Vroeger dan verwacht kwam Honor (onderdeel van Huawei) met een nieuwe smartphone in de 5 serie. Na de succesvolle Honor 5x is er ineens de Honor 5c. Geen opvolger in technologische zin, maar vooral een net iets goedkopere ervaring waardoor een klein aantal features overboord is gezet.
Unboxing
De unboxing van de Honor 5c levert een zeer compleet plaatje op. We vinden een simtool, maar ook micro-USB kabel met netstroomlader, een handleiding en een stereo headset. Met name dat laatste ontbreekt nogal eens bij budget smartphones. Daar staat tegenover dat de headset niet echt indrukwekkend is. Het werkt en daar is ook alles mee gezegd.
Design
Qua design had de Honor 5X echt een wouw-factor te pakken. Honor liet zien dat het zich had gespecialiseerd in metaalbewerking. Bij de 5c zien we wel een op metaal lijkende rand, maar dat is gewoon plastic. De achterkant is wel weer van geborsteld aluminium. Is het een probleem? Nee, zeker niet. Dit is één van die punten van besparing en een punt waar ik me geen zorgen over zou maken.
Specs
Bij de specs komen we de eerste echte besparing tegen. Voor de 5X werd nog de Qualcomm Snapdragon 616 chipset gekozen. Een krachtige CPU en GPU combinatie leverde fantastische prestaties voor het prijssegment op.
De Honor 5c is voorzien van een eigen HiSilicon Kirin 650 chipset voorzien. Deze beschikt over een octa-core processor bestaande uit vier 2.0GHz kernen en vier 1.7GHz kernen. Bij algemene taken is deze sneller, maar de Mali-T830MP2 GPU weet niet beter te presteren dan de Adreno 405 van de 5X. Ach, de 5X blijft ook nog steeds een duurder toestel dan deze 5C, dus dat mag ook wel.
Kijken we naar de prestaties, dan zien we in de benchmarks dat de chipset inderdaad net even wat goedkoper is. Voor gamers is het nog prima spelen, maar adviseer ik toch een paar tientjes bij te leggen voor de Honor 5X. Speel je geen games, heb je gewoon een prima, vlot toestel.
Verder krijg je met deze chipset 2GB aan werkgeheugen en nog eens 16GB aan interne opslagruimte. Er is de mogelijkheid een microSD kaart te plaatsen.
Draadloos
Wat heel netjes is aan de chipset van HiSilicon is dat deze ondersteuning biedt voor 802.11ac WiFi. Super snel op jouw eigen WiFi en voordeel behalen aan beamforming technologie. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 4.1 en zit er een FM ontvanger in.
Display
Huawei heeft de Honor voorzien van een 5,2 inch display. Deze heeft een Full HD 1080p resolutie. Prima dus voor het kijken van films en series. Kijken we naar de prijs van het toestel, valt op dat de schermkwaliteit eigenlijk dik in orde is. Qua kleurdiepte zou het nog wel beter kunnen, maar de kijkhoek is echt ver boven verwachting.
Android
De Honor 5c draait keurig op Android 6.0. Daar heeft Honor EMUI 4.1 overheen gelegd. EMUI staat voor Emotion UI, de grafische interface die Huawei al jaren ontwikkeld. Het aardige van deze interface is dat Huawei hiermee een beetje de iOS ervaring probeert na te bootsen. Voor iedereen die van iOS overstapt naar Android is dat ideaal. Voor iedereen die liever de gewone Android ervaring heeft, kun je natuurlijk de Google Now launcher instellen.
Naast de grafische interface zet Honor ook de nodige bloatware apps op het toestel. Van een serie Gameloft games tot de Opera browser. Allemaal redelijk gemakkelijk te verwijderen. Honor plaatst ook een eigen suite met nuttige en/of grappige apps op het toestel. Denk daarbij aan het tracken van jouw sportieve prestaties tot een spiegel app en een hele berg aan thema’s om uit te kiezen.
Screenshots maken
Huawei heeft weer een grappige feature aan haar Emotion UI toegevoegd. Als journalist maak je regelmatig screenshots om te laten zien hoe het OS van een smartphone eruit ziet. Huawei leverde al een hele tijd de mogelijkheid deze screenshots snel te bewerken. Iets dat Samsung ook met de eerste Note introduceerde. Nu levert Huawei ook de mogelijkheid om een video te maken. Bijvoorbeeld om uit te leggen hoe je Pikachu vangt in Pokémon Go. Erg leuk en handig.
Camera
Voor krijg je een 5 megapixel selfie camera. Achter krijg je een 13 megapixel camera met dual-tone LED flash. De camera heeft een lichtsterkte van f/2.0 en de beeldprocessor beschikt over HDR ondersteuning.
Wat opvalt is dat de lens op geringe afstand (tot ongeveer 5 meter) perfect scherpe plaatjes oplevert. Bij vergezichten loopt de scherpte iets terug, maar het is de vraag of dit iets is dat je in de praktijk merkt. Qua lichtgevoeligheid zit het verder wel goed. Natuurlijk hebben we weer wat voorbeeldplaatjes voor je.
Conclusie
Honor richt zich doorgaans vooral op het midden van de smartphonemarkt en probeert om de paar tientjes iets te bieden. De Honor 5c is op dit moment het goedkoopste toestel dat Honor verkoopt en levert relatief goede prestaties. Hoewel we voor gamers adviseren om op zijn minst door te sparen voor de Honor 5X, zal de 5c bij regulier gebruik niet tegenvallen.
Beschikbaarheid
De Honor 5c is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.