Afgelopen IFA presenteerde Samsung haar Gear Fit2 Pro. Gedurende anderhalve maand ben ik met deze nieuwe wearable aan het sporten geweest en dit is mijn ervaring.
Unboxing
Samsung levert haar Samsung Gear Fit2 Pro in een heel net doosje. Misschien net iets te net voor een sportklokje, maar het doosje past wel lekker naast de rest van de Samsung wearables. In het doosje vinden we de Samsung Gear Fit2 Pro, documentatie en een USB lader.
Samsung legt met de verkoop van de Samsung Gear Fit2 Pro ook weer een duidelijke link met haar merk JBL. Bij aankoop vanaf de Samsung website, levert Samsung een JBL sports headset mee.
Design
De centrale behuizing van de Samsung Gear Fit2 Pro lijkt gemaakt van een stevig plastic. Vermoedelijk ABS. De band van de Samsung Gear Fit2 Pro is gemaakt van siliconen. Wij ontvingen de large versie, maar er is ook een kleinere variant.
Display
Qua design valt de Samsung Gear Fit2 Pro natuurlijk enorm op. De Gear Fit lijn was de eerste wearable lijn met een gebogen OLED display. Inmiddels is deze iconisch en door de hoge kosten van de display’s, heeft Samsung weinig concurrentie. Daar komt bij dat Samsung’s Tizen platform wel ondersteuning biedt voor dit soort displays en Android Wear dat niet doet. Ook Apple lijkt vooralsnog niets te zien in deze vormfactor.
Het OLED display van de Samsung Gear Fit2 Pro heeft een resolutie van 216×432 pixels. Dit aantal pixels op een doorsnede van 1,5 inch levert een heel scherp beeld op. Het gros van Samsung’s thema’s plaatst content schuin op het display. Dit leest lekkerder en geeft net even wat meer ruimte. Slim. Het display heeft een kleurbereik van 16 miljoen kleuren.
Specs
De Samsung Gear Fit2 Pro draait op Samsung’s eigen Tizen besturingssysteem. De chipset heeft een 2.4GHz WiFI ontvanger en beschikt over bluetooth 4.2. Er zit 4Gb opslagruimte in waarvan 0,5 gebruikt wordt door het systeem en 1,5GB is gereserveerd voor andere zaken. Je kunt er dus aardig wat muziek op kwijt, wat je streamt naar een draadloze headset. Zo hoef je jouw smartphone tijdens het sporten niet mee te nemen. De gegevens van jouw sportieve prestaties worden na het sporten gesynchroniseerd.
Sporten
Samsung’s dochter Harman/Kardon heeft een langlopende liefdesrelatie met het merk UnderArmour. Het merk is sterk in de link tussen sportartikelen en tech en heeft al meerdere keren met Harman/Kardon producten op de markt gebracht.
In dan ook niet heel vreemd dat Samsung het merk de nodige aanwezigheid geeft. Zo is er ondersteuning voor UA Record en is het UA logo duidelijk op de site van het sportklokje te zien. Daarnaast laat Samsung ook zien dat er directe integraties zijn met MapMyRun, MyFitnessPal, Endomondo en vele anderen. Wat dat betreft is het Tizen app aanbod ook voor dit display al zeer uitgebreid.
Draagcomfort
Het draagcomfort van de wearable ligt erg hoog. Het klokje is slechts 34 gram zwaar. Het siliconen bandje neemt natuurlijk snel de lichaamstemperatuur over. Hierdoor voel je hem bijna niet om de post zitten. De sluiting is wel wat fors, maar goed afgerond. Weinig kans dat je jouw dure laptop bekrast.
Gebruikservaring
Wat lekker is, is dat de Samsung Gear Fit2 Pro waterdicht is tot 5ATM. Je kunt dus ook de gemiddelde zwemsport tracken. Zelf lig ik iedere week in het zwembad en dan is het wel fijn dat de wearable echt een compleet beeld biedt van mijn calorieverbranding.
De Samsung Gear Fit2 Pro neemt je ook een hoop denkwerk uit handen. Het klokje meet zelf wanneer je met sporten start en kan ook redelijk bepalen wat je aan het doen bent. Zien wat je voortgang is bij repeterende oefeningen gaat niet heel gemakkelijk. Daarvoor moet je flink op de knoppen duwen om de nodige info boven water te halen. Dit kan beter.
De rest van het besturingssysteem werkt een stuk lekkerder. Het is gemakkelijk swypen tussen de verschillende apps op de wearable. Ook de integratie met Spotify is perfect. Het downloaden van muziek uit Spotify werkt vlekkeloos waardoor je jouw offline bibliotheek gemakkelijk up to date kunt houden. Wel is het even uitzoeken hoe je hem instelt.
Hoewel mijn review tot nu toe overwegend positief is, is er ook een punt van kritiek. Het display moet automatisch aan gaan wanneer je jouw pols optilt. Bij eerdere reviews van Samsung wearables werkte dit vlekkeloos. Bij de Samsung Gear Fit2 Pro is dat wat minder. Hierdoor moet je toch nog vaak op een knopje drukken. Jammer.
De meting van de hartslag door de Samsung Gear Fit2 Pro is behoorlijk nauwkeurig. Ook de GPS reageert lekker vlot.
USB Lader en accuduur
De Samsung Gear Fit2 Pro USB lader komt met een vaste USB plug. Aansluiten op de USB(-C) kabel van jouw Galaxy S8zit er niet in, maar de adapter kun je natuurlijk wel delen. De lader leidt het klokje magnetisch naar de juiste positie. Doordat het met dubbele contacten is uitgerust, maakt het niet uit wanneer je de Fit2 Pro op de kop erop klikt. Slim!
De accuduur is bij de Samsung Gear Fit2 Pro wel heel sterk afhankelijk van het gebruik. Ga je er niet mee sporten, dan doe je rustig ruim drie dagen op een acculading. Zet je er muziek op om mee te streamen, zakt dit snel in. Ook als je buiten gaat hardlopen en hem autonoom GPS gegevens laat verzamelen, gaat het harder, net als de extra hartslagmetingen. Dan kom ik op ruim een dag gebruik. Niet slecht voor een 200mAh accu.
Conclusie: Samsung Gear Fit2 Pro
Samsung weet heel goed hoe het wearables maakt en Tizen is als besturingssysteem volwassen geworden. Qua apps biedt de Samsung Gear Fit2 Pro echt alle basics die je nodig hebt. Hij is snel en hij is zuinig. Bovendien zijn de sportmetingen nauwkeurig en denkt het klokje duidelijk met je mee. Opvallend is dat het polsbewegingen om het scherm te activeren niet heel nauwkeurig kan meten, maar dat is dan ook het enige nadeel dat ik tijdens het testen heb ondervonden.