Mario Party verschijnt opnieuw op de 3DS. Na Mario Party: Island Tour trakteert Nintendo ons nu op Mario Party: Star Rush. Star Rush heeft geen getal in de titel, dus we hebben te doen met een spin-off van de originele serie. Die serie verschijnt namelijk alleen op de grote consoles van Nintendo. Alle handhelds zoals de 3DS krijgen de spin-offs.
Zoals bij alle Mario Party games gaat het erom dat je snel en simpel aan het spelen bent. En het liefst met meerdere spelers tegelijk. Het is mogelijk tot vier spelers met elkaar te verbinden in Mario Party: Island Tour. Je speelt vooral minigames. In die minigames verzamel je munten. Met die munten kun je weer sterren kopen. Het aantal sterren dat je koopt bepaalt weer of je het spel hebt gewonnen.
In tegenstelling tot voorgaande delen is Nintendo gestopt met voertuigen in Mario Party, tot mijn persoonlijke opluchting. Er is nog een belangrijke verandering in Mario Party: Star Rush. Iedereen gooit gelijktijdig de dobbelsteen en doet gelijktijdig haar zetten. Dit geeft het spel veel meer vaart wanneer je enkel tegen computerspelers speelt. Daar staat tegenover dat anticiperen op wat jouw tegenspelers doen wel wat lastiger is. Even snel een ster wegkapen voor een andere tegenspeler is dus lastiger geworden. Elk voordeel heb z’n nadeel, maar persoonlijk ben ik er wel blij mee. Ik speel vaker tegen de computer dan tegen menselijke tegenspelers. Bovendien is het nu toch ook een stukje spannender geworden om Mario Party te spelen.
Mario Party: Star Rush kent 7 speelmodi. Zes daarvan moet je wel echt vrijspelen. Dit doe je door jouw party level in het spel te verhogen. Deze 7 modi laten je Mario Party: Star Rush op een heel andere manier beleven. Standaard begin je in het Toad toernooi.
In deze modus moet je vier karakters uit het mushroom Kingdom verzamelen. Er wordt volop gewisseld met de spelborden die zo nu en dan een stuk groter worden. Hierdoor blijf je gemotiveerd om steeds weer op nieuw te spelen. Ook leuk is dat je met een custom zeshoekige dobbelsteen speelt. Deze is afhankelijk van het karakter dat je kiest om te spelen, anders ingericht. Dat wil zeggen dat het karakter bepaalt waar de kans ligt een bepaald aantal ogen te gooien.
De modus waarin je speelt bepaalt ook sterk hoelang je speelt. Zo is er bijvoorbeeld de ballonnenjacht. Dit is veruit het langste spel om te spelen. In de ballonnen zitten sterren, maar je kunt ze alleen pakken als je op het juiste moment, op de juiste plek staat. En dat is lastig. Daar staat tegenover dat een potje in de muntenjacht modus zo gespeeld is. De muntenjacht is dan ook mijn favoriet in mijn toch wel drukke leven.
Een groot deel van het speelplezier wordt bepaald door de minigames. Ook daarmee zit het wel goed in Mario Party: Star Rush. Nintendo heeft echt een balans gecreëerd tussen korte en langere minigames. Daarbij is de selectie van kortere en langere minigames ook sterk afhankelijk van de spelmodus die je hebt gekozen. Ook het balans tussen minigames die op basis van jouw vaardigheden of puur geluk gespeeld worden is goed. Belangrijk voor wanneer anderen het spel voor het eerst spelen. Die krijgen nu ook duidelijke kansen.
Ook alle eindbazen hebben een eigen minigame. Hierin moet je ze op een, voor hun, unieke wijze verslaan. Je werkt dus echt naar iets toe in Mario Party: Star Rush en dat speelt ook wel lekker. Daarnaast bepaalt het voorspel hoe sterk je met jouw speler/groep het gevecht ingaat.
Conclusie
De laatste Mario Party games waren leuk, maar er zat een beetje een sleur in. De rek was niet zozeer uit de creativiteit, maar vooral de spelsnelheid. En dit merk ik pas nu ik Mario Party: Star Rush heb gespeeld. Nintendo heeft de snelheid weer terug in het spel weten te brengen waardoor het spel echt heerlijk speelt. Bovendien blijft het heerlijk om Mario Party met vrienden te spelen.
Beschikbaarheid
Mario Party: Star Rush is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.