Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Nederlandse TV streamen vanuit het buitenland

Als Nederlandse belastingbetaler zou je denken dat je recht hebt om in het buitenland naar de Nederlandse televisie streams te kijken. De kanalen van de NPO zijn immers live via de satelliet te zien evenals die van de publieke omroepen. Toch kan het niet. Nouja… wij kijken even kort naar een omweg.

Hoe beveiligen de TV zenders hun content?

Wanneer jij de streams van de NPO, RTL of SBS benadert, kunnen de zenders nakijken of jouw IP adres uit Nederland afkomstig is. Wanneer dit niet zo is, kunnen ze besluiten om de toegang te blokkeren.

Voor alle zenders is de achterliggende reden in veel gevallen dat de rechten om programma’s in het buitenland te kijken niet aangekocht zijn. Het is simpelweg niet toegestaan dat jij de programma’s in het buitenland kijkt.

Voor de NPO komt daar bovenop dat de eigen programma’s met publieke gelden zijn gemaakt en daarmee enkel voor de Nederlandse belastingbetaler zijn. Gelukkig is er een manier om toch gewoon te kunnen streamen.

VPN

En die omweg verloopt via een VPN verbinding. Deze opent via internet een dataverbinding naar een server in het land waar je de streams gaat kijken waarna die server de verbinding met de stream maakt. Hierdoor lijkt het voor de omroepen alsof je gewoon in het land zelf aanwezig bent. Inderdaad, je kunt dit ook vanuit Nederland doen om streams uit andere landen te bekijken.

Hola

Één van de meest bekende diensten die dit mogelijk maakt is Hola. Deze jongens hebben zelfs een handige plugin voor Google Chrome ontwikkeld zodat het gemakkelijk is om tussen landen te schakelen.

Om de kosten laag te houden delen de Hola gebruikers hun IP adressen met elkaar. Jij als Piet uit Utrecht wordt dan vanuit jouw vakantiestekje in Luxemburg gekoppeld aan het IP adres van Jan uit Amsterdam. Zo denkt de omroep dat je gewoon thuis bent.

Toch kleeft hier ook een groot nadeel aan vast. Anderen maken ook gebruik van jouw IP adres en misschien doen ze dingen die helemaal niet mogen. Denk aan het bezoeken van kinderporno of het hacken van grote bedrijven en overheden. Alle vingers wijzen dan jouw kant op.

Kun je niet gewoon vertrouwen dat anderen net zo netjes met jouw verbinding overweg gaan als andersom? Misschien. Maar Hola is ook eigenaar van Luminati en dat is een netwerk dat dataverkeer via jouw IP adres verkoopt. Zo zie je dat als je dingen gratis wilt, jij het product bent en daar kun je achteraf nog een flinke rekening voor krijgen.

UnoTelly

Een alternatief is om een betaalde dienst te nemen die enkel geld als tegenprestatie verwacht. Het nadeel is dat het geld kost, maar je weet wel waar je aan toe bent. UnoTelly is een grote speler op dit gebied, maar er zijn er nog veel meer. Dat UnoTelly niet perfect is lees je gewoon in onze review.

Daarnaast loop je met deze diensten nog een paar gevaren. Zo gebruiken ze maar een heel beperkt aantal IP adressen. Wanneer de omroepen door hebben welke IP adressen de servers benaderen, is de kans groot dat ze deze zullen blokkeren.

Via de NAS

Laat je thuis een draaiende NAS achter, dan kun je de touwtjes in eigen hand nemen en jouw NAS als VPN server instellen. Iedere NAS fabrikant heeft hier een app voor en als je een UPnP router hebt is het allemaal zo ingesteld. Heb je geen UPnP router, dan moet je zelf op de router de port forwarding instellen en dat kan wat ingewikkeld zijn.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.