Sennheiser introduceert een draadloze microfoon om met smartphones beter geluid op te kunnen nemen. De Memory Mic registreert haarscherp audio. Vloggers, YouTubers, hobby filmers, maar zeker ook professionele documentaire makers zullen deze draadloze microfoon omarmen. Waarom? Lees onze eerste indruk.
Audio blijft net zo belangrijk als beeld bij een film. Of het nu een professionele documentaire betreft of een familie filmpje; goed geluid maakt het verschil. De tijd om overal maar een muziekje onder te knallen is echt voorbij. Voor authentieke filmbeelden wil je audio horen. Liefst ook goed. Voor de vlogger een nobrainer, maar voor de vakantiefilmer misschien een eye-opener. Denk eens hoe veel leuker je filmpje is als je ook de dialoog kan horen in een professionele audio kwaliteit. Dat maakt echt een wereld van verschil.
Draadloos
Eerder testten we de MikMe. Een draadloze microfoon van studiokwaliteit. Ons filmpje over het Volvo Ocean race paviljoen was mogelijk omdat we alle uitleg verstaanbaar konden filmen. Alleen was er een klein nadeel. De microfoon moest steeds in de hand gehouden worden of stond in beeld op tafel. Wij droomden natuurlijk dat spoedig een fabrikant met een dasspeld versie zou komen, maar verwachten dan meer iets in de vorm van een riemclip unit met een draadje. Sennheiser verrast door alles in één klein en lichtgewicht doosje te stoppen wat zo op de kleding geklemd kan worden. De microfoon, electronica en accu; alles zit er in en weegt in totaal slechts 30 gram.
Dasspeld
De Memory Mic heeft een rondomgevoelige condensator microfoon. Eigenlijk gelijk aan de meeste dasspeldmicrofoons. Je spelt hem dus op de kleding. Je hoeft de microfoon niet echt naar de mond te richten. Wel is het van belang dat je hem niet op de hals klemt op een t-shirt. In onze tests was het geluid dan een beetje overstuurd. Je zou dan de gevoeligheid natuurlijk kunnen instellen, maar het resultaat hoor je pas NA de opname. De resultaten zijn zo goed dat we direct een eigen unit hebben besteld.
Het resultaat van de opnames is werkelijk verbluffend goed en gaat echt voor betere youtube filmpjes zorgen, maar reken maar dat je ook professionals deze mic zal zien gaan gebruiken. Je kan nu eigenlijk een docu met een smartphone en de memory mic maken. Dit is een superlichtgewicht setup die je overal naar toe kan nemen. Er zitten wel een paar kleine nadelen aan de Memory Mic waarover verderop meer.
Slim
De technici bij Sennheiser hebben heel slim mogelijk gemaakt wat haast onmogelijk leek. Apple is namelijk een lastige club om als zogenaamde ‘3rd party’ mee samen te werken en de Android wereld is te weinig gestandaardiseerd voor makers van randapparatuur. Je moet dus het succes van jouw product vooral bij jezelf houden. Dat heeft Sennheiser gedaan. Je pairt de Memory Mic met de smartphone. Dat kan iOS of Android zijn. In de speciale app wordt je stap voor stap door dit proces geleid. Eenmaal gepaird moet je voor een opname de Memory Mic aanzetten en in de buurt van de app houden. Op dat moment wordt de microfoon gekoppeld met de app. Eigenlijk zend de app naar de microfoon een tijdcode. Vanaf dit moment lopen de klokken in de smartphone en de Memory Mic gelijk. Je kan nu heeeeel ver weg lopen van de smartphone. De microfoon is eigenlijk intern al aan het opnemen. Op het moment dat je in de app op opname Audio of Video drukt, dan weet de app op welk moment het geluid moet worden bewaard. In de video modus film je in de app. Eigenlijk zit daar wel de beperking. De filmmogelijken zijn minder dan de iOS of Android camera app bieden en al helemaal niet vergelijkbaar met de app Filmic. Je kan lichtsterkte niet instellen, niet zoomen etc. Enfin als je de clip af hebt, moet de microfoon weer in de buurt van de smartphone komen. Je kan dan op synchroniseren geluid drukken en een wifi verbinding wordt opgestart. Het 16-bit/48 kHz audio bestand wordt dan overgezet naar de smartphone app en op basis van de tijdcode gesynchroniseerd. Het resultaat is een video bestand waarin je met een schuif het geluid van de interne microfoon met het Memory Mic resultaat.
Details
De Memory Mic slaat de audio intern op en wist deze na synchronisatie. De USB verbinding is enkel voor opladen van de interne accu. Deze is goed voor 3,5 uur opnemen. De behuizing is wit… Het klemmetje is van flexibel materiaal en klemt met een magneet. Geen schade aan kleren dus 😉 Overigens is de onderkant van de Memory Mic voorzien van rubbercoating waardoor je hem ook makkelijk ergens kunt neerleggen om zo het geluid op te nemen. In het filmpje van Sennheiser bovenaan deze review zie je m goed liggen op de zwarte vleugel. Waarom geen gekleurde hoesjes of sokjes Senheisser???
Wensen
Hoe slim en mooi de Memory Mic ook is, direct hebben we vragen en wensen. Allereerst is de mic extreem opvallend door de witte kast. Waarom zijn er geen covers of windblokkers? We zouden er graag Sennheiser wat extra’s voor betalen. Ook is 1 microfoon voor interviews te weinig. Natuurlijk kan je een microfoon met een draadje aansluiten op de smartphone. Sennheiser heeft daar een aantal hele goede oplossingen voor. Maar je wilt dan niet voor die microfoon weer van een andere app gebruik moeten maken zoals de Ambeo dat doet. De Sennheiser ClipMic digital lavalier microfoon is wel een goede optie. Maar eigenlijk wil je twee Memory Mic koppelen. Waarom heeft Sennheiser dat (nog) niet mogelijk gemaakt. Je zou dan op het linker kanaal de ene mic kunnen zetten en op het rechter de andere. Het mixen doe je dan in de edit.
Conclusie
De Memory Mic is een nieuwe microfoon die een nieuwe categorie gaat openen. Ongetwijfeld komen er binnen een jaar alternatieven van andere merken. Heb je nu deze topkwaliteit nodig; dan kan je direct beginnen. Sennheiser doet hopelijk wat met onze feedback en anders kunnen de andere merken dat gebruiken om zich te onderscheiden. Op de komende IFA gaan we interviews afnemen met de Memory Mic en zullen we de review updaten met wat resultaten. Zoals een interview met de makers van Sennheiser 😉
De Memory Mic kost 199 Euro.
UPDATE: onderstaand filmpje gemaakt met MemoryMic op IBC2018