppervlak hadden uiteraard niet het probleem dat de uiterste zijden minder snel opwarmden, hoewel ook zij bevestigden dat de prestaties in dit opzicht niet zo goed zijn als bepaalde alternatieven.
De fysieke specs zijn al fijn om flinke gerechten in te koken en met een diepte van 9 cm kun je tot een hoop toepassingen komen. Met het deksel op de pan wordt de warmte goed op peil gehouden en koken ingrediënten op een gelijkmatige, voorspelbare manier.
De ronding tussen de bodem en wand is dermate dat de hapjespan zeer breed inzetbaar blijkt te zijn. Voor uw reviewer zou dit waarschijnlijk de standaard go-to pan zijn die aan zijn rek hangt. Of je nu een flinke soep wil maken, wat wil stomen of verschillende elementen tegelijkertijd wil bereiden, het kan allemaal, terwijl het diepe signatuur het spatten beperkt.
.
35 cm Hybridepan
De 35 cm Hybridepan is met het grote kookoppervlak ideaal voor eenpansgerechten, familie- en groepsmaaltijden. De pan heeft een diepte van 5,7 cm en een gewicht van 3,17 kg.
De vorm van de pan zorgt ervoor dat het een beetje een midden houdt tussen een wok en een koekenpan. We hebben de hybridepan vooral ingezet voor rijstgerechten en roerbakken.
Het fijne aan zo’n ruime pan is natuurlijk dat je lekker makkelijk kan mengen. Ook hebben we de pan gebruikt om wat platbroden en roti’s te bereiden. Het zal verder met de vorm te maken hebben, maar ondanks de grootte reageerde de hybride pan anders op het inductieformuis van uw reviewer dan de hapjespan, zowel in positief als ietwat negatief opzicht. De hybridepan verhitte gelijkmatiger en sneller dan de hapjespan. Wellicht dat het niet-verwarmde deel van ons inductie fornuis de hapjespan aan de buitenste zijde wat afkoelt en dat dit minder het geval is met de hybridepan omdat aan de buitenzijde eerder naar boven loopt?
Wanneer we kijken naar de ervaringen van mensen in ons testpanel was de algemene ervaring dat de hybridepan op een groter fornuis er wat langer over doet om goed op te warmen (niet onlogisch aangezien de bodem minder plat is en een groter oppervlak heeft). Een andere algemene constatering was dat de hybridepan wat sneller vervormt.
Hoe dan ook, de hybridepan was zeer prettig in gebruik. De verwarming van het oppervlak was zeer voorspelbaar en het aanbakken of garen van ingrediënten verloopt met de gelijkmatigheid die je wil. De hybridepan is natuurlijk geen echte wok, dus het omgooien van producten is meer zoals je het zou doen met een koekenpan. Aan de andere kant kun je natuurlijk in de hybridepan veel beter sauteren dan in een wok omdat ingrediënten beter te spreiden zijn. Verder kan je nog steeds bepaalde ingrediënten meer aan de zijkant leggen zoals in een wok terwijl je het centrum van de hitte in het midden houdt om zo verschillende niveaus van verhitting te combineren. Daarmee is de hybridepan eigenlijk precies wat je verwacht dat deze kan.
Conclusie
Beide pannen bevinden zich in een premium prijsklasse voor de thuiskok. Hoewel de prestaties goed zijn en we met het hanteren van de pannen een positieve ervaring hadden moet natuurlijk afgevraagd worden of deze investering te rechtvaardigen is. Wij stellen dat wanneer je met enige regelmaat kookt voor groepen deze pannen een goede keuze kunnen zijn. Uw reviewer had verder zeker met de hapjespan een goede ervaring met het tegelijkertijd bereiden van zaken, maar dat moet net in je kook-gewoontes passen. Normaal moeten we ook iets zeggen over de duurzaamheid, maar met een levenslange garantie (voorwaarden zijn van toepassing) zou je hier geen risico moeten lopen.
Tegelijkertijd moeten we ook aangeven dat wanneer je incidenteel kookt voor groepen zeker de hybride pan misschien niet voor je is door het grotere oppervlak en de vorm-eigenschappen die voor een minder gelijke opwarming zorgen.
In hoeverre hebben we verder wat gemerkt van de hybridetechnologie die HexClad toepast? In alle eerlijkheid moeten we zeggen dat dit een lastige vraag is om te beantwoorden. Nieuwe pannen met een antiaanbaklaag werken uiteraard altijd beter dan pannen die je al een tijd gebruikt. De vraag is of over een maand of 5/6 we nog steeds met zo weinig vet kunnen koken zonder dat er iets aanbakt. We blijven erbij dat het hoe dan ook gewoon goed presterende pannen zijn die waar bieden voor het geld. De krasvaste eigenschappen in combinatie met de antiaanbaklaag zijn al een hoop waard, en voor zover wij hebben kunnen opmerken in combinatie met onze ervaringen met andere high-end pannen is dit waar het unique sellingpoint lijkt te liggen van de HexClad-pannen.
Hiermee stellen we ook dat de kleinere varianten van de geteste pannen die ook goedkoper zijn gewoon een aanrader zijn. Daarnaast vinden we het hoe dan ook positief dat HexClad de industrie pusht met hun innovatieve hybrideconstruct. De prijs blijft echter een ding, terwijl de krasvaste eigenschappen en levenslange garantie niet voor iedereen even interessant is. Veel mensen zijn immers gewend aan het gebruik van plastic en siliconen kookgerei en om de zoveel tijd wat goedkopere pannen kopen kosten ook niet de wereld, als het überhaupt nodig is.