We kunnen een brede hoeveelheid aan toepassingen bedenken voor een GoogleTV-stick. Uiteraard heb je de televisies die een geen smartOS hebben of een oud OS dat uit de tijd is en niet meer bijgehouden wordt, erg traag is of van een type is waar gewoon geen apps (meer) voor verschijnen. Maar denk ook aan andere weergave apparatuur; zoals computermonitoren of beamers.
.
Sleutelpunten:
- Resolutie: 4K Ultra HD
- OS: Google TV 12 (Snow Cone)
- SoC: Amlogic S905Y4; Quad-Core ARM Cortex-A35, Mali G31 MP2 GPU
- Werkgeheugen: 2 GB RAM
- 32 GB opslag
- Formaat stick: 99 x 31 x 15 mm
- Gewicht stick: ~48 g
- Formaat afstandsbediening ~183 x 39 x 15 mm
- Gewicht afstandsbediening: 72 g
Uitpakken
De verpakking is volledig van papier gehouden, inclusief de aparte bescherming van de afstandsbediening en TV-stick en de binder van de USB-kabel.
Ontwerp
De stick is redelijk simpel gehouden in uiterlijk opzicht. Het is natuurlijk een apparaat dat waarschijnlijk niet in het zicht zal hangen, dus al te veel aandacht hoefde er niet besteed te worden aan de esthetiek. Idealiter wil je hem niet al te groot hebben en ervoor zorgen dat deze makkelijk te plaatsen is. Zo goed als dit kan is hiervoor ook gezorgd; door de meegeleverde verloopkabel zal je in de meeste gevallen wel de stick ergens achter een TV kwijt kunnen. De enige problematische situaties spelen als het toestel echt strak tegen de muur hangt. Dan zul je in bepaalde gevallen een verloopkabel moeten aanschaffen als de stick echt direct in de televisie geprikt moet worden.
Dat er een adapter (1 A output) wordt meegeleverd is voor de compleetheid netjes. Interessant dat dit bij telefoons niet meer kan (eerst uit puur opportunisme om ruimte en gewicht te kunnen besparen in de verpakking, later wetmatig vastgelegd om e-waste te reduceren), maar wel bij een apparaat als de QE600. Hoe dan ook, wij hadden in het geval twee van de drie geteste televisies voldoende stroomvoorziening uit de beschikbare USB-poort, dus een goede kans dat je de adapter niet eens nodig hebt.
De (bluetooth) afstandsbediening kun je qua bouwkwaliteit voor de prijs niet te veel van verwachten, maar we vonden hem ondanks de plastic bouw prima aanvoelen en fijn in de hand liggen. De feedback van de knoppen is eveneens erg prettig. Eigenlijk doet de afstandsbediening weinig onder voor de plastic afstandsbedieningen die je tegenwoordig bij televisies krijgt tot een vrij hoge prijsklasse. Helaas is ook de trend van gesponsorde knoppen meegenomen. Naast YouTube (ok, misschien niet echt een sponsor voor een GoogleTV-apparaat) zien we knoppen voor Amazon Prime, Netflix en Disney Plus.
Dat er numerieke toetsen aanwezig zijn maakt dat de afstandsbediening geschikt is voor IPTV-diensten zoals ZiggoGO en KPN iTV.
Wat wel een leuke feature is, is dat je de assistentknop ook kan gebruiken als je televisie in standby staat. Op die manier kan je zonder je telefoon alsnog via een voicecommand bijvoorbeeld je lampen bedienen.
De Quantis QE600 wordt aangedreven door de Amlogic S905Y4. Dit bewijst zich in de praktijk als een capabele SoC die een snelle en responsieve gebruikerservaring biedt. We hebben wat benchmarks gedraaid om de performance in te schatten, maar zonder vergelijkingsmateriaal zegt het allemaal niet veel. Het belangrijkste is dat het menu vloeiend werkt, en dat is het geval. Native zwaardere games op Google TV is helaas niet echt een ding, dus dat hebben we niet getest. Zelfs als je gaat side-loaden zijn de mogelijkheden beperkt en hoe dan ook gaat dit voorbij de scope van deze review.
.
GoogleTV
Installeren is een fluitje van een cent. Niets aan het installatieproces is iets dat je als geen tech-begaafde gebruiker moeite mee zal hebben, zeker niet wanneer je wel eens een telefoon voor het eerst in gebruik hebt genomen.
De QE600 levert een standaard GoogleTV-ervaring met navenante interface. Dat kun je positief of negatief vinden. Wij zijn persoonlijk geen fan van de zeer commercieel ingegeven interface met promotie van content van aanbieders waar je niet eens een abonnement op hebt en zelfs de app niet voor geïnstalleerd hebt. Zo krijgen wij op onze stick reclame voor series van AppleTV en Videoland terwijl beide apps niet geïnstalleerd staan. Grappig genoeg was de beste interface een van de eerste versies van AndroidTV (waar GoogleTV eerst een variant en vervolgens de de facto opvolger van was) waarin je gewoon iconen had met je apps plus wat iconen die content uit de geïnstalleerde apps voorstelde.
Vind je de standaard Google TV-interface niets, dan zou je aan een custom launcher kunnen. Daar zijn de opties helaas wel beperkt voor, maar het kan.
Bloatware is minimaal gehouden. Uiteraard heb je de YouTube/YouTube Music-clients maar dat zijn google-diensten waarbij die eerste door de meesten toch wel gebruikt zal worden. Verder kunnen we ook Netflix niet verwijderen. Anders dan vroeger in Android TV, kunnen we apps die we niet gebruiken ook niet uit beeld plaatsen in een soort van app-tray. Het beste wat we kunnen doen is de apps volledig naar rechts verplaatsen.
Alle chromecast-gerelateerde functies worden ook door de E600 ondersteund.
Ondersteunde geluids- en beeldformaten
De Quantis QE600 ondersteunt een scala aan geluids- en beeldformaten (inclusief Widevine l1-beveiliging met HDCP 2.3 waardoor de stick geschikt is voor de streamingsdiensten met de hoogste kwaliteit), wat hem geschikt maakt voor een brede waaier aan content, zowel via streamingdiensten als via andere bronnen. Eigenlijk merkten we één echte zwakte op, namelijk het ontbreken van DTS-ondersteuning. Zowel downmixen als passthrough werkt niet. Gelukkig kun je wel via verschillende media-oplossingen DTS downmixen via de interne decoders. Interessant gegeven is overigens dat DTS wel als ondersteund wordt aangegeven in het menu. Maar bij het afspelen van DTS-audio blijft het stil wanneer we de stick direct in een versterker prikken. Jammer dus, wanneer je wat content hebt met DTS-audio. Ben je iemand die alleen gebruik maakt van de streamingdiensten, dan ga je het waarschijnlijk niet missen. De hoeveelheid aangeboden content met DTS is immers zeer beperkt. Heb je films of series die van optische media omgezet zijn, kun je wel degelijk tegen deze beperking oplopen en moet je dus genoegen nemen met een ander geluidsformaat.
.
Connectiviteit
Mocht je alsnog geen zin hebben in het gebruik van de afstandsbediening en de bestaande afstandsbediening willen gebruiken, of juist wel alleen de Quantis-afstandsbediening willen gebruiken, dan is dat geen probleem; er is ondersteuning voor ARC en CEC. Dus mits je apparatuur dit ook ondersteunt kan je gewoon je televisie in- en uitschakelen en bedienen met welke afstandsbediening je wil.
De QE600 ondersteunt wifi via de 2,4 GHz en 5GHz-band. Het afspelen van zwaarder materiaal is altijd een uitdaging over wifi, dus is dat je gebruiksdoel, dan moet je je netwerk gewoon voor elkaar hebben.
Op onze testlocatie hebben we op een afstand van 10 meter van onze router (hemelsbreed) ongeveer 380 Mbps down en 40 Mbps up als we de transfersnelheid benchmarken. Dat is genoeg voor op 4K te streamen via je streamingservice. We hebben dit getest via Amazon Prime en YouTube, wat prima werkte. Verder hebben we een wat zwaarder videobestand met een bitrate van 40,2 Mbps afgespeeld via Kodi om het bereik te pushen. Dit werkte prima. Na een beetje skippen door de tijdlijn merkten we wat schokken, maar na een paar seconden loopt de video gewoon prima.
We hebben ook wat games gestreamd via Moonlight. Dit werkte zo goed als dat we het op de best presterende opties gezien hebben. We speelden Star Wars: Outlaws, F1 2024 en GRID Legends wat feitelijk compromisloze ervaringen waren. Een game als Streets of Rage 4 vergt dat echt op de paar miliseconde geluid, beeld en input klopt, en daarvoor is Moonlight gewoon niet geschikt. Een probleem van de software, niet van de hardware. We blijven het verder opmerken; naast het gebrek aan native kwaliteitsgames voor Google/AndroidTV had ook de inclusie van een native versie van Chrome veel gedaan voor gaming op dit platform, o.a. zodat je bijvoorbeeld Amazon Luna (wat zelfs op crappy tablets heel goed werkt) had kunnen draaien. Helaas is dit functionaliteit waar Google niet in geïnteresseerd lijkt te zijn.
Via USB
In de handleiding van de QE600 wordt rond de USB-poort enkel gesproken over de oplaadfunctie. Toch blijkt na wat tests de stick gewoon de volledige ondersteuning van de poort te bieden die we bij veel Androidapparaten zien. We zien via een aangesloten USB-hub de aangesloten bijvoorbeeld externe opslag, invoerapparatuur en zelfs de ethernetpoort van de hub wordt ondersteund. Mocht je wifi-netwerk niet afdoende zijn, zijn er dus oplossingen. Opvallend genoeg is de down-snelheid minder dan via wifi, echter met het oog op alle invloeden waar een wifi-connectie aan onderhevig is tijdens een stream, is een verbinding via ethernet alsnog de betere optie.
Conclusie
De Quantis QE600 Google TV Stick is een uitstekende keuze voor mensen die hun televisie willen upgraden in termen van smartTV-functionaliteit. De stick biedt een vloeiende interface-ervaring en met Google TV heb je het breedste scala aan smarttv-apps tot je beschikking plus overige functionaliteit als Chromecast. Bovendien is de stick makkelijk weg te werken door het beperkte formaat en heb je met het interne opslaggeheugen van 32 GB genoeg ruimte voor al je diensten. Een extra voordeel is dat mogelijkheid beschikbaar is de stick uit te breiden via een hub om zo extra opslag aan te sluiten, invoerapparatuur of een ethernetaansluiting te gebruiken.
De afstandsbediening ligt prima in de hand, de knoppen geven een goede feedback en aangezien er een numeriek veld aanwezig is, is dit een ideale oplossing voor IPTV-diensten. Mocht je de afstandsbediening van je televisie willen blijven gebruiken, dan is dat in combinatie met de QE600 ook mogelijk.
Het gebrek aan DTS-ondersteuning vinden we jammer. Al zullen mensen die alleen streamingsdiensten gebruiken hier geen beperking in zullen merken, hadden we toch ons archief aan omgezette films met die indeling willen afspelen.