Steenoven pizza’s bakken in de tuin. De Lantervant Gerard buitenoven is hier voor gemaakt. Met twee dikke ovenstenen om pizza’s en brood op te bakken, maar ook met een grillrooster voor de burgers, worsten en ander mooi vlees.
Unboxing
De Lanterfant komt in een verrassend compacte doos binnen. De schoorsteendelen, de pizzastenen, de voeten. Alles zit in de oven verpakt en is netjes door en door verroest. De handleiding is qua uitleg zeer eenvoudig te volgen.
Wat je zelf echt nog even moet kopen (naast brandhout en aanmaakblokjes) is een pizzaschep. Ik kocht de goedkoopste van metaal die ik op bol.com kon vinden. Koop ook een staalborstel, als je deze niet hebt. Model grote tandenborstel. Die heb je nodig om de stenen schoon te borstelen als je een pizza laat aanbranden. Hoe langer de steel, hoe beter. Dan kun je ze schoon borstelen tijdens dat de oven aanstaat.
Design
We hebben al verschillende van dit soort ovens gezien. Denk aan de Weltevree die we vorig jaar hebben getest. Hoewel het materiaal wat dun is, is de afwerking helemaal top. Mooie, rechte hoeken. Overal.
Ook qua roestvorming is goed nagedacht over het concept. Zelfs de schroeven zijn verroest. Niets geeft het idee dat deze oven nieuw en modern is. En dat is precies de look die wij verwachten. Wanneer de oven in elkaar zit, is deze 179cm hoog, 40cm breed en 38cm diep.
Let wel op bij het in elkaar zetten. Zoals bij al dit soort producten, geeft de roest in het begin erg af. Draag dus geen mooie kleding, dat is zonde. Na enkele regenbuien neemt het afgeven al snel af. De roest heeft dan een sterke, beschermende korst gevormd rondom het staal.
Het ontwerp blijft na enkele keren gebruik ook goed in takt. De delen die sterk opwarmen verkleuren wel wat meer en worden vooral donkerder. Dit zie je vooral terug bij de voeten, die lichter van kleur zijn dan de rest van de oven.
Gebruik van de Lanterfant Gerard
De Lanterfant Gerard Buitenoven is een echte, houtgestookte buitenoven. Hiervoor gebruik je bij voorkeur oven gedroogd haardhout. Waarom? Omdat dat hout veel minder rookt en ook veel minder spat. Je hebt immers geen spatscherm voor de vuuropening zitten. Dus wie zijn of haar beenhaar wilt behouden, koopt het juiste hout als brandstof.
Ga niet stoken op resthout van bijvoorbeeld de bouwmarkt. Denk aan MDF, spaanplaat en geïmpregneerd hout. De dampen komen namelijk in aanraking met jouw pizza’s en jouw vlees. Dan wil je wegblijven van chemicaliën. Bovendien zullen je buren je dankbaar zijn wanneer je niet al teveel rook produceert.
Het houtverbruik ligt erg hoog. Ik verstook voor het bakken van 4 pizza’s ongeveer 8 stukken brandhout. Iets meer dan een half netje. Ik gok dus zo’n €2 aan brandstofkosten. Tsjah, wie lekker wilt eten moet nou eenmaal investeren 😉.
Wat belangrijk is om te weten, is dat je de pizzaoven het best boven de 300 graden kunt stoken. Daarbij genereert de oven nogal wat hitte. Plaats hem dus niet te dicht bij een schutting of een haag. Tenminste, niet tijdens gebruik. Bedenk je ook dat het niet heel prettig is om met blote benen vlak voor de oven te staan. Bovendien is de baktijd voor pizza’s in dit soort ovens zeer kort. Ongeveer een minuut en twintig seconde. Langer en de bodem slaat zwart uit. Dat is normaal. Dat is hoe het hoort. Maar denk daar wel even over na.
Thermometer
Wat lastig is, is de thermometer die door Lanterfant op de oven is geplaatst. Deze is duidelijk gemaakt met oog op de Amerikaanse markt. De grote, goed afleesbare getallen, zijn namelijk graden Fahrenheit. De kleine getallen aan de binnenkant zijn de graden Celsius. Daar valt prima mee te leven, maar andersom was wel heel veel prettiger geweest. Bovendien blijkt de thermometer wat gevoelig te zijn voor roetaanslag.
Aan de binnenkant is deze niet schoon te maken. Dat is net even jammer. Maar, we lezen zeer veel complimenten op internet over de service van dit merk. Vervanging zal vast niet lastig zijn. Bovendien is het een simpel gat, dus kun je zelf ook eenvoudig een andere thermometer plaatsen.
Veiligheid
In de video benoemden we het al. Aan de voorkant kunnen de vlammen flink uitslaan. Let daar goed op. Ook aan de zijkanten slaan de vlammen soms door de ventilatiegaten. Gebruik BBQ handschoenen die ook een stuk van de arm bedekken. Dat is echt wel even belangrijk.
Schoonmaak
Ik benoemde het al een paar keer. De pizzastenen zijn goed schoon te maken met een staalborstel. Dit door de keuze voor poreuze stenen. De gladde stenen die we o.a. van kamado’s kennen, zijn vaak veel lastiger schoon te maken.
Het grilrooster is een echt draadrooster. Beter niet in de vaatwasser, als dat al passen zou. Gewoon even met de hand. Eventueel met een schuursponsje. Er zit veel ruimte tussen het metaal, dus dat is echt heel gemakkelijk te doen.
Tenslotte as en andere overblijfsels van het hout dat je opstookt. Het grootste deel schep je er gemakkelijk uit. De rest verwijder je door de aslade uit de Lanterfant Gerard te trekken en leeg te gooien in de biobak. Ja, as is een prima materiaal voor planten om voeding uit te halen. Hier is dus heel goed over nagedacht.
Conclusie Lanterfant Gerard Pizzaoven
Ik ben erg onder de indruk van het ontwerp van de Lanterfant Gerard. Het is een prachtig stukje design voor in de tuin. Ga je hem gebruiken, dan bak je moeiteloos echt krokante pizza’s. Bovendien is het een leuke BBQ om te gebruiken. Wie geniet er niet van om heerlijk fikkie te steken in de tuin. Qua veiligheid zijn we niet 100% tevreden en ook de thermometer is niet het beste model voor dit doel. Dat buiten beschouwing latende, is de Lanterfant Gerard wel een buitenoven waar je heel blij van gaat worden.
UPDATE 25-06-2020
Inmiddels hebben we de Lanterfant Gerard aan de kant geschoven. Letterlijk. Het staal blijkt te dun en begint in dit eerste seizoen van gebruik al te verbuigen. Hierdoor verliest de prachtige machine haar strakke vormen. Bij het uitgestanste Lanterfant logo, scheurt het metaal zelfs doordat de bovenkant veel heter wordt dan de onderkant. Hier is teveel bespaard op het materiaal en niet genoeg doorgetest voor de BBQ in productie is genomen. Als redactie vinden we het belangrijk dat je goed weet wat je van een product mag verwachten. Je hebt immers hard moeten werken om jouw geld uit te kunnen geven. Daarom hebben we de score van 4 sterren omlaag bijgesteld naar 2 sterren. Heb jij een andere ervaring met de Lanterfant, dan horen we het graag van je.