Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Philips Viva Collection Soepmaker

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te bedienen
  • Vrij makkelijk schoon te houden
  • De recepten zijn goed en laten ruimte voor eigen inbreng
  • Mooie soepen en compotes als resultaat

THE BAD

  • Verkeerd symboolgebruik maakt de bediening minder intuïtief

Er zijn van die producten die op het eerste gezicht geen ‘oplossing’ lijken, maar pure luxe. Een simpel tomatensoepje maken kon ik immers al en een smoothie was ook nooit een uitdaging. Toch weet de Viva Collection  Soepmaker of Soupmaker van Philips na drie weken een glimlach op mijn gezicht te toveren.

Unboxing

In de verpakking van de Soupmaker zit een kookboek, de nodige documentatie en een netstroom stekker. Meer heb je niet nodig.

Werking

Net stroomsnoer niet meegerekend, bestaat de Soupmaker uit twee delen. Het onderste deel is de pan met het verwarmingselement. Hier zitten een paar geulen in die je aan de buitenkant al goed ziet zitten. Deze zijn niet ‘voor de mooi’. Ze zorgen ervoor dat de inhoud goed met de blender in aanraking kan komen. Belangrijk, want zelfs ongepelde tomaten worden zo goed genoeg gesneden voor een gladde soep. Daar zou ik normaal een zeef voor nodig hebben.

Philips Viva Collection Soepmaker Wortelsoep

De bovenkant van de Soupmaker is waar al het denkwerk gebeurd. Hij bevat vijf programmafuncties. De gladde soep, de boeren soep, compote, smoothies en de handmatige pureerfunctie. Allen hebben een eigen LED om aan te geven welk programma je kiest. De bediening gebeurd via twee knoppen.

Wanneer je hem aan zet start een soort van lichtshow van de LED’s. Leuk voor in de winkel, maar voor een nieuwe gebruiker wat onduidelijk. Via de knop met een magnetron-symbool erop neem je de bediening over. Je kiest daarmee wel programma je gaat gebruiken.

Wanneer je het programma hebt gekozen, moet je de knop met het power symbool gebruiken om het programma te starten. De power knop is dus meer een soort van play knop.

Philips Viva Collection Soepmaker Bediening

In dit soort situaties vraag ik ook mensen om me heen om de bediening te beoordelen. Hieruit werd bevestigd dat iedereen de bediening wel snapt na uitleg, maar dat de symboolkeuze op de knoppen wat ongelukkig is voor iedereen die een intuïtieve ervaring verwacht. Iets dat ik van Philips niet gewend ben.

Het laatste onderdeel van de Soupmaker zit onderaan de deksel. Dit is de blender. Hier valt verder weinig over te vertellen.

Het kookboek

Een nieuw type product voor in de keuken moet je wel met een goed kookboek verpakken. Anders snappen we het natuurlijk niet. Philips pakt dit handig aan en vergezelt de Soupmaker van een prachtig kookboekje.

Het kookboekje geeft een hele korte uitleg over de werking van de Soupmaker. Het zijn maat twee knoppen, dus dat is prima. Verder bestaat het boekje uit veel basisrecepten in de vorm van gladde soepen, boeren soepen, smoothies, compotes en natuurlijk koude soepen.

De recepten zijn niet bijzonder uitgebreid en moeten dan ook vooral de eigen creativiteit stimuleren. Zo is de basis tomatensoep met het grootste gemak uit te bereiden. Vervang een tomaat voor een wortel om hem steviger te maken, varieer met de bouillon, gooi er wat takjes basilicum in en ga zo maar door. Hetzelfde gaat op voor de compotes. Waarom alleen appel? Pak ook eens een peer erbij. Gebruik in plaats van appelsap eens sinaasappelsap. Wees creatief en durf te experimenteren. Het kost je nu nauwelijks tijd. Heerlijk!

De ervaring

De bediening was dus even wennen, maar ik raak al snel gehecht aan de Soupmaker. Met een inhoud van 1,2 liter zet je genoeg voor 4 personen. Als je flinke porties wilt tenminste. Als voorgerecht serveer ik hier zonder problemen voor 8 personen mee.

Wanneer de Soupmaker jouw soepje maakt, is deze ook goed heet. Zelfs na drie kwartier is de soep nog warm genoeg om gegeten te worden. Dat zegt ook wat over de isolerende kwaliteit van de pan. Voor de gemiddelde keuken is die echt wel prima.

Iets anders dat ik enorm ben gaan waarderen is de vorm van de pan. Veel keukengadgets nemen echt enorm veel horizontale ruimte in. Horizontale ruimte is voor de gemiddelde Nederlandse keuken een kostbaar goed. Ik merk dat het verticale design goed op te bergen is.

Ook handig is de netstroom stekker. Dit is dezelfde als aan de gemiddelde PC zit. Ik hoop dat Philips dit op meer producten gaat toepassen. Dan kom ik met één a twee snoeren weg in de keuken en dat scheelt ook weer.

Schoonmaken

Geen enkel onderdeel van de Soupmaker mag in de vaatwasser of zelfs worden ondergedompeld in een soepje. Wanneer je de gerechten meteen uitschenkt, is schoonmaken niet heel veel meer werk dan simpelweg afspoelen.

Philips Viva Collection Soepmaker Afspoelen

Ruimte voor verbetering

Hoewel andere merken ook al wat ervaring hebben opgedaan met dit soort producten, is de Soupmaker voor Philips een primeur. Ik denk dat als je deze review leest, je ziet dat dit een prima start is, maar dat Philips op de details echt wel kan verbeteren.

Het belangrijkste voor mij zou een losse pan zijn zodat deze gewoon de vaatwasser in kan. Dat zou me nog meer stimuleren om de boel eens goed vies te maken. Ook een schenktuitje zou een hoop comfort toevoegen. Tenslotte zou de bediening iets logischer mogen. Nogmaals, dit zijn allemaal details die de Soupmaker nog net iets beter zouden maken, maar in de basis blijft het een prima product.

Conclusie

Ik had verwacht dat ik de Soupmaker uit zou pakken en na een paar recepten snel weer in de doos zou stoppen om terug te sturen. In de praktijk merk ik dat ik steeds zoekende ben naar nieuwe recepten om uit te proberen waardoor we hier veel vaker dan voorheen aan de soep zitten. Het hele proces is zelfs zo simpel, dat de blikken en zakken soep uit de winkel dicht blijven. Raadt eens wie het voorgerecht maakt tijdens de kerst..?

3 reacties

  1. Ook ik gebruik hem verrassend vaak en ben het met de verbeterpunten eens. Wat ook een aanrader zou zijn is een mogelijkheid om – zonder het hele programma opnieuw te moeten starten – een tuutje of opening te maken om wat vergeten ingrediënten toe te voegen!

  2. Prima soep,gebruikte hem vaak,eerst recepten uit het boekje,daarna fantasie,wel dezelfde hoeveelheden.Maar na een paar keer stopte hij opeens midden in het proces,opnieuw opgestart,weer spontaan gestopt.Soep eruit,bleef een hardnekkig aangekoekte laag aan de bodem over.Schoongemaakt,opnieuw geprobeerd,weer hetzelfde resultaat.Hetzelfde apparaat van vriendin geprobeerd,aanvankelijk prima,daarna gestopt tijdens proces en een flink aangekoekte bodem.Wat doe ik fout? Ik houd me aan de gebruiksaanwijzing en de hoeveelheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.