Voor veel PS4 gamers is het een vraag die maar blijft knagen: moet ik overstappen naar de PS4 Pro? Vooral nu Microsoft komt met de Xbox One X gaat het jeuken bij de Sony fans, want wie wil er niet een beter console met next gen graphics?!
In deze review nemen we de PS4 Pro onder de loep. Is het een upgrade die waardig is, of kan je net zo goed blijven bij je oude Fat of Slim PS4?
Unboxing
Voordat ik rush naar de specs van de pro, unboxen we deze doos eens. Een grote doos, met levendige plaatjes van een nieuwe console en de nieuwste games die we moeten proberen in Pro style. Naast de console zelf bevat het pakket ook een mono-headset, een HDMI-kabel, de nieuwe V2 DualShock 4-controller die hetzelfde lijkt, maar dan een tintje lichter. Een USB-laadkabel en een netsnoer. De PS4 Pro gebruikt deze keer een wat dikker, tweekabelige stroomkabel van 60 centimeter. Gek genoeg is dit 20 centimeter korter dan Slim.
Design
Een van de eerste dingen die je opvallen is dat de gleuven (hoe zeg je dat netjes) in de PS4 verdubbelt zijn. Het is alsof de Pro een taart is in drie lagen. Daarnaast is de Pro 20% groter dan de Fat en 78% groter dan de Slim! Mijn eerste reactie was dan ook: WTF! Je zou toch bedenken dat een upgrade kleiner zou zijn, niet?! Wellicht dat resultaten grootsrere onderdelen nodig hebben, maar voor de eerste indruk was dat voor mij een shock.
De afmetingen zijn 295 mm breed, 327 mm hoog en 327 mm diep. Met een gewicht van 3,3 kg hebben we te maken met een forse, maar prachtige console. Wat het design betreft heeft de Pro nog steeds het schuine ontwerp van de Fat PS4, maar meer afgeronde hoeken van de PS4 Slim dan de scherpere randen van het eerste model. Met de matte zwarte afwerking en een nieuwe power LED-lichtbalk aan de voorzijde ( die links begint en naar rechts gaat) in combinatie met de lichtbalk en de fysieke knoppen voor stand-by en disc uitbonjouren is de Pro een plaatje om te zien. Oh, om schade te voorkomen: Voordat je een game in je console propt moet je wel even opletten dat de ingang wat verplaatst is ‘)
Naast de twee USB 3.1 poorten aan de voorzijde biedt de Pro een derde USB 3.1 poort aan de achterzijde, die weer goed aansluiten bij de PlayStation VR, omdat de PSVR headset ook een poort nodig heedft. Andere ingangen op de achterkant zijn onder meer HDMI, AUX, Ethernet en de optische poort voor de optische kabel met het mooie rode lampje 🙂
Specs
Daar zijn ze dan, de specificaties van de PS4 Pro.
CPU: x86-64 AMD “Jaguar,” 8 kernen geklokt op 2.1GHz
GPU: 4.2 TFLOPS, AMD Radeon-gebaseerde grafieken geklokt op 911MHz
Geheugen: GDDR5 8GB + 1GB DRAM
Opslag grootte: 1TB harde schijf
Afmetingen: 295x55x327 mm
Blu-ray / DVD-schijf: Blu-ray × 6 CAV, DVD × 8 CAV
Input / Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) poort × 3, AUX poort × 1
Netwerk: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) × 1
IEEE 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth 4.0
Vermogen: AC 100V, 50 / 60Hz
Stroomverbruik: max. 310W
AV-uitgang: HDMI-uitgang (ondersteunt 4K / HDR), optische poort
Wat zeggen de specialisten van de upgrade naar de PS4 PRO
“De snellere grafische verwerkingseenheid is ongetwijfeld de belangrijkste boost die de PS4 Pro biedt. De GPU is gebaseerd op AMD’s nieuwe Polaris-microarchitectuur, met zijn Radeon RX 480 GPU. De 911MHz frequentie is 14 procent hoger dan het equivalent van het originele model. Het biedt ook tweemaal het aantal computernetwerken met 36 CU’s en beschikt over 4,2 teraflops prestatie, dat is 2,28 keer zo veel als de originele PS4.
De console zelf biedt nog steeds 8 GB GDDR5 geheugen, dat het deelt met de CPU, maar Sony heeft ook 1 GB DRAM voor de CPU toegevoegd. Hiermee kan de x86-gebaseerde processor het besturingssysteem en streaming video applicaties uitvoeren op 4K. Deze extra DRAM bevrijdt ook wat sneller GDDR5 geheugen voor de GPU.”
Nieuw aan de binnenkant?
De CPU is nog steeds een acht-core Jaguar AMD processor zoals bij het vorige model, maar het foefje zit hem vooral in de verhoogde frequentie in GHz zoals we dat vaak bij de processors van de PC zijn. Voor de Pro is de frequentie verhoogd van 1,6 GHz naar 2,1 GHz. Een andere grote verbetering is de de snelheden van de hd, door een nieuwere interface. De nieuwe PS4 Pro ondersteunt namelijk de SATA III-interface (bij de fat en slim was dit de II). Hierdoor kunnen hd die in de console is geïnstalleerd, nu 6Gbps-snelheden bereiken, wat dubbel zo veel laadtijd moet schelen als bij de Fat.
De PS4 Pro wordt in vergelijking met het eerste model ook standaard geleverd met een grotere 1TB-harde schijf. De Slim had dit ook al bij de meeste versies, maar eigenlijk verbaasde mij het dat er niet gekozen is voor een grotere harde schijf. Vooral omdat we de komende jaren alleen maar meer online gaan kopen, data opslaan en de spellen enkel maar groter worden. Natuurlijk kun je zelf het geheugen verbreden, maar 2,5 TB was niet belachelijk geweest als je bedenkt dat een PS5 nog jaren ver weg is.
Graphics!
Waarom willen we een Pro? De graphics natuurlijk. En niet ten nadele van de bestaande games. Nee, alles PS4 games van je Fat en Slim kun je gewoon spelen op je Pro, alleen mooier! Sommige games krijgen zelfs grafische verbeteringen op de Pro omdat de meeste games gebruik maken van de extra verwerkingsvermogen om de framesnelheden te versterken, terwijl andere zichtbare verbeteringen te danken zijn aan een hogere resolutie. Heel veel games die 100% gebruik maken van 4K (de 4K Native games) zijn er nog niet echt. De meeste zijn, zoals we eerst HD ready hadden, nu games die gebruik maken van een 4K upscaling techniek. Prima en voor mij niet te onderscheiden van een native.
Wil je wat meer leren over je Pro? Bekijk dan deze Teardown van de Pro door Sony.
Je huidige games, die van een jaar of twee oud, zullen alleen mooier uit de PS4 Pro verf komen als er gepatched is om te tippen aan de extra verwerkingscapaciteit. Dat doen vele games, maar niet zoveel als de nieuwe titels standaard zijn. Test je dus een PS4 game van een paar jaartjes terug op je Pro dan zal je niet verschrikkelijk veel verschil zien. De beste test doe je met nieuwere 2017 titels.
Conclusie
Conclusie, of misschien beter gezegd: Is de Pro je centen waard? Oke, de PlayStation 4 Pro kan dus inderdaad je huidige games mooier maken. Als ze gepatched zijn, ten minste. De snelheid van je Pro, plus de capaciteit om je beelden in het algemeen schoner te maken, waardoor je meer levendige, realistische kleuren krijgt is een feit. De nieuwere games zoals bij Horizon Dawn, daar is het verschil heel goed zichtbaar. Zoals je op specs kunt zien waar de PS4 Pro wordt vergelijken met de oudere modellen zie je echt, merkbare verbeteringen. De Playstation 4 Pro krijgt een 4K support voor alle nieuwe games (dit mis je dus met je Fat en Slim) en jouw console wordt voorzien van de nieuwe HDR techniek. Zeker als je een nieuwe 4K televisie in je bezit hebt dan is de Pro écht een meerwaarde op het visuele gebied. Dit naast het geluid van je PS4 Pro en dan doel ik op de stilheid van de machine zelf. De extra opslagruimte en de snellere SSD interface. Kortom maakt deze upgrade het echt waard, vooral met het oog op de komende games, om je oude PS4 in te ruilen.
2 reacties
Deze review is veel te positief voor het product dat Sony in elkaar geflanst heeft. Heb hem eind 2018 gekocht en hij heeft nog steeds dezelfde bugs en fouten die in 2016 ook al voorkwamen. WiFi werkt niet. Als je naar de playstationsupport site gaat kennen ze niet eens die foutcode die hun eigen product creëert en de support(specialisten) schepen je constant af met de standaard oplossingen. Ik heb honderden klachten over dit probleem op internet gevonden dus blijkbaar boeit het ze ook niet. Ze moeten wel met een heel sterk product komen wil ik bij PlayStation blijven.
Hi Jeroen, vervelend die ervaring met jouw pro. Ik heb nog nooit problemen gehad en zeker niet met de wifi. Kan me voorstellen dat het frustratie oplevert. Die ben je nu mooi kwijt 😉