We hebben de vroege versie al eens vast mogen houden, maar nu lijkt hij toch echt te komen. Het grote hardwarenieuws van Google I/O was dat de Project Ara smartphone vanaf de herfst te koop zal zijn. Dat wil zeggen, voor ontwikkelaars. De consument moet wachten tot 2017.
Hoewel LG met de G5 al een modulaire smartphone in de markt heeft gezet, is die nog verre van echt modulair. De visie van Google gaat namelijk veel verder. Van Google mag je best het frame van een merk als Yezz Telecom kopen terwijl je de camera van Sony koopt en de speakers van JBL.
Het idee van Project Ara borduurt voort op het Nederlandse Phonebloks van Dave Hakkens. Het werd door Google’s Motorola Mobility tak ontwikkeld. Toen Google de Motorola tak aan Lenovo verkocht, bleef dit onderdeel achter bij Google.
Met de eerste versies van de Ara, die we zelf ook even hebben vastgehouden, was het nog de bedoeling dat je de chipset kon aanpassen. Wil je dikke games draaien, schuif je een dikkere GPU in jouw Ara smartphone. Deze nieuwe versie van Ara kan dit niet. De chipset is onderdeel geworden van het frame. Oké, als je het frame vervangt en jouw bestaande blokjes in het nieuwe frame schuift, ben je natuurlijk ook nog enigszins modulair bezig ;-).
Naast de chips, bevat het frame ook alle antennetechniek. Ook dat is dus niet zomaar uitwisselbaar en dat is alles behalve vreemd. Een goede antenne ontwikkelen is iets waar veel fabrikanten miljoenen in steken. Opvallend is wel dat ook het scherm en de accu vast onderdeel gaan uitmaken van het frame. Hierdoor lijkt er erop dat alleen de achterkant verwisseld kan worden. Opschalen van Full HD naar 4K zit er dus niet in. Ook hier is het weer niet geheel onlogisch. Wil je 4K content gebruiken, moet jouw chipset dit wel aankunnen. Anders heb je er niet zo veel aan.