Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Alles dat jij moet weten over de nieuwe e-SIM standaard

Op het moment dat het GSM (Global System for Mobiles) netwerk populair werd in Europa, gebruikte een deel van de grote netwerken in de VS een CDMA (Code Division Multiple Access) netwerk. De twee systemen hebben nooit samengewerkt, maar met de e-SIM komen de ideeën achter het minder populaire CDMA de komende tijd toch onze kant op.

Al jaren strijden partijen om een kleinere SIM kaart. Moest in de jaren 90 het hele ding op het formaat van een creditcard nog in een smartphone worden geschoven, zijn we nu (mede dankzij Apple) over op de nano-SIM.

Bij CDMA netwerken was nooit echt spraken van een dergelijke strijd. Waar een telco op het GSM netwerk simpelweg iedere smartphone met zijn of haar SIM erin moest accepteren, werd de identificatie van smartphones op het SDMA netwerk er eigenlijk hard in gezet. Hierdoor moest je toestemming van de telco hebben om van smartphone te kunnen wisselen en werd beperkt welke smartphones toegang kregen tot het netwerk.

Met de komst van LTE in de VS hebben de CDMA netwerken tegenwoordig ook een SIM nodig. Het gebruik van een SIM is onderdeel van de LTE standaard. Daardoor zijn die telefoons ook hier in Europa te gebruiken en andersom.

Maar nu terug naar vandaag. Momenteel is er namelijk een strijd gaande om de e-SIM. Een strijd waarbij Apple en Samsung voor de verandering eens aan dezelfde kant staan. Zij zijn met de GSMA (de club achter de standaard) in overleg om de ouderwetse SIM te schrappen. Dit heeft een aantal grote voordelen.

Het belangrijkste voordeel voor de twee fabrikanten is dat ze kunnen stoppen met het integreren van een SIM slot in hun smartphones. Die kunnen hierdoor wederom dunner worden en hebben minder openingen nodig.

Ook voor jou als gebruikers heeft dit een groot voordeel. Bij het wisselen van abonnement hoef je niet langer op een nieuwe SIM te wachten. Je geeft gewoon het IMEI adres (of een ander uniek nummer van het toestel) door aan jouw telco en deze zal het abonnement op het toestel per direct omzetten.

Hoewel de discussies nu gaan, zal het nog even duren voor we de eerste e-SIM smartphones en tablets in het wild gaan zien. Naar verwachting is dit niet voor de tweede helft van volgend jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.