Skil is ooit groot geworden als de uitvinder van de cirkelzaag. Om die 100-pjarige legacy te vieren kun je dit jaar een wel heel bijzondere kopen. Namelijk de 3575 DB. Niet zomaar een cirkelzaag uit het bestaande assortiment met een cosmetische make-over naar de stijl van vroeger. Nee, een uniek beest voor al jouw zaagwerk met een unieke set aan accessoires. Voor de Skil fans, deze machine vertaalt zich naar de profi XP lijn van het merk.
Unboxing
De doos van de 3575 DB lijkt stiekem een beetje op de doos van een gemiddelde soundbar. Je weet wel, zo’n L-vorm. Dit omdat Skil er voor kiest een over-de-top complete levering neer te zetten met deze machine.
Je krijgt de zaag niet alleen met een unieke uitvoering van de klassieke PWRCORE 4mAh batterij, maar ook met een lader en twee aluminium zaaggeleiders van 70CM naast de standaard parallelgeleider. Oja, en alles wordt keurig afgeleverd in een Skil gereedschapstas die voor het thema ook grijs/zwart is met een gouden logo erop geborduurd.
Ontwerp
Onder de vleugels van Bosch is Skil decennialang echt een b-merk geweest. Het merk is sinds enkele jaren onder Bosch weg en hard op weg om tot de top te behoren. Deze ambities zien we helemaal terug in deze 3575 DB. Niet alleen de gouden beschermkap boven het zaagblad is uitgevoerd in aluminium, maar het zwarte deel daaronder ook. Bij andere zagen kiest Skil hier toch al snel voor plastics.
De zwarte glijplaat is veel uitgebreider en gedetailleerder vormgegeven dan wat we gewend zijn, waardoor je makkelijker afleest hoe deze is ingesteld. Het zaagblad heeft een speciale zwart-gouden print en dat geldt ook voor de PWRCORE20 batterij die in de verpakking zit.
Prestaties
Met het 148mm zaagblad is deze Skil cirkelzaag gemaakt om tot een diepte van 66mm te zagen wanneer je een standaard 90-graden snede maakt. Zaag je in verstek, dan kun je op 45-graden tot 46mm diepte zagen.
Skil kiest voor deze, net als bij de reguliere Skil 3551 CA cirkelzaag, voor een brushless motor. Die gaat niet alleen veel langer mee, maar brushless motoren zijn sterker en sneller. Een hoger toerental levert een mooie scherpe snede op en zorgt ervoor dat je vlotter door het materiaal heen zaagt. Een motor maakt dus heel veel verschil. Zeker wanneer ik dit vergelijk met een instapzaag als de Skil 3520 CA die weleens stopt als ik die te vlot door materiaal probeer heen te duwen. Maar dat is ook echt een cirkelzaag voor wie incidenteel wat werk te doen heeft.
De zaag komt zonder laser, maar dat is niet erg. In de stofkap zit een sterke witte LED verwerkt die je voldoende zicht geeft op waar je naartoe zaagt. Helaas nog niet in de shadowlight opstelling zoals we deze in de Skil 3551 zien, maar daar kunnen we prima mee leven.
Het zaagblad
Ik benoemde al dat het zaagblad dat je bij deze zaag krijgt, echt gemaakt is om te vieren dat het merk 100 jaar bestaat. Met andere woorden, de merkfan zal deze voor eerste gebruik al vervangen voor een generiek zaagblad.
Maar wie dat niet doet, heeft hier toch wel een heel mooi allround zaagblad aan. Niet alleen omdat je mooie diepe sneden kunt maken, maar ook omdat het een blad is met 18 tanden van gehard metaal. Uit de doos kun je dus meteen aan het werk.
Hoewel bet blad formeel niet optimaal is wanneer je gelamineerd meubelplaat zaagt, kun je dit oplossen door de snede eerst helemaal af te tapen. Door de snelheid van het zaagblad heb je dan alsnog redelijk weinig last van versplintering van de toplaag. Gewoon rustig de zaag het werk laten doen.
Wil je het zaagblad verwisselen, dan zit in het handvat een inbussleutel verwerkt. In combinatie met de vergrendelknop kun je dan makkelijk het zaagblad wisselen.
De batterij en lader.
Skil voerde gelijktijdig met deze introductie ook de kwaliteit van haar 20V PWRCORE20 batterijen op. Helaas was die upgrade niet op tijd voor deze zaag. Hoewel de capaciteit en kracht van deze 4.0mAh batterij hetzelfde is als de nieuwe generatie, kun je deze batterij niet opladen via USB-C.
Om de batterij op te laden, krijg je een lader meegeleverd. Dit is de standaard 20V lader die Skil al een aantal jaren in haar assortiment heeft. Opladen met deze lader is overigens wel beter dan opladen via USB-C. Dit omdat deze lader beschikt over actieve koeling. De lader blaast dan een luchtstroom langs de batterijcellen op om te zorgen dat deze minder snel slijten. Tijdens het gebruik blaast de cirkelzaag overigens ook langs de batterijcellen op om deze koel te houden. Dit noemt Skil haar Keepcool technologie. Die technologie deelt het ook met haar zustermerk EGO.
Handig is dat de lader met schroefogen komt. Ze kun je hem handig aan de muur van jouw schuur of de wand van jouw klusbus hangen en zo ruimte besparen.
De zaagervaring
Voor mijn gevoel levert de opbouw van de Skil 3575 DB me meer demping tijdens het zagen dan de 3551 CA doet. Niet raar, want de body is gewoon een stuk groter en kan daarmee trillingen beter opvangen. Nadeel is natuurlijk wel dat deze zaag net iets meer ruimte inneemt in jouw schuur of klusbus.
Ik dacht dat ik het ontbreken van de shadowline LED een nadeel zou vinden. Maar de zaag is prima in staat om het zaagsel voor het zaagblad weg te blazen. Door de duidelijke print op de glijvoet is het alsnog makkelijk om lijnen aan te houden.
Wil je het nog makkelijker, dan heb je de nieuwe geleiderails van Skil erbij. Twee keer 70CM. Die moet je in eerste instantie wel even laten ‘wennen’ aan de zaag. Dit doe je door bij de rail zowel op de 90-graden als de 45-graden zijde de zaag er een keer langsop te trekken. Aan beide kanten zit namelijk een rubberen strook die je hiermee inkort op exact de afstand van het zaagblad. Wanneer je de rails dan op materiaal legt, kun je altijd perfect stotend zagen. Een analoge maar uiterst precieze manier van werken.
Ik maak op de machine ook gebruik van de afzuiging via een klusstofzuiger. Daarvoor levert Skil namelijk keurig een adapter mee die je op de zaag monteert. Die combinatie werkt erg goed. Wel heb ik nog voorzichtig de hoop dat Skil een keer zelf met een dergelijke stofzuiger komt. Van de andere kant is dit natuurlijk een prima universele oplossing.
Qua geluidsdruk blijft het ook bij deze machine verstandig om gehoorbescherming te gebruiken. Niet alleen de machine maakt lawaai, ook het materiaal dat je verzaagt. Dat voorkom je niet.
Conclusie Skil 3575 DB Cirkelzaag
Kwalitatief merk je dat de Skil 3575 DB veruit de best gebouwde cirkelzaag van Skil tot nu toe is. Op het ontbreken van die shadowline laser na. Toch verkies ik voor mijn klussen regelmatig de 3575 DB boven de 3551 CA omdat ik gewoon harder door kan werken. Mede doordat deze machine een veel grotere diameter heeft. Die diameter is er ook voor verantwoordelijk dat je met een beetje zorg, ook mooi in gelamineerd hout kunt zagen zonder een speciaal duur zaagblad te gebruiken.
Het meeleveren van de zaaggeleiders is een extreem slimme zet geweest van Skil. Het is een accessoires die niet veel cirkelzaageigenaren direct aanschaffen tot ze meters gaan maken. Doordat je nu de geleiders direct hebt liggen, ga je ze ook direct gebruiken en al snel ontdekken dat je mooier zaagt. En ja, je kunt extra setjes geleiders kopen op het moment dat je lengtes groter dan 140CM wilt verwerken.