Uit België komt de nieuwe Stereoboomm 700. De derde generatie compacte bluetooth speakers van dit jonge merk. Net als de Stereoboomm 500 gaat het om een speaker met een eigen stroomvoorziening en speakerphone functie, maar qua geluidsproductie is het allemaal net even wat beter.
Unboxing
De Stereoboomm 700 wordt verpakt met mooie USB- en audiokabels. Daarnaast zit er nog een bijna overbodige handleiding bij.
Installatie
Eenmaal geladen is de Stereoboomm 700 klaar voor gebruik. Wanneer je de speaker aanzet, gaat voor een blauwe LED knipperen om aan te geven dat de speaker graag gekoppeld zou willen worden aan een leuke smartphone of tablet. Dit kan ouderwets door hem op te zoeken in de lijst beschikbare bluetooth apparaten, maar ook door gebruik te maken van NFC. Mits je geen iPhone hebt natuurlijk. De achterkant van de Stereoboomm 700 bevat een NFC gebied. Helaas is dit net op de speaker aangegeven, dus de eerste keer is het even zoeken. Zoiets verwacht je bovenop. Eenmaal gekoppeld krijgt jouw smartphone of tablet de volledige controle over de speaker.
Vormgeving
De Stereoboomm 700 is een stereo speaker op basis van een aluminium frame. Dit frame loopt naadloos rond de speaker en is mooi afgewerkt. Ook de speakergil loopt hier mooi in weg. De sleuf die je ziet verbergt de passieve bass radiator. Hierdoor zal het geluid niet gehinderd worden door een grill, maar zal deze toch niet snel kunnen beschadigen.
Aan de achterkant zitten de power knop en belangrijkste aansluitingen. Opvallend is dat de line-out aansluiting is afgedopt. Deze dop steekt iets uit waardoor je bij gebruik op de tast, deze gemakkelijk door elkaar haalt met de power schuif. Wat er niet is, hoeven we niet te zien.
Aan de onderkant zit een voet van een soort siliconen. Deze moet voorkomen dat resonantie overslaat en voor vervorming zorgt door meetrillende meubels. Gelijktijdig moet het voorkomen dat de speaker van tafel trilt. Deze voet is wel heel gevoelig voor stof waardoor deze grip verliest. Met een vochtige doek is hij redelijk goed schoon te maken.
Specs
Het stereo geluid komt van twee full-range 5 Watt 1,7 inch drivers. Deze drijven ook de passieve radiator aan waardoor het geluid standaard wat meer bass bevat dan speakers zonder passieve radiator. Daar staat tegenover dat het hoog/laag balans minder goed instelbaar is. Iets waar lang niet iedereen behoefte aan heeft.
Het voordeel van de opbouw van de speaker is wel dat het geluid vanaf de start vooral heel warm is. Stereoboomm spreekt over een dynamisch bereik van 140Hz tot 20KHz. We beschikken niet over de apparatuur om dit te testen, maar het geluid is helder waardoor de Stereoboomm 700 ook prima bruikbaar is om naar spraak te luisteren.
De Stereoboomm 700 maakt gebruik van bluetooth 4.0 in combinatie met NFC. Voor de muziekstreams maakt de Stereoboomm 700 gebruik van het A2DP protocol zoals we in het gros van de draadloze speakers zien zitten. Ondersteuning voor aptX had wellicht net dat beetje extra detail gegeven dat deze prachtige speaker waard is. Beschikt jouw audiobron niet over bluetooth, kun je gebruik maken van een 3,5mm audiosnoer. Hierbij heb je ook geen last meer van eventuele compressie op de bluetooth audio stream en hoor je veel meer detail in het geluid.
De accu heeft een capaciteit van 4.000mAh. Dit is als we Stereoboom mogen geloven genoeg om zo’n 8 uur muziek op te luisteren. Bij mijn luistersessies kwam ik rond de tien uur, maar het is allemaal erg afhankelijk van het volume en hoe hard de bluetooth verbinding moet werken.
Bediening
Hoewel je de speaker prima via de tablet of smartphone kunt bedienen, heeft Stereoboomm er toch een serie knoppen opgezet. Knoppen om het spelen te starten danwel te pauzeren, om het volume aan te passen en gesprekken op te nemen.
Deze knoppen van een rubber-achtig materiaal zijn keurig gelijk gelegd met het aluminium exterieur. Toch mag je ze lekker diep indrukken wat het gevoel geeft dat hier echt zorg en aandacht aan is besteedt.
Conclusie
Met deze tweede speaker zet Stereoboomm zich wat mij betreft echt op de kaart. De high-end afwerking van de speaker maakt het een prachtige gadget om te zien. Het geluid is prima al was aptX ondersteuning de kers op de taart geweest (mits jouw smartphone of tablet daar ook mee overweg kan natuurlijk). Gedurende de testperiode hebben we genoten van een mooi, warm geluid. Niets te klagen.
3 reacties
Die 8 uur schijnt een foutje te zijn, dat ging op voor het testmodel. Tegenwoordig word er 15 uur geclaimd.
Ongelooflijk wat een accuduur. Geniet alle dagen van klassieke piano op de achtergrond tijdens mijn werk. Geweldig geluid.
aptX is een proprietary product, dat betekent dus dat ervoor betaald moet worden. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van draadloze communicatie is het maar de vraag of dat zich terugverdiend.
Er is tegenwoordig ook keuze genoeg op het gebied van compressie:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_codecs