Soms heb je wel eens van die producten die op het eerste oog al meteen wat lijken te hebben. De Space One Pro van Soundcore was bijvoorbeeld. Niet alleen ziet de koptelefoon er goed uit, er leek ook nagedacht te zijn over wat praktische voordelen terwijl ook de geluidskwaliteit voor elkaar zou zijn. Bovendien hebben we goede ervaringen met de app. Dit maakte dat uw reviewer de koptelefoon graag zelf eens zou willen ervaren.
Sleutelpunten
- Vouwbaar ontwerp: reduceert het formaat met 50%
- Batterijduur: Tot 40 uur met ANC en tot 60 uur zonder
- Snelladen: 5 minuten laadtijd voor 8 uur gebruik
- ANC, Transparantiemodus
- Microfoon ruisreductie op basis van 4-microfoonconstruct en ‘AI-algoritme’
- App met o.a. HearID-functie voor een persoonlijk geluidsprofiel op basis van gehoor
- Gewicht: 286 g
.
Uitpakken
De Soundcore Space One Pro komt verpakt in een deugdelijk uitziende en aanvoelende verpakking die voldoet aan het principe van Soundcore’s Eco-Packaging; het bestaat uit 100% recyclebaar karton/papier en bevat zo goed als geen plastic (de verzegeling plus wat beschermende strips is het enige dat we opmerkten).
De headset wordt geleverd met een 3,5 mm jack-naar-jack-audiokabel (ongeveer 112 cm) en een USB-A-naar-USB-C-laadkabel, helaas een korte variant. De kabels zijn wel netjes in de juiste kleur. We krijgen daarnaast een draagzakje.
Bouw en ontwerp
De Space One Pro heeft een redelijk onderscheidend ontwerp meegekregen. We denken dat de gemaakte keuzes de meesten wel zullen bevallen, tenzij je voorkeur echt ergens bij de meer sobere designs ligt. We vinden de Soundcore niet anoniem en het is voor de kenners ook duidelijk een Soundcore, maar het is ook zeker niets dat overdreven opvalt. Overigens is de zwarte variant een stuk conservatiever ingegeven, dus wil je toch dat meer sobere design, dan kan dit.
De koptelefoon is volledig uit plastic opgetrokken. Dit houdt de koptelefoon lekker licht met 286 g. De bouw is niet persé robuust te noemen, maar hij voelt ook zeker niet goedkoop aan. De met (synthetisch) leer afgewerkte hoofdband en oorkussens dragen hieraan bij.
Het comfort is door al deze elementen eveneens goed voor elkaar. We konden de koptelefoon moeiteloos uren achter elkaar dragen. Wat naar de mening van uw reviewer hieraan bijdraagt is de juiste zachtheid van de memoryfoamen oorkussens en de wat bredere hoofdband. Dit waar een hoop andere fabrikanten tegenwoordig voor een veel dunner exemplaar gaan waardoor het gewicht van de koptlelefoon zich concentreert op een kleiner deel.
De oorkussens sluiten je ook goed af van de omgeving. Dit betekent ook warmteopbouw, wat dan ook de reden is waarom we de Space One Pro niet een hele dag op kunnen hebben; na een uur of 4 hebben we wel een rustpauze nodig.
Het grootste sellingpoint van de bouw van de Space One Pro is het feit dat je ze plat kan leggen en zelfs op kan vouwen, waarmee ze lekker compact zijn en makkelijk mee te nemen zijn in je baggage.
Aan beide zijden zien we twee knoppen. Rechts een knop voor play/pauze en het volume en links een knop voor het switchen van de ANC/normale/transparantie (alle drie of twee van deze drie moeten gekozen worden in de app) en de powerknop. We vinden aan de linker oorschelp tevens de aansluitingen voor USB en 3,5 mm jack. Deze knoppen voelen prima aan, herkenbaar en hebben een prima feedback wanneer je ze indrukt.
De volumeknop kan ook gebruikt worden om door nummers te skippen door deze 2 seconden in te houden. Met de ANC-knop kan je een gesprek aannemen en stoppen met een korte druk op de knop, terwijl bij het voor 2 seconden inhouden een gesprek geweigerd wordt. Je kan er eventueel voor kiezen om bij 2 keer drukken op de ANC-knop de BassUP-functie in- en uit te schakelen via een instelling in de app. Naar ons idee heeft Soundcore gewoon duidelijke keuzes gemaakt en werkten de controls redelijk intuïtief hiermee.
De draagzak is een aardige accessoire, maar we hadden natuurlijk liever een koffer gehad. Hoe dan ook, de buitenzijde is afgewerkt met wat hetzelfde materiaal lijkt te zijn als de hoofdband, maar minder zacht, terwijl de binnenzijde gewoon de achterzijde is van dat materiaal. Een aparte zachte afwerking zoals we dit wel eens zien bij dit soort zakjes, is dus niet toegepast. Maar goed, dat is eerder een stukje cosmetisch afwerking, de zak beschermt je koptelefoon net zo goed als andere van dit soort zakjes. Je moet in deze vooral denken aan bescherming tegen bijvoorbeeld krasjes of situaties waarin de headset ergens aan blijft haken.
Connectiviteit
De Space One Pro kan verbonden worden via bluetooth of 3,5 mm jack. De USB-aansluiting is puur en alleen voor het laden. Google Fast Pair wordt ondersteund, Swift Pair voor Windows echter niet, dus daarvoor zal je de traditionele pairing-wijze voor moeten gebruiken. De koptelefoon hoeft niet ingeschakeld te zijn als je deze via de audiokabel gebruikt. Zet je hem wel aan, dan kun je bedraad gebruik maken van ANC en de transparantiemodus.
Qua bereik hebben we niets te klagen. De Space One Pro bereikt op de testlocatie het maximale bereik.
Multipoint-connecties worden ook ondersteund, maar kan niet tegelijkertijd werken met de ondersteuning van LDAC ingeschakeld.
Audiolag is vrij aanzienlijk met de Soundcore Space One Pro. We zitten ergens rond de 400 ms. Dit is in de praktijk meestal geen probleem, omdat Youtube en veel mediaspeler-apps bluetooth-lag compenseren. Maar als je gaat gamen, zul je de koptelefoon wel bedraad moeten aansluiten. Alles dat geen strategy of sim is (ervan uitgaande dat je je niet stoort aan een uit-sync lopend geluid dat je krijgt wanneer je bijvoorbeeld iets selecteert), is gewoon niet goed te spelen.
.
Accuduur
De batterijduur is zeer goed voor elkaar. De Space One Pro heeft een opgegeven batterijduur van 40 uur met ANC ingeschakeld en tot 60 uur zonder, terwijl wanneer je gebruik maakt van LDAC je 25 uur mét en 50 uur zonder ANC kan luisteren. Tijdens onze test met AAC ging de hoofdtelefoon ging ongeveer 43 uur mee met ANC ingeschakeld en het volume steeds ergens tussen de 50 en 60%.
De Space One Pro beschikt ook over een snellaadfunctie; met slechts 5 minuten opladen zou je tot 8 uur gebruik kunnen maken van de koptelefoon. We hebben dit zelf niet getest en Soundcore zegt niets over of het met of zonder ANC is (we gaan er maar vanuit dat het zonder is).
.
Geluidskwaliteit
Soundcore staat niet bepaald bekend om hun neutrale koptelefoons. In plaats daarvan hebben ze meer een eigen idee van wat ideale dynamiek moet zijn en dit karakter horen we ook terug in de Space One Pro. Dat wetende, voor wat het moet zijn, vinden we de Space One Pro eigenlijk wel prima klinken. En dit terwijl naar ons idee geen genre dat er bekaaid van af komt. Voor een koptelefoon van 200 euro zijn we onder de indruk.
Om wat nader te omschrijven wat Soundcore precies doet, gaan we wat kritischer in op het signatuur. Lage en hogere tonen worden wat meer benadrukt en dat op de typische Soundcore-wijze waarbij de bass in plaats van super diep een wat breder effect mee krijgt. Noem het een soort echo. Het hoog wordt wat opgedrukt waardoor bepaalde instrumentale details meer naar voren komen door de hogere helderheid. Het nadeel van een dergelijk v-karakter is vaak dat het midden wat minder goed voor elkaar is, en dat geldt helaas ook voor de Sound Core Pro. Vocals en bepaald instrumentwerk dat vooral deel uitmaakt van de mids zoals toetswerk, piano en gitaren kunnen wat onderbelicht lijken in weergave.
Het standaard geluidssignatuur is vooral goed voor upbeat muziek. Denk aan uptempo nummers, house-genres, reggae, hiphop. Om het maximale uit serieuze luistersessies te halen zul je met de equalizer aan de gang moeten. Er is een geluidsprofiel genaamd ‘bass reducer’. Je hebt daarmee een signatuur waarin de bas niet meer zo benadrukt is, maar het hoog nog wel. Hiermee wordt de balans met de mids teruggebracht, terwijl je nog wel de details van het hoog hoort door de benadrukking.
Als we wat EQ-werk doen en de boel in balans krijgen, kunnen we de zwaktes wat eerlijker aanmerken. Dat gaat over de separatie in het geval van de Space One Pro. Verschillende elementen vallen wat meer samen. Dit merk je ook in het gebrek aan detail in de bas. Het typische Soundcore-echo-effect kan indrukwekkend klinken, maar hard/rake kickdrums wordt meer boomy. Nogmaals, dat hoeft niet slecht te zijn, een hoop mensen vinden dit goed klinken en het offer dat je daarvoor brengt is die gebrekkige separatie tussen geluidselementen (instrumenten en vocals).
Als we met onze eigen EQ-setting luisteren naar ‘Another Brick In The Wall’ van het ‘Hits of Pink Floyd’-album van The Royal Philharmonic Orchestra, krijgt het diepere strijkwerk een kleine benadrukking met dat Soundcore-‘echo’-effect, wat ze iets te ‘boomy’ maken. De koperblazers zijn helder en de zang komt eveneens goed door. Op de meer complexe momenten merk je het gebrek aan separatie en voelen deze stukken wat druk aan.
ANC
De ANC-prestaties zijn indrukwekkend voor een koptelefoon van 200 euro. De ANC kan ook adaptief werken door specifiek te kijken naar de omgeving en de ANC hierop aan te passen. Contante lage geluiden (motorgeluid terwijl je meerijdt in een auto bijvoorbeeld) worden goed weggefilterd, constante geluiden die meer in het midden zitten (badkamerventilator bijvoorbeeld) blijf je wat beter horen, maar worden wel flink gereduceerd. Minder voorspelbare geluiden zoals in een ruimte met veel mensen, denk aan een kantoor of café. Het ‘ruis’ raak je aardig kwijt, maar gesprekken, een telefoon die af gaat of iemand die in je buurt aan het typen is, hoor je gewoon. Daar ben je dus vooral afhankelijk van de passieve onderdrukking van de oorkussens. Deze zwakkere punten merk je overigens altijd wanneer het om ANC gaat. Ook bij de toppers in de industrie. Wanneer we de koptelefoon ergens proberen in te schalen versus de toppers in de industrie dan komt de Space One Pro eigenlijk heel aardig in de buurt.
Transparantiemodus
De transparantiemodus maakt eveneens indruk. De hoeveelheid achtergrondruis valt enorm mee en je krijgt een redelijk natuurlijke weergave van de omgeving door. Misschien dat lagere geluiden iets minder laag klinken. Verder klinkt de omgeving ook minder luid dan deze daadwerkelijk klinkt. Ook in het opzicht van de transparantiemodus zit de Soundcore aardig op de hielen van de toppers, maar iets verder dan op het gebied van de ANC.
Wind-reductie
Windreductie kunnen we vaak lastig testen, maar daar hadden we in dit geval wel degelijk de mogelijkheid toe. Met ANC werkt de windreductie best goed. Je blijft wel wat wind horen, maar het is nooit irritant en je kan dus prima naar je muziek luisteren. Uiteraard moet je in het verkeer nooit ANC aanzetten, maar goed wellicht dat je op je balkon op een winderige dag je koptelefoon wil gebruiken…. In combinatie met de transparatiemodus werkt de windreductie ook best aardig, al merk je wel dat het omgevingsgeluid flink teruggedraaid wordt. Dat betekent dus in het verkeer dat je met dezelfde problemen zit als met ANC (zij het in iets mindere mate).
Microfoon
Ook de microfoon maakt indruk. We testten de headset uiteraard via bluetooth op een telefoon, aangezien Windows altijd het geluid corrigeert en we natuurlijk een praktische weergave willen hebben van zoals de microfoon daadwerkelijk via bluetooth klinkt.
Erg indrukwekkend naar onze mening. We horen een natuurlijke weergave en de lastige klanken blijven allen in orde. Omgevingsruis wordt prima weggefilterd. Je hoort met de airco op de achtergrond wat ruis rond de stem als je goed luistert, maar alles blijft duidelijk hoorbaar en natuurlijk klinken. Met de kantoorgeluiden op de achtergrond wordt die ruis een stuk duidelijker, maar evengoed blijft alles goed hoorbaar. Iets minder natuurlijk, maar toch prima. We denken dat de Space One Pro prima geschikt is om uitgebreide gesprekken mee te voeren of uitgebreide spraaknotities mee in te spreken.
App
Soundcore heeft een zeer prettige app die sowieso een prima naam heeft, namelijk ‘soundcore’ terwijl het icoontje uit het Soundcore-logo bestaat. Perfect. Je zou het niet verwachten rond een dergelijke low-level redenatie maar er zijn fabrikanten die hiervan kunnen leren *kuch* Sony, Huawei *kuch*.
Hoe dan ook de app ziet er prima uit, en alles is zeer makkelijk te vinden en overal staat wel een uitleg bij. Er is ook een 8-bands equalizer beschikbaar. We hebben daarnaast een zeer uitgebreid aantal presets die je ook naar eigen zin kan aanpassen. Bovendien is HearID beschikbaar waarmee een geluidssignatuur gebaseerd wordt op jouw persoonlijke gehoor. Ook dit profiel kan je naar voorkeur aanpassen.
De aanpassingsmogelijkheden van de controls zijn wat beperkt, maar omdat we de standaard keuzes al prima vinden, ergeren we ons hier verder niet aan. Verder zijn EasyChat (volume verlaagt wanneer je begint te spreken) en de windreductie op te merken.
Conclusie
De Soundcore Space One Pro is een indrukwekkende hoofdtelefoon die eigenlijk alles wat het beoogt te doen, goed doet. We denken dat het uiterlijk prima voor elkaar is en bij een brede groep zal aanspreken. De bouw voldoet aan wat je kan verwachten voor een koptelefoon die licht moet zijn en daarnaast vouwbaar. Qua geluid presteert de koptelefoon precies zoals Soundcore het wil met hun signatuur dat velen zal aanspreken.
De separatie is eigenlijk het enige echt zwakke punt, maar dit is nu eenmaal eigen aan wat Soundcore doet qua karakter die ze aan hun koptelefoons meegeven. Binnen dit kader biedt het merk verder in de app een hoop presets die je kan proberen. Ondanks dit flinke aantal presets en de EQ-mogelijkheden denken we dat voor de kritischere luisteraar die van een neutraal signatuur houdt en doet aan langere luistersessies, er opties zijn die beter passen dan de Space One Pro. Mensen die het Soundcore-signatuur met een boomy laag en benadrukt hoog wel kunnen waarderen zullen waarschijnlijk erg enthusiast zijn over de weergave.
De ANC-prestaties van de Soundcore-koptelefoon zijn top-tier, terwijl de transparantiemodus niet ver achterblijft. De windreductie presteert eveneens best aardig. De microfoon is eveneens erg goed. De Space One Pro is waarschijnlijk een prima headset om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld je beeldbel-sessies.
De app is tenslotte zeer prettig in gebruik. Alle opties worden overzichtelijk weergegeven en overal staat een uitleg bij. HearID leverde naar ons idee een prima signatuur op, maar het is fijn dat Soundcore gebruikers deze laat aanpassen.
De Soundcore Space One Pro is een koptelefoon die op de shortlist kan bij iedereen die rond deze prijsklasse zoekt naar een dynamisch getunede koptelefoon.