Het is slechts drie jaar geleden dat de iPad de computerwereld veranderde. Notebooks braken niet door dankzij de opmars van tablets. In-Car entertainment werd de iPad op schoot op de achterbank. Niet heel veilig en ook niet prettig om urenlang voor films een iPad (of tablet) vast te moeten houden. Snel kwamen er iPad auto bevestigingssystemen. Bijvoorbeeld het RingO systeem van Vogel’s. Er is helaas ook heel wat lelijk en rommelig bevestiging materiaal op de markt gekomen. Een uitzondering is het systeem van inCarBite. Het systeem is niet het goedkoopste op de markt. Is het de aanschaf waard?
Er zijn inmiddels diverse systemen op de markt om een iPad of tablet in de auto te bevestigen om de reizigers op de achterbank(en) film en speel plezier te bieden tijdens lange autoritten. Het meest eenvoudigst zijn de systemen met (klitte)band bevestiging aan de hoofdsteun. Deze systemen gaan bij een noodstop of ongeluk gegarandeerd op reis in de auto. Het concept is onvoldoende veilig. Een praktijk nadeel is dat vaak de hellingshoek bij een dergelijke bevestiging niet in te stellen is. Het gevolg is kinderen die voorover zitten om het beeld goed te kunnen zien. Lekker achterover leunen is dan niet mogelijk. Andere bevestiging systemen maken de iPad via een adapter vast aan de pootjes van de hoofdsteun. Sommige auto’s (zoals bijna alle Volvo’s) hebben geen pootjes, maar bij de meeste auto’s werkt dit prima. Het hart van de tablet/iPad komt dan tussen de bovenkant van de rugleuning en de onderkant van het hoofdkussen. De iPad zit dan lager en maakt instellen van de hellingshoek een noodzaak. Ook een kleine passagier wil immers relaxed kijken. Een laatste categorie zijn armen die iPads tussen de twee voorstoelen bevestigen. Bij een aanrijding absoluut een onveilige situatie.
inCarBite maakt een systeem met een houder voor de tablet. In Nederland is het merk vertegenwoordigd door inCarBiteBenelux.nl. Voor de iPads zijn er specifieke houders. Voor overige tablets heeft inCarBite inmiddels ook een universele houder. De houder gaat erg strak om de iPad heen. Het aanbrengen van de houder gaat echter zeer soepel. Je schuift de connector van de houder een beetje naar buiten waardoor ruimte in de houder ontstaat. Vervolgens schuift de iPad in de houder en druk je de connector op zijn plaats. Hierdoor zit de iPad/tablet muurvast. De pasvorm is zo exact dat volledig scherm afdekkende schermfolies er afgedrukt zullen worden. In de houder maakt de connector daadwerkelijk verbinding met de iPad. Nu is de USB aansluiting in de houder te gebruiken voor laden. In de rug van de houder zit een uitklapbare steun die in de adapter gaat die aan de hoofdsteun wordt bevestigd. Deze adapter is met twee schroefknoppen zonder gereedschap muurvast te bevestigen. Zelfs voor de voor andere merken zo lastige Volvo’s met geïntegreerde hoofdsteun, heeft inCarBite een oplossing. Overigens is de afwerking en vormgeving van deze universele adapter zo fraai, dat ze niet opvallen in een auto als een los element. De uitklapbare steun uit de houder schuift met een vergrendeling in de adapter. Het schanier mechanisme van de steun is nu ook het mechanisme waar de hellingshoek mee in te stellen is. Omdat de uitklapbare steun onder aan de houder scharniert, zit de iPad/Tablet voor het hoofdkussen en niet lager zoals bij veel andere systemen. Met de ingebouwde variabele hellingshoek is deze plaatsing werkelijk voorbeeldig. Geen ander systeem werkt zo vlekkeloos om een perfecte kijkhoek in te stellen en deze ook gedurende de hele reis zo te houden. Een verkeersdrempel of hobbelige weg zal daar geen verandering in brengen.
TIP: Een iPad of andere tablet hebben vaak onvoldoende opslag ruimte voor veel films. Bovendien is het onhandig om telkens diverse content op diverse iPads synchroon te houden. Draadloze harde schijven met een eigen wifi netwerk bieden hier een uitkomst voor. Bijvoorbeeld het Seagate systeem Wireless Plus. Zet al je films op deze schijf en leg deze in de auto met het wifi systeem aan. Tot drie tablets en smartphones kunnen dan onafhankelijk van elkaar films kijken.
De bevestiging van inCarBite is onbetwist de meest universele en tegelijkertijd beste op de markt. De houder heeft een micro USB aansluiting voor laden tijdens de reis. Voor iPad/tablet plezier in de auto is inCarBite de benchmark voor andere merken. De houder is echter ook buiten de auto erg nuttig. Dankzij de ingebouwde uitklapbare steun is de iPad/tablet in tekstverwerker stand of filmstand op tafel te zetten. De rubberen coating zorgt ook dat de iPad/tablet lekker in de hand ligt. De houders voegen wel wat formaat en gewicht toe, wat niet altijd gewenst is. Echter op reis laat je zeker de houder om de iPad/tablet. Via de houder is immers niet alleen in de auto met de 12volt lader op te laden, maar ook met een normale micro USB kabel is de iPad/tablet in de houder thuis en op vakantie adres op te laden. Geen gedoe met oude of nieuwe Apple of Samsung kabels, maar gewoon 1 micro USB kabel meenemen. Heerlijk wanneer je reist. Overigens is het laden in de auto niet snel nodig. De meeste iPads/tablets spelen uren zonder opladen. Maar wanneer je ongepland snel weg wilt en dus geen volgeladen tablets hebt, is die oplaadmogelijk wel een uitkomst. Op veelzijdigheid in gebruik verdient het inCarBite syteem dus ook veel bonus punten.
Wanneer de passagiers van een film genieten of er meer films tegelijkertijd worden bekeken op meer iPads/tablets, is het prettig niet al dat lawaai te horen. Een hoofdtelefoon is zo aangesloten. In de “pas-precies” iPad houders van inCarBite zit voor de hoofdtelefoon ingang een rond gat. Dat kan bij enkele pluggen een probleem zijn. Even checken voor aanschaf dus. InCarBite heeft enkele houders uitgerust met een infrarood systeem om met een eigen draadloze hoofdtelefoon hiervan te genieten. Helaas heb je dan te maken met een hoofdtelefoon die niet echt lekker zit en met losse batterijen. Dan maakt de hoofdtelefoon wat zwaar voor kinderen plus heb je het risico dat de batterijen leeg zijn. Gewoon een bedrade hoofdtelefoon gebruiken is vaak een betere oplossing. Je wilt immers niet tijdens de rit klachten van de achterbank krijgen als ‘hij doet het niet’ en je moet stoppen om er achter te komen dat de batterijen van de hoofdtelefoon op zijn.
InCarBite is niet een 1dagsvlieg. Al sinds de eerste iPad is het bedrijf aan dit systeem aan het bouwen en uitbreiden. De houder kan bijvoorbeeld ook zo in een speaker schuiven voor op kantoor of in de keuken. De Speaker kan op tafel staan, maar ook onder een kastje gemonteerd worden. Weer een extra reden om de inCarBite houder altijd om de iPad/tablet te houden. Op de Hong Kong Electronica beurs toonde het bedrijf de laatste ontwikkeling; een fraaie mini soundbar die heel slim aan het hoofdsteun systeem te bevestigen is. De mini soundbar is echter ook een losse steun voor een iPad/tablet wanneer die niet in de inCarBite houder zit. Slimme jongens die ontwerpers van inCarBite.
Conclusie: Er zijn diverse hoofdsteun bevestigingssystemen voor iPads en tablets op de markt. inCarBite is zonder twijfel het beste op de markt. Fraaie afwerking, makkelijk te bevestigen en verrassend functioneel in gebruik. Het prijskaartje is er wel naar, maar de hardware is beter beschermd en geeft zo nog meer plezier. Een absolute aanrader. Sparen voor december dus of Sint eens heel lief aankijken. Voor 135 Euro heb je een compleet iPad 2/3 systeem op incarbitestore.nl